Giriş Tarihi: 13.10.2010 06:51Son Güncelleme: 18.10.2017 12:04
69 günün ardından gelen özgürlük
Yerin 622 metre altında 69 gün geçiren 33 madenciden yirmibeşi yeryüzüne çıktı.
ABONE OL
Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciyi kurtarma operasyonu çerçevesinde Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, 39 yaşındaki Mario Sepulveda, 52 yaşındaki Juan Illanes, Bolivyalı 23 yaşındaki Carlos Mamani, 18 yaşındaki Jimmy Sanchez, 30 yaşındaki Osman Araya, 46 yaşındaki Jose Ojeda, 34 yaşındaki Claudio Yañez, 63 yaşındaki Mario Gomez, 31 yaşındaki Alex Vega Salazar, 56 yaşındaki Jorge Galleguillos, 34 yaşındaki Edison Peña, 27 yaşındaki Carlos Barrios, 33 yaşındaki Victor Zamora, 48 yaşındaki Victor Segovia, 37 yaşındaki Daniel Herrera ve 56 yaşındaki Omar Reygadas sağ salim yukarıya çıkarıldı.
Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede "bayram coşkusu" yaşanıyor.
Madenden ilk olarak en deneyimli madenciler çıkarılırken, 2'nci grupta da kalp ve tansiyon hastalarının çıkarılması bekleniyor. Sağlıklı olanlar ise son olarak çıkarılacak.
Madenden son çıkacak kişinin 54 yaşındaki Luis Urzua olacağı belirtiliyor. 69 gündür yeraltında mahsur kalan ve yaşam mücadelesi veren madenciler, yeraltında en uzun kalma rekorunu da kırmıştı.
İŞTE CANLI CANLI KURTARMA OPERASYONU
Göçük altındayken kız arkadaşından evlenme teklifi alan madenci Claudio Yanez, kurtarıldı. Göçük altındayken uzun bir süredir birlikte olduğu Cristina Nunez isimli kız arkadaşından evlenme teklifi alan 2 çocuk babası Yanez, teklife olumlu cevap vermiş, yeraltından çıkar çıkmaz evlenmek istediğini belirtmişti. Göçük altından çıkarılan Yanez, kız arkadaşına sarılarak hasret giderdi.
ŞEKER HASTASI DA KURTARILDI
Şili'de göçük altında kalan 33 madenciden 7'ncisi de başarılı bir çalışmayla kurtarıldı. Madencilerden 46 yaşındaki Jose Ojeda, 4 metre uzunluğundaki kurtarma kapsülü içerisinde yeryüzüne çıkarılarak özgürlüğüne kavuştu. Eşini 8 sene önce kaybeden, şeker ve böbrek hastalıkları olan Ojeda, torunlarına kavuşmak için gün sayıyordu. 5 Ağustos'ta meydana gelen göçük sonucu yerin 622 metre altında mahsur kalan diğer 23 madencinin aileleri ve arkadaşlarının heyecanlı bekleyişleri sürüyor.
MAHSUR KALAN MADENCİLERDEN ALTINCISI DA KURTARILDI
Şili'de 69 gündür göçük altında yaşam mücadelesi veren 33 madenciden 6'ncısı da gün yüzüne çıkarıldı. Madencilerden 30 yaşındaki Osman Araya, 4 metre uzunluğundaki kurtarma kapsülü içerisinde yeryüzüne çıkarılarak özgürlüğüne kavuştu. Britany isimli bir bebeği de olan Araya, mahsur kaldığı yeraltından eşine yazdığı mektupta onu ve çocuklarını çok sevdiğini ve kendileriyle olmak için sonuna kadar mücadele edeceğini belirtmişti.
MAHSUR KALAN EN GENÇ MADENCİ KURTARILDI
Şili'de özgürlüğüne kavuşan 5. madenci Jimmy Sanchez oldu.
Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyalı kapsülle yeryüzüne çıkarılan beşinci madenci olan 19 yaşındaki Sanchez'i babası karşıladı.
Çevresine gülücükler saçan Sanchez, 33 madenci arasında en genç olanı.
DÖRDÜNCÜ MADENCİ DE KURTARILDI
Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu.
Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.
Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.
Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple'ın patronu Steve Jobs'un gönderdiği Ipod da bulunuyor.
Şili'nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor. Bu arada, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.
Şili'de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciden üçüncüsü de sağ salim yüzeye çıkarıldı.
Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espina'dan (39) yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.
İKİNCİ MADENCİ YERALTINDAKİ EVİNDEN KAYA GETİRDİ
Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ikincisi de günyüzüne çıkarıldı. TSİ 07.10'da yeryüzüne çıkarılan Mario Sepulveda'nın oldukça dinç olduğu gözlendi. 31 yaşındaki Florencio Avalos'dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.
Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia'ya sarıldı.
Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.
İLK MADENCİ FLORENCİO AVALOS, YÜZEYE ÇIKAR ÇIKMAZ EŞİ VE ÇOCUĞUNA SARILDI
Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden, ilk olarak Florencio Avalos yüzeye çıkarıldı.
Avalos'un yüzeye çıkarılışı sırasında duygusal anlar yaşandı. Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica'ya sarıldı.
Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.
İŞTE KURTARILIŞ ANI
İŞTE MADENCİLERİN İSİMLERİ
Alex Vega Salazar, 31
Ariel Ticona Yanez, 29
Carlos Andres Bugueno Alfaro, 27
Carlos Mamani Solis, 23
Carlos Barrios Conteeras, 27
Claudio Acuna Cortes, 34
Carlos David Yanez Lagos, 34
Daniel Esteban Esteban Herrera Campos, 27
Darios Antonio Segovia Rojas, 48
Edison Fernando Bena Villaroel, 34
Esteban Alfonso Rojas Carrizo, 44
Florencio Antonio Avalos Silva, 31
Franklin Lobos Ramirez, 53
Jorge Hernan Galleguillos Orellana, 56
Jose Henriquez Gonzalez, 54
Jose Ojeda Vidal
Juan Carlos Aguilar Gaete, 49
Juan Illanes Palma, 52
Jimmy Sanchez Lagues, 19
Luis Alberto Urzua Iribarren, 54
Matio Nicolus Gomez Heredia, 63
Mario Sepulveda Espinace, 40
Omar Alejandro Reygadas Rojas, 56
Osman Isidro Araya Araya, 30
Pablo Amadeos Rojas Villacorta, 45
Pedro Cortez Contreras, 25
Raul Enriquez Bustos Ibanez, 40
Renan Anselmo Avalos Silva, 29
Richard Reinald Villarroel Godoy, 27
Samuel Dionisio Avalos Acuna, 43
Victor Antonio Segovia Rojas, 48
Victor Zamora Bugueno, 33
Yonni Barrios Rojas, 50
GÖZLERİ KAPALI
Madenciler, kapsüllerden gözleri kapalı olarak çıkıyor. Uzun süre karanlıkta kaldıkları için gözlerinde hasar meydana gelmemesi için çıkışta hemen özel gözlük takıyorlar.
Madencilerin her birinin yüzeye çıkışı sirenle duyuruluyor. Madenci yüzeyde göründüğünde ambulans sirenine benzer bir siren çalışmaya başlıyor ve kurtarma kuyusunun yanındaki ışıklı uyarı da bir dakika boyunca yanıyor. Bu işlemin her madenci için tekrarlanacağını söyleyen yetkililer, bunun tüm kurtarma ve ilk yardım ekiplerini en üst düzey alarm durumuna geçirmek için bir sinyal olduğunu ifade ediyor.
Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.
Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.
Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor. Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik veriliyor.
DÜNYANIN GÖZÜ ONLARIN ÜSTÜNDE
Madencileri yeryüzünde bir medya ordusu bekliyor. Dünyanın dört bir yanında gelen 2 binden fazla gazeteci kurtarma bölgesine akın etti. Birçok televizyon kanalı kurtarma operasyonunu canlı yayınlıyor.
Öte yandan işçilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.
33 işçi, 5 Ağustos'ta San Jose altın ve bakır madeninde gerçekleşen göçüğün ardından, oturma odası büyüklüğündeki bir sığınakta mahsur kalmıştı. 22 Ağustos'ta öldükleri sanılırken, madene inen bir matkap ucuna "Yaşıyoruz ve kurtarılmayı bekliyoruz" notu iliştirince yaşadıkları anlaşılmıştı. Madencilere o tarihten bu yana açılan 6 ayrı 15 cm'lik delikten yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyor. Madenciler yerin altında geçirdikleri 2 aydan fazla süre boyunca çıkış kapsülüne sığabilmek için diyet ve egzersiz yapmıştı.
DEVLET BAŞKANI DA BÖLGEDE
Kurtarma bölgesine gelen Şili Devlet Başkanı Pinera da kurtarma çalışmalarını bizzat yerinde takip ediyor. Pinera operasyondan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Asla teslim olmayacağımıza dair söz vermiştik ve bu sözümüzü tuttuk" diye konuştu.
Kurtarma operasyonunun başladığı dakikalarda Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in de bölgede olacağı bildirilmişti.
ABD Başkanı Barack Obama ise 33 madencinin sağ salim kurtarılması için dua ettiğini bildirdi. Obama yaptığı açıklamada, "Tanrı'nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz" dedi. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle alışan ABD'liler de gurur duyduğunu söyledi.