Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 5 aydır muhaliflerini susturmak için uyguladığı şiddet konusunda daha önce kınamalar yayınlayan ve bazı yaptırım kararları alan ABD Başkanı Barack Obama ilk kez, Esad'a net bir şekilde "çekil" çağrısı yaptı. Başkan Obama günlerdir beklenen açıklamasını da Esad'ın muhalifleri bastırmak için kullandığı askeri operasyonları durduğunu açıklaması ile aynı günde geldi. Yazılı açıklama yapan Obama, "Esad'a iktidarı bırakmasını" söyledi. Obama açıklamasında, "Suriye halkı, kaderini kendi belirlemelidir ama Başkan Esad bu yolu tıkıyor. Kendi halkını hapse atıp işkence yaparken ve katlederken, Esad'ın diyalog ve reform çağrıları havada kalıyor. Suriye halkının iyiliği için Başkan Esad'ın çekilme vakti geldi" ifadelerini kullandı. Barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanımına karşı olduklarını tekrarlayan Obama, müttefikleri, bölgedeki ortakları ve dünya geneliyle bu konu hakkında koordineli çalıştıklarını söyledi. Başkan Obama ayrıca yeni yaptırımların çıkarıldığını belirterek "Esad rejimine baskıları artırmak için yönetimim, mali izolasyonunu derinleştirmek ve dahası Suriye halkına karşı şiddet kampanyasını finans etmesine engel olmak için görülmemiş bir yaptırım açıklıyoruz" dedi. Esad rejiminin, İran dışında, dünyanın her tarafındaki ülkeler tarafından kınandığını kaydeben Obama, Suriyelilere ABD'nin bu değişimi empoze edemeyeceğini ve etmeyeceğini kaydetti. Obama, Suriyelilerin kendi liderlerini seçmenin kendilerinin elinde olduğunu ve herhangi bir dış müdahaleyi istemediklerini bildiklerini de sözlerine ekledi.
İSTİFA ÇAĞRISI NE DEMEK?
Bir ülke liderinin başka ülke tarafından istifaya çağrılması o liderin diplomatik sahada artık muhatap alınmadığının göstergesi sayılıyor. Eğer bir devlet başkanına böyle bir çağrı yapılmasının ardından, daha sonra koşullar değişse de iki taraf arasındaki ilişkilerin eski haline dönmesi mümkün olmuyor. ABD daha önce Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Muammer Kaddafi'ye istifa çağrısı yapmıştı.
Ashton: Suriye Rejiminin meşruiyeti kalmadı
ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye lider Beşar Esad'a istifa çağrısında bulunmasından kısa süre sonra benzer bir çağrı Avrupa Birliği'nden de geldi. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "AB sürekli Suriye halkının vahşice bastırılmasına sona verilmesini istedi. Suriye yönetiminin cevabı olumsuz oldu. Bu Suriye rejiminin değişmek istemediğini gösteriyor. AB, Suriye halkının gözünde Beşar Esad'ın meşruiyetinin kalmadığını ve istifa etmesi gerektiğini düşünüyor" dedi. Ashton ayrıca 27 AB ülkesinin sivillere karşı yapılan şiddeti en güçlü şekilde kınadığını söyledi. Avrupa Birliği'nin Suriye yönetimine karşı aldığı yaptırımların kapsamını genişletmek üzere konuştuğunu söyleyen Ashton, "Suriye halkının meşru taleplerini desteklemeye devam edeceğiz" dedi. AB ülkelerinden diplomatların bugün yeni yaptırımlar üzerine toplanması ve bunların da gelecek hafta yürürlülüğe girmesi bekleniyor. AB şimdiye kadar Esad dâhil olmak üzere 35 kişinin mal varlığını dondurup, vize yasağı getirdi.