Almanya'da KOBİL adlı şirketiyle 'dijital koruma' hizmeti sağlayan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bilgisayarlarını koruyan İsmet Koyun'un Demirören Haber Ajansı'na (DHA) yaptığı "Rus istihbaratının dijital saldırıları sonrası 5 yıldır Merkel ve Alman Meclisi için hizmet veriyoruz. Sayın Başbakan Merkel bilgisayarını ve e-postalarını güvenle kullanabilir" açıklamasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Berlin Büyükelçisi'ni Bundestag'taki bazı emaillerin Rusya tarafından ele geçirilmesi hakkında görüşmeye çağırıldığını duyurdu.
GÖRÜŞMENİN ANA MADDESİ 2015 YILINDA MERKEL'E YAPILAN SİBEL SALDIRILAR
Görüşmenin ana konusunun Bundestag siber saldırılar olarak bilinen, 2015 yılında Rus bilgisayar korsanlarının Almanya Başbakanı Angela Merkel'in makamında bulunan iki e-posta hesabına yönelik siber saldırılar olduğu açıklandı. Almanya Dışişler Bakanlığı, Rusya'nın siber saldırıları şiddetle kınadıklarını vurguladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rus Büyükelçi Nechaev'e Almanya'nın Avrupa Birliği Siber Saldırılar bölümüne Dmitry Badin dahil olmak üzere Bundestag'a yapılan siber saldırı yapanlar hakkında hukuka başvuracaklarını açıkladı. Badin, Rus istihbarat teşkilatı GRU'da çalışan bir Rus ajanı olarak biliniyor.
GRU İÇİN ÇALIŞTIĞINA DAİR KANITLAR VAR
Dmitry Badin'in tutuklanma emrinin, beraberinde bulunan diğer kişilerle birlikte Federal Almanya Cumhuriyeti'ne karşı istihbarat faaliyetleri yürüttüğü şüpheleri nedeniyle çıkarıldı. Bakanlık, şüpheli Badin'in, Nisan-Mayıs 2015'te Bundestag'a yönelik siber saldırı yapan şüpheliler arasında olduğunu belirtti. Bakanlık ayrıca Badin'in siber saldırı sırasında GRU askeri istihbarat servisi için çalıştığına dair güvenilir kanıtlar olduğunu vurguladı.
MERKEL'İN SİBER KORUMASI TÜRK DHA'YA KONUŞMUŞTU
Öte yandan geçtiğimiz gün Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan Almanya'da Başbakan Angela Merkel dahil Federal Meclisi dijital saldırılara karşı koruyan Türk İsmet Koyun, "Rus istihbaratının dijital saldırıları sonrası 5 yıldır Almanya Başbakanı Merkel ve Alman Meclisi için hizmet veriyoruz. Sayın Merkel'in bilgisayarını ve e-postalarını güvenle kullanabilir" demişti. Rusya, ABD ve Çin'in data çalma konusunda başta olduğunu ifade eden Koyun, "Bunu yapmayan ülke olmamakla birlikte, bu işin başını Rusya, Çin ve tabi ki büyük oyuncu olarak ABD çekiyor. Çünkü insanlar artık her şeyin datada saklı olduğunu, datayı ele geçirenin o ülkeyi eline geçireceğini farkına varmıştır. Bu da gerçekten ilerdeki bu dijital dünyada yeni oyun kuralları koyacaktır. Buna karşın, bizim ülkemizin de kendisini koruma mecburiyetini görüyoruz. Yapılması gerekenlerden en önemlisi de budur" diye konuştu.