Benim bebeklerim ikiz ama aralarındaki fiziksel farkı görmeniz lazım sevgili okur. Deniz çıtı pıtı bir prenses. Mehmet ise iri yapılı bir çocuk. Deniz de onun kadar olmasa bile her bebek gibi hızlı büyüyor. Doğduğunda bezelye tanesi gibi olan ayak parmakları şimdi sırık fasulyeye döndü. Maşallah deyip dilimi ısırayım tabii ama bütün bu gelişimin bir de gideri var elbet! Neredeyse her iki ayda bir çocuklara yeni kıyafetler almak zorunda kalıyoruz.
ORTOPEDİK AYAKKABI ŞART DEĞİL
Ancak ayakkabı deyince akan sular duruyor. Çünkü biliyorum ki ayak sağlığı çok önemli ve bu yüzden çocuklara doğru ayakkabıyı giydirmek şart. Aslında önceleri, yeni yürümeye başladıklarında çocuklara ortopedik ayakkabı almanın en doğrusu olduğunu sanıyordum. Ancak ilk adım ayakkabılarını alırken çocuk doktoruna danıştım ve bunun gereksiz olduğunu öğrendim. Eğer çocuğun ayağında bir sağlık sorunu yoksa, ortopetik ayakkabıya da gerek yokmuş. Çıplak ayakla yürümesine en yakın yapıdaki, bilekleri bir miktar yüksek ayakkabı en iyisiymiş. Geçtiğimiz günlerde, bir ayakkabı markasının halkla ilişkilerini yürüten hanım aradı beni. Bu markanın pazarlama müdürü olan Başak Çilingiroğlu'nun, İngiltere'den aldığı Certified Shoe Fitter sertifikasıyla Türkiye'deki ilk ayakayakkabı uyum uzmanı olduğundan bahsetti. Ben de Başak Hanım'a merak ettiğim konuları sordum. Bu bilgileri sizinle de paylaşayım...
Çocuklara ayakkabı alırken en ideali; çocuğun ayağını 3 boyutlu olarak ölçtürüp, genişlik, boy ve yüksekliğinde herhangi bir problem olup olmadığına baktırmak ve çocuğun ayak gelişimine uygun modeller seçmektir.
Ortalama ayak diye bir şey yoktur. Bu yüzden her çocuğa farklı genişlikte ayakkabı almak gerekebilir.
Çocukların ayakları 18 yaşına kadar sürekli gelişir. Emekleyen çocuk için alınan ayakkabılarla okul ayakkabıları çok farklıdır. Çocukların küçülen ayakkabılarını kullanmaya devam etmeleri son derece zararlıdır. Bu yüzden çocuğun sürekli ayak takibini yapmak çok önemlidir. En ideali ayak-ayakkabı uyumu ölçümünü üç ayda bir yapmaktır.
Henüz ayakları jöle gibi hassas ve her gün gelişmekte olan ufak çocukların ayaklarının doğal gelişiminin engellenmemesi gerekir. Bunun için evde emeklerken, yürürken yalınayak ya da çorap/patik türü ürünlerle rahat hareket etmeleri sağlanmalı.
Çocuk sokakta tek başına yürüyebilecek durumdaysa, o zaman ilk ayakkabısını alma vakti gelmiş demektir.
Okul ayakkabısı alışverişinde ise içi ve dışı deri ürünlerin tercih edilmesi, çocukların ayaklarının terlemesini önler, ayakların nefes almasını sağlar. Çocukların ayakkabılarıyla uzun saatler geçireceği düşüncesinden hareketle, çocuğun rahatça giyebileceği ve ayarlanabilen modeller tercih edilmelidir.
Çocuk ayakkabılarında parmakların rahat edebileceği, hacimli bir burun yapısı olan ve topuk kısmı ayağı iyi kavrayan ayakkabılar tercih etmek gerekir.