Hafta
sonları yaptığımız dağ yürüyüşlerinde, sırt çantamızın en olmazsa olmaz yükü mutlaka su oluyor. Rehberimiz yürüyüşün uzunluğuna göre ne kadar suya ihtiyaç duyacağımızı söylese de biz hep fazla yük taşımamak için daha azını alıyoruz ve tabii ki yetmiyor. Bu durumda imdadımıza yolumuzun üstündeki doğal su kaynakları ve çeşmeler yetişiyor. Yağmurların azalmasından su kaynaklarımız, şelaleler eskisi gibi gürül gürül akmasa da bir avuç suyun ne kadar önemli olduğunu güneşin altında susuz kalınca mecburen öğreniyorsunuz. Geçen hafta yolum bir doğal su kaynağının izinde Elazığ'a düşünce, işte hepgüneşin altında dağlarda susuz kaldığım anları düşündüm. Evde, işyerinde gün boyu içtiğimiz suların üzerinde 'doğal su kaynağından' elde edildiği yazar ama hangi özel işlemlerden geçerek soframıza kadar geldiğini pek merak etmeyiz.
100 SU KAYNAĞI ARASINDAN SEÇİLDİ
Elazığ'da şehir merkezinden 40 kilometre kadar uzaklıktaki Sivrice beldesine doğru ilerlerken bir süre sonra aracımızı Hazar Gölü takip etmeye başladı. Tertemiz bir doğa, kuş sesleri ve çiçekler arasında gittikten sonra tren raylarının yanında durduk ve bir süre rüya gibi gölü seyrettik. Gölün kıyısına yapılan villalar, yazlıkçılarla dolmuştu bile... Tulum peyniri, cevizli sucuğu orciki, kebaplarıyla ünlü Elazığ'ın çoktan Bodrum, Alaçatı'ya alternatif bir tatil yeri oduğu belli... Sonra da yukarıya doğru dizilen taşları takip ederek tepeye ulaştık. Yaklaşık 1280 metre yükseklikte, bir anfitiyatroyu çağrıştıran taş platformların dibindeki bir borudan akan suyun sesi, o kadar cazipti ki... Bastığımız toprağın altı da ilk tesislerini 2007'de Sapanca'da açtıktan sonra Uludağ ve Köyceğiz'in ardından dördüncüsünü geçen yıl Elazığ'da hayata kazandıran Damla suyun, gizli kaynağıydı. Kışın yağan kar ve yağmur, toprağın altında toplanıyor, kayaların arasından çevresi kapatılan su havuzuna akıtılıyor, oradan da özel borularla 900 metre uzaklıktaki dolum tesisine ulaştırılıyor. Burada da ileri bir teknikle arıtılıp, temizlenen pet ve cam şişelere aktarılıyor, kapakları kapatılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından sık sık denetlenen ve her seferinde istenen normların dört katı üstünde çıkan Damla tesisi, bir buçuk yıldır Elazığ ve çevresindeki illerde su ihtiyacının karşılanmasında rol oynuyor. Coca Cola'nın bünyesindeki Damla doğal kaynak suyunu, Elazığ'a da kazandıranlar işe bir tutkuyla başlamış. "Kaynaktan tüketiciye bir damla fazlasını nasıl yaparız?" düşüncesiyle 100'e yakın su kaynağını araştırdıktan sonra da burayı seçmişler. Türkiye'deki 290 su üreticisinin içinde var olabilmek zor. Şimdidensektördeki yerleri, başarılarını kanıtlıyor ama Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü'nün (ITQI) verdiği üstün lezzet ödülü, bu başarıyı tescilliyor. İster iki litre için ister üç... Ama giderek azalan doğal su kaynaklarından size ulaştırılan sular için ne kadar emek verildiğini her yudumda hatırlayın.