Savaş Ay'ın gazetecilik misyonunu tanımlarken esinlendiği A Takımı dizisini pek çoğunuz bilir. Amerikan Özel Kuvvet Gücü'ne bağlı, Vietnam Savaşı'nda görev yapan dört kişilik özel birlik mensubu bir ekip, işlemedikleri bir suçla yargılanıp savaş suçlusu ilan edilince kaçar ve zor durumdakilerin yardımına koşan bir takım oluşturur. "Görevimiz tehlike" diyen böyle bir takım artık gerçekten var. Kuruluş amaçlarıysa askeri operasyonlar değil, insani yardım... Team Rubicon (TR) yani Rubicon Takımı'nın lideri Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'daki eski keskin nişancısı Jake Wood, kuruluş amaçlarını şöyle anlatıyor: "Biz doğal afetlere cevabın yeni karşılığıyız. Sloganımız 'Boşluklar Arasında Köprü Oluştur'. Meydana gelen bir felakette ihtiyaç duyulan geniş çaplı yardım gelene kadar doğan boşluklarda köprü kurmak. Askeri komuta yapısıyla, sosyal ağ teknolojisini kullanarak, en basit kararları alıyoruz. İşlevsel olmayan durumları o an için en ideal hale getiriyoruz."
İSMİ SEZAR'DAN
Team Rubicon adını "Rubicon'u geçmek" deyiminden almış. Jül Sezar'ın M.Ö. İtalya'daki Rubicon Nehri'nin özel bir lejyonla geçmesini anlatan deyim, geri dönüşü olmayan noktadan korkusuzca ileri gitmek anlamına geliyor. Peki takımda kimler mi var? Tamamen gönüllülük üzerine çalışan doktor, itfaiyeci, hemşire, sağlık ekibi ve asker gazileri. Bu ekip, filmlerde gördüğünüz yılan yemek, çölün ortasında saatlerce susuz kalmak gibi Rambovari tüm eğitimlerden geçmiş.
PAKİSTAN'A YETİŞTİLER
Ekiplerinin "iş bitirici" olduğunu söyleyen Jake Wood, her görevde bir ölüm riski olduğunu kabul ederek görev bölgesine gittiklerini söylüyor: "Bizim farkımız kendi başımızın çaresine bakabilmemiz ve felaket yerine indiğimiz andan itibaren oraya konuşlanabilmemiz. Hemen olay yerindeki problemi teşhis edip çözüm geliştiriyor ve işi bitiriyoruz." Stanfard mezunu doktor Eduardo Dolhun, milyonlarca insanı etkileyen Pakistan'daki sel felaketi sırasında ülkeye giden 10 kişilik Team Rubicon ekibi arasında belki de en önemlisiydi. Pakistan takımının misyonu, vücuttaki su kaybını, ağız yoluyla alınan bir sıvıyla gideren ORS isimli sıvıyı bölgeye ulaştırmaktı. Mayo Clinic'de eğitim alan kolera uzmanı Dolhun'a kara ve donanma özel harekât timleri eski mensuplarıyla, deniz ve kara piyadeciler eşlik etti.
DEVLETTEN BİLE ÖNCE
Devletten bile önce Taliban tehdidi altındaki bölgeye 5 Eylül günü inip 8 bin adet ORB götürdüler ve ilk olarak çocuklara uyguladılar. Ardından bazı yetişkinlere, uygulaması son derece kolay olan Drip Drop eğitimi verildi.