ALMANYA'DA SOKAKLAR KARIŞIYOR
Almanya'da bir Alman vatandaşının öldürülmesiyle patlak veren şiddet eylemleri bir haftadır devam ediyor. Irkçı gruplar sokaklarda yabancılara öfke kusuyor. Irkçılara tepki için karşı gösteri yapan solcular da meydanlarda. İki taraf arasında sokak kavgaları yaşanıyor. Peki Almanya merkezli ırkçı olaylar nasıl başladı, bundan sonra neler olur, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.
CHEMNİTZ'DE OLAYLAR NASIL BAŞLADI?
Almanya'nın Chemnitz kentinde geçtiğimiz Cumartesi günü bir Alman vatandaşı, sokak kavgasında öldürüldü. Bununla ilgili olarak bir Suriyeli ile bir Iraklı mülteci tutuklandı. Irkçı gruplar, göçmen karşıtı gösteriler başlattı ardından karşıt görüşlülerin de devreye girmesiyle çatışmalar yaşandı.
OLAYLAR DEVAM EDİYOR MU?
Sokak olayları bir haftadır devam ediyor. Polisin de müdahalesi oluyor, 2'si polis yaklaşık 20 kişi yaralandı.
NEO-NAZİLERİN BU OLAYLARDAKİ ROLÜ NE?
Irkçı AFD Partisi ile PEGİDA gibi ırkçı örgütler, bir Alman vatandaşının öldürülmesinden dolayı göçmenleri sorumlu tutuyor. Alman vatandaşının ölmesiyle sonuçlanan olayın ardından biri Suriyeli biri Iraklı iki mültecinin tutuklanmasını sızdıran bir de memur var. O memur görevden uzaklaştırıldı ona sahip çıkan ise ırkçı AFD partisi oldu.
ÜLKEDE GENİŞ ÇAPLI GÖSTERİLER VAR
Almanya'da bugün ve yarın PEGİDA, AFD gibi ırkçı partilerin öncülüğünde büyük gösteriler yapılıyor. Bunların yanı sıra ırkçılığa karşı gruplar da yine sokaklarda gösteri gerçekleştiriyor.
GÖSTERİLERDE MERKEL'LE BİRLİKTE HEDEFTE KİMLER VAR?
Irkçı grupların gösterilerinde Almanya Başbakanı Merkel var. Merkel'in göçmen politikası eleştiriliyor. Aslında Merkel 2015 sonrası kısıtlı mülteci alımı politikası uygulamıştı buna rağmen Almanya'da Suriyeli ya da Iraklı mültecilerin oluşundan Merkel sorumlu tutuluyor. Merkel'e yönelik sloganlar ve pankartlar gösterilerde ön planda tutuluyor. Siyasetçilerin yanı sıra tabi ki ırkçıların genel anlamdaki hedefi ülkedeki yabancılar ve özellikle de Müslümanlar.
IRKÇILIK SADECE ALMANYA'NIN SORUNU MU?
Almanya ırkçılık konusunda ön plana çıkıyor ama bu mesele sadece Almanya ile sınırlı değil çünkü PEGİDA gibi grupların birçok Avrupa ülkesinde etkinliği var. Ayrıca Hollanda, Avusturya ve diğer ülkelerde de aşırı sağ siyaset ırkçı konumda işliyor. Ve hatta liberallerin bile aşırı sağ politikalara kaydığı görülüyor.
IRKÇILIK NE ZAMAN HORTLADI?
2015'te Suriyeli mültecilerin Avrupa kapılarına dayanmasıyla sınırlarda yaşanan kaos ortamında ırkçı siyasilerin sert söylemlerine tanık olmuştuk. Sınırlarda dövülen, göz altına alınan mülteciler gördük. Bununla birlikte DEAŞ terör örgütünün Brüksel, Paris, Berlin gibi başkentlerdeki saldırıları da Avrupa genelinde politikaların ırkçı yöne kaymasını beraberinde getirdi. Avrupalıların 2001'de islamifobia dedikleri islam düşmanlığı DEAŞ bahanesiyle bu son dönemde iyice arttı.
İSLAM DÜŞMANLIĞI SİYASETE NASIL YANSIDI?
Mesela Hollanda'da Wilders diye ırkçı ve islam düşmanı bir politikacı var. 2016 seçiminde Wilders'in ırkçı söylemleri ciddi prim yapmıştı. Başbakan Rutte liberal olmasına rağmen Wilders gibi ırkçı söylemleri kullanmaya başladı. Özellikle Türk bakanlara yönelik saldırı ve Türk vatandaşlarına yönelik at ve köpeklerle saldırı olaylarında açık bir ırkçılık vardı. Burada şunu gördük. Avrupa'da ırkçılığın prim yapması siyaseti direk etkiliyor ve liberal bile olsalar parti liderleri oy için aşırı sağa kayabiliyor. Benzer durum Fransa'da Le Pen'in yükselişiyle de görülmüştü.
ALMANYA'DAKİ SEÇİMDE TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI?
Almanya geçen yıl Eylül sonunda seçime gitti. Merkel ve rakibi Martin Schulz'un tüm seçim programı Türkiye düşmanlığı üzerine kuruluydu. Neticede sandıktan kaos çıktı. Almanya'da nazi uzantıları ikinci dünya savaşından sonra ilk kez Almanya Federal Meclisine girdi. Ve bu durum parlamento aritmetiğini etkilediği gibi koalisyon pazarlıklarına da olumsuz yansıdı, uzun süre hükümet kurulamadı. Birkaç ay önce göçmen politikaları koalisyonda çatlağa da yol açmıştı.
AVRUPA, İSLAM DÜŞMANLIĞIYLA BU KRİZİ KÖRÜKLEDİ Mİ?
Paris, Brüksel ve Berlin gibi başkentlerdeki DEAŞ saldırıları sonrası olağanüstü hal ilanları, terörle mücadele yasalarıyla Avrupa'da Müslümanlara karşı cadı avı başlatıldı. 2016'da AB'nin güncellenen terörle mücadele yasasıyla birlikte camilerin kolaylıkla kapatılmasının önü açıldı, Müslüman göçmenlerin sınır dışı edilmeleri kolaylaştırıldı. Avrupa DEAŞ teröründen tüm Müslümanları sorumlu tuttu. Ve bugün gelinen nokta ırkçı ve İslam düşmanı oluşumlar sokaklarda kendileri terör estirmeye başladı.