Günlük hayatımızda edindiğimiz basit alışkanlıklar bizi hasta olmaktan koruduğu gibi, kaliteli bir yaşam sürmenin de birincil koşuludur. Milyonlarca düşünce üreten beynimiz, saatlerce kapatmadığımız gözlerimiz, iyi bakmadığımız, erken yaşlanan kalbimiz, sadece yüzde 30 kapasitesini kullandığımız akciğerlerimiz, çürüyen sindirim sistemimiz, sürekli hastalıkla savaşan bağışıklık sistemimiz... Her sistemin bir mekanizması ve bu mekanizmayı daha iyi çalıştıran doğal şifalar vardır.
BEYİN SAĞLIĞI
Demans ve Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere yaşa bağlı hasarları azaltmak için beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri, zihinsel fonksiyonların korunmasında büyük önem taşır. Daha sağlıklı zihinler için:
Yaşam Günde 30 dakika fiziksel aktivite: Düzenli ve devamlılığı olan fiziksel aktivite zihin fonksiyonlarını artırır.
Hayatın tüm alanında sağlıklı alışkanlıklar geliştirin: Sosyal ortamlar dahil, stres yönetimini sağlamak, yeterli dinlenme, pozitif düşünce, minumum alkol tüketimi ve sigaradan uzak durmak, beyin ve zihin sağlığını olumlu etkiler.
Aktif zihin oyunları oynayın: Bulmaca, akıl oyunları, hızlı okuma teknikleri beyni aktif kılarak , beyin hücre sağlığını korur.
Beslenme ve takviyeler Anti-inflamatuar beslenin: Antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler, vitamin C yönünden zengin besinler, omega-3 yağ asitleri, zerdeçal ve zencefil gibi gıdalarla beslenin.
Meyve yiyin: Özellikle yaban mersini, motor becerilerini geliştirmek için önemlidir.
Balık tüketin: Balıktan zengin diyetler depresyon ve diğer ruh sağlığı sorunlarını hafifletmek için önemli kaynaklardır.
Ginkgo: Ginkgo ağacı yaprak ekstrelerinin beyne kan akışını artırmak ve erken başlayan Alzheimer hastalığını yavaşlatmak için olumlu etkileri vardır.
DHA: Bu omega-3 yağ asidi, normal beyin gelişimi ve sağlıklı bilişsel fonksiyon ile bağlantılıdır.