"OBAMA'NIN MEKTUBU ÇERÇEVESİNDE ADIMLAR ATTIK"
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bölge barışına yönelik rolüne ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin bugüne kadar samimi ilişkiler sürdürdüğünü, bundan sonra da sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.
Afganistan örneğini vererek, Türkiye'nin bu ülkedeki hizmetlerinden, ABD ve diğer ülkelerle birlikte çalışmasından bahseden Erdoğan, İran'a yönelik de bugüne kadar girişimlerini sürdürdüklerini, çünkü diplomatik yollarla sonuca ulaşma çabası içinde bulunduklarını vurguladı.
Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın, kendisine ve Brezilya Cumhurbaşkanı da Silva'ya gönderdiği mektuba değinerek, bu mektubun çerçevesi içinde belli adımlar attıklarını ve İran'a (uranyum) takas işlemini kabul ettirdiklerini söyledi.
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna mektup yazmasını sağladıklarını, ancak mektuba cevabın yaptırımların görüşüleceği günün sabahı İran'a gönderildiğini hatırlatan Erdoğan, "Biz yine çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi. Erdoğan, AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer konuların baş müzakerecisi Said Celili arasında İstanbul'da bir görüşme yapılması için çalıştıklarını da kaydetti.
"LÜBNAN'DA HÜKÜMET KRİZİNİ ENGELLEDİK"
Erdoğan, Irak'ta yeni yapılanma olduğunu, hala hükümet krizinin devam ettiğini ve hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin Suriye ile de iyi ilişkiler içinde olduğunu anımsatan Erdoğan, Suriye'nin ABD ve Batıyla ilişkilerinin geliştirilmesinde de Türkiye'nin her türlü rolü almaya hazır almaya hazır olduğunu, bu alanda da olumlu gelişmeler meydana geldiğini kaydetti.
Erdoğan, BM Güvenlik Konseyinde İran'a yönelik yaptırımlara Lübnan'daki hükümet ortağının "hayır" demek istediğini belirterek, "Ancak biz, orada çekimser kalmalarını sağlamak suretiyle, Lübnan'daki hükümet krizini de son yarım saat içinde engelledik. Lübnan'da yeni bir hükümet krizinin çıkması, Orta Doğu'daki bu sıkıntıları daha da derinleştirebilir" diye konuştu.
Türkiye'nin Filistin'de de aynı gayret içinde bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz üzerimize düşeni yine bundan sonra da yapacağız. Biz istiyoruz ki İsrail-Filistin arasındaki bu sıkıntılar daha fazlasıyla devam etmesin. Ama bir defa şunu çok net bir şekilde ortaya koymak lazım: Bir defa İsrail'in Filistin'deki rolü ne olacak? Burada adil bir sonuca ulaşmak lazım. Burada 1967 sınırı önemli" ifadesini kullandı.
Erdoğan, İran ile imzalanan Kasr-ı Şirin anlaşmasından bu yana Türkiye-İran arasında dostluğun bulunduğunu ve Türkiye'nin yılda 10 milyar metreküp doğal gazı İran'dan aldığını hatırlattı.
Türkiye'nin İran ile uzun sınıra sahip olduğuna da dikkati çeken Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri içinde böyle bir sınırı olan başka ülke yok. Biz bu komşu ülkeyle bağlarımızı kesip atamayız" dedi. Erdoğan, bunun tüm ülkeler için aynı olduğunu, her ülkenin ilişkilerini ve çıkarlarını konumuna göre değerlendirdiğini belirtti.
Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun olarak kendi dış politikası ve iç siyasetini belirlediğini belirten Erdoğan, "Ama amacımız düşman kazanmak değil, daima dost kazanmak" diye konuştu.