Son dakika haberler… Amerika George Floyd'un ölümünün ardından ırkçılık karşıtı protestolara sahne olmaya devam ediyor. Mayıs ayında polis gözetimindeyken öldürülen afro-amerikalı Floyd'un ölümü ardından başlayan olaylar dünyanın birçok yerinden destek gösterileri ile karşılanırken protestoların 12. Gününde de ırkçılık karşıtı kişiler 'Tenimin rengi yüzünden beni öldürme' sloganları ile adalet arayışını sürdürüyor. İlk günlerinde barışçıl gerçekleşen eylemler şimdilerde ise yağmalama, kundaklama gibi olaylarla sürüyor. Bu durumla beraber yalnızca ABD değil en çok da İngiltere'de protestolar binlerce kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Protestolar corona virüsü salgını nedeniyle de tehlike yaratması yönünden büyük tepki çekse de eylemlere birçok ülkeden insanlar destek veriyor. Vatandaşlar gün içerisinde "Amerika son durum ne?" gibi sorularla yaşanan olayların detaylarını araştırıyor. İşte Amerika son durum ve George Floyd olayları ile ilgili tüm son dakika gelişmeleri…
Mayıs ayında polis şiddeti ile öldürülen George Floyd'un ardından ABD'de başlayan ırkçılık karşıtı protesto gösterileri, cumartesi günü dünyanın birçok yerine yayılarak devam etti, birçok ülkeden destek gösterileri gelirken dünyanın gözü kulağı yaşanan olaylarda. Amerika'da son duruma ilişkin gelişmeler yakından takip edilirken işte yaşanan son durum…
George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından başta Minneapolis olmak üzere New York, Washington ve diğer birçok şehirde protestolar devam ediyor. Floyd protestoları bazı eyaletlerde yağmaya dönüştü, Beyaz Saray'a yakın restoran ve işyerlerinin çoğu yağmalamaya karşı tahta plakalarla önlem aldı.
Başkent Washington'da binlerce gösterici ırkçılığa karşı günlerdir Beyaz Saray önünde toplanmaya devam ediyor. Haftasonunda yaşanan şiddet ve yağma olayları, hafta içi yerini daha barışçıl gösterilere bıraktı. Ancak yaşanan şiddet olayları yüzünden Beyaz Saray'a yakın restoran ve işyerlerinin çoğu, yağmalamaya karşı tahta plakalar kullanarak işyerlerini güvenceye aldı.
MAĞAZALAR KENDİ ÖNLEMLERİNİ ALMAYA BAŞLADI
Başkent Washington?daki önlemleri, Demirören Haber Ajansı (DHA) görüntüledi. Dünyaca ünlü markal arın yer aldığı New York?un 5. Cadde'sinde bulunan birçok mağaza, yağma olaylarına sahne olmuştu. Milyonlarca dolarlık zararın verildiği şiddet olayları sonrası mağazalar, kendi önlemlerini almaya başladı. Ünlü caddede bulunan banka ve iş yerlerinin neredeyse tamamı pencere ve kapılarını tahta suntalarla korumaya alındı. Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı kentte, yağmalamanın önüne geçilmesi için 20.00'dan itibaren bazı sokaklar trafiğe kapatıldı.
ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden George Floyd için kentte başlayan ve hızla diğer ülkelere de yayılan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösterilere dünyaca ünlü şarkıcı Madonna da katıldı.
George Floyd'un ölümünün ardından ABD'nin yanı sıra pek çok ülkede de polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. İngiltere'nin başkenti Londra'da da devam eden protestoya dünyaca ünlü şarkıcı Madonna katıldı.
'Popun Kraliçesi' olarak bilinen dünyaca ünlü 61 yaşındaki şarkıcı, geçen sene ekim ayındaki turundan beri dizinde sorun olduğu için Londra'daki protestoya koltuk değnekleriyle katıldı. Şarkıcının gösteriye katıldığını gören kişilerin, şarkıcıyı alkışladığı ve kendisine sarıldığı görüldü. Ayrıca, şarkıcının protestocularla birlikte 'adalet yoksa barış da yok' diyerek slogan attığı belirtildi.
Beyaz Saray'ın siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonrası başlayan protestolar için Washington'a 10 bin asker gönderilmesi talebinde bulunduğu iddia edildi.
CNN'nin üst düzey bir savunma yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Trump yönetimi Washington'daki protestolara müdahale için 10 bin asker istedi ancak Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley ordunun kullanılmasına karşı çıktı.
Haberde, Esper'in yaklaşık 1600 askeri Washington'a gönderdiği ama 5 bin ulusal muhafızın bulunduğu başkente askerlerin yardımına ihtiyaç duyulmadığı ve geçen perşembe kentten ayrılmaya başladığı belirtildi.
Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in ise Trump ile arasında geçen ''gergin'' konuşmada Washington'da kesinlikle askerlere ihtiyaç olmadığını söylediği ifade edildi.
ABD'nin başkenti Washington DC'de, polis şiddetiyle yaşamını yitiren siyahi George Floyd için Beyaz Saray ve Lincoln Anıtı önünde düzenlenen protestolara binlerce kişi katıldı.
Floyd için Kuzey Carolina'da düzenlenen ikinci cenaze töreni ile eş zamanlı olarak Washington DC'de de binlerce kişi ülkedeki ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti.
Washington DC'nin önemli yapılarından Lincoln Anıtı önünde toplanan binlerce protestocu, Floyd'un nefessiz kaldığı 8 dakika 46 saniyeye gönderme yaparak, bu süre boyunca yere uzanarak sessiz kaldı. Protestocular, sloganlar atarak Beyaz Saray önündeki Lafayette Park'a yürüdü.
Protestocular, dün ismi "Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Değerlidir)" olarak değiştirilen ve üzerine de dev "Black Lives Matter" yazısı yazılan Beyaz Saray karşısındaki 16. sokakta toplanarak sloganlar attı.
Beyaz Saray önündeki protestocular arasında doktorlar ve hemşirelerin de aralarında bulunduğu sağlık çalışanlarının olması dikkati çekti.
Washington DC Belediye Başkanı Bowser da gösterilere katıldı
Washington DC'nin siyahi Belediye Başkanı Muriel Bowser da protestolara katılarak göstericilere destek verdi.
Kente şehir dışından gelen Ulusal Muhafız Birliklerine bir kez daha tepki gösteren Bowser, "Washington DC'de olanları hepimiz izlemeliyiz, çünkü federal hükümetin bize yapılanları başka Amerikanlara yapmasını istemiyoruz." dedi.
Floyd'un "nefes alamıyorum" feryadı tüm ABD'de yankılandı
Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.
Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.
Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı.
Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilmiş, 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri, polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.