Bağdat yönetimi, IKBY'nin 25 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirdiği bağımsızlık referandum kararından vazgeçmesi için üç maddelik yaptırım başlattı. Bağdat'ın hamleleri Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının kapatılmasını, doğalgaz ve petrol hatlarına el konulması ve Kerkük'ün tamamen Irak merkezi yönetimine devredilmesini içeriyor.
Irak, komşu ülkeleri Türkiye ve İran'ın desteğiyle beraber IKBY'nin bu kararından en kısa sürede geri dönmesini sağlamayı amaçlıyor. Bağdat'ın başlattığı yaptırımlar şöyle:
İlk madde IKBY'de bulunan Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının uluslararası uçuşlara kapatılması. Irak Sivil Havacılık Kurumu'nun talimatıyla bu iki havalimanının 29 Eylül 2017 tarihi saat 18.00'den itibaren uluslararası uçuşlar askıya alındı. Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere birçok uluslararası havayolu şirketi IKBY'deki havalimanlarına uçmama kararı aldı.
BAĞDAT'TAN PETROL İHRACI
İkinci madde IKBY'nin kontrolünde olan petrol ve doğalgaz hatlarının Irak merkezi yönetimine bırakılması. Irak merkezi yönetimi uluslararası topluma çağrıda bulunarak, petrol alış ve satışlarını Erbil üzerinden değil Bağdat üzerinden yapılmasını istedi.
Türkiye, bu konudaki desteğini Irak yönetimine söylemişti. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Haydar İbadi ile telefon görüşmesinde, "Ankara'nın ham petrol ihracatıyla ilgili sadece Bağdat yönetimini muhatap alacağız" ifadelerine yer verilmişti.
PEŞMERGE KERKÜK'TEN ÇEKİLMELİ
Üçüncü ve en kritik madde ise petrol zengini Kerkük'ten peşmergenin çekilmesi ve merkezi yönetiminin Kerkük'ün özel statüsünü gözeterek güvenliği sağlaması. Türkiye, bu konuda da Irak'a net desteğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak merkezi yönetimi Kerkük'e yönelik gerekli adımlar neyse atacak. Kerkük ve Musul için de adımlar atacağız" demişti.