Ülkemizde hayvan hakları bir yandan acımasızca çiğnenmeye devam ederken, diğer yandan STK'ların mücadelesi de giderek güçleniyor. İlk kez yapılacak olan Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı da hayvan hakları savunucularının bu mücadelede attığı önemli adımlardan biri olacak gibi görünüyor. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hülya Yalçın, 1. Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı'nın uzun zamandır gerçekleştirmek istedikleri bir organizasyon olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Türkiye'nin her yanından gelen, hayvana eziyetle ilgili ihbarlar üzerinde çalışırken öncelikle o bölge barosunda bize yardımcı olabilecek hukukçu arkadaşlarımız var mı diye araştırıyorduk. Zaman zaman değişik illerde ve toplantılarda irtibatımız oluyordu ama yeterli değildi. İşte bu noktada tüm barolardaki meslektaşlarımıza bir çağrı yaparak hem tanışmak hem hukuki bir örgütlenme ve güç birliğinin temelini atmak fikri doğdu. Fikir gelişerek bu kurultayların geleneksel hale gelmesi; altı ay ya da yılda bir olmak üzere değişik illerde tekrarlanması önerisiyle birlikte hayata geçirildi. Ve çağrımızı yaptık." Hülya Yalçın sorularımızı yanıtladı:
- Kurultaya kimler katılacak? Ne kadar bir katılım bekliyorsunuz?
- Hiçbirini atlamadan bütün barolara ulaşıyoruz. Komisyon- Kurul oluşumu olan olmayan tüm barolara yazıyla, telefonla ve elektronik ortam duyurularıyla davet gönderiyoruz. Birebir görüşmelerimize göre ilk hafta çağrılarımıza olumlu ve kesin cevap veren 12 civarında baro oldu. Bunun dışında şahsi olarak katılacak hukukçu arkadaşlarımız da var. Dileğim çok yoğun katılımlı bir hukuk toplantısı olsun. Bu aynı zamanda bizim hayvan hakları mücadelesindeki gerçek sayımızı da belirleyecek. Bu yüzden çok önemsiyoruz.
- Kurultayın tam olarak amacı nedir? Sonrasında Türkiye'de hayvan hakları adına bir şeyler değişebilecek mi?
- Türkiye'ye dağılmış, tüm barolarda hayvan haklarıyla ilgili çalışmalar yapmak isteyen, ilgi duyan meslektaşlarımızla bir araya gelmek, böylece genel durumun hukuki haritasını daha sağlıklı bir ortamda çıkarabilmek ilk amacımız. Buna dayalı olarak da ülke ağı şeklinde hukukçulardan oluşan bir haberleşme ya da yardım grubu oluşturabileceğiz. Hangi ilde ihlal varsa, oradaki meslektaşımız müdahil olacak ve diğerlerini bilgilendirecek. Bizler de toplu ya da şahsi olarak davaları izlemeye başlayacağız. Bir telefon kadar yakın hayvan dostu hukukçular olduğunu bilmek güven veriyor hepimize. Kurultayımızın amacı da bu iletişimi en üst noktaya taşımak ve sürekli kılmak bir anlamda.
- Bu gelişmelere bakarak hayvan haklarının hukukçular arasında popüler bir konu olduğunu söylemek mümkün mü?
- Maalesef bunu söyleyemiyorum. Bir hayvanla bir şekilde yolu kesişmeden önce çoğu kimse fark etmiyor hayvanların yaşadıklarını. Hukukçular normatif meslek bakış açısı nedeniyle "kanunla fazlasıyla sınırlı" zor bir alanda, üstelik de hiç kazanç sağlamayan bir konuda fazla istekli değil. Bu nedenle aramıza katılan her yeni meslektaşımız pırlanta kadar değerlidir.
- Mecliste bekleyen hayvan hakları Yasa değişikliği talebiyle ilgili son gelişmeler neler?
- Çığ gibi büyüyen tepkiler nedeniyle askıya alındığını tahmin ettiğimiz yasa değişikliği fiilen durmuş gibi görünse de şiddetli sonuçları her yerde yaşanmaya başladı maalesef. Köpekler toplanıyor, toplu yaşam alanlarından kediler dahil, tüm hayvanlar tecrit ediliyor. Meskenlerde ve sokaklardaki baskı giderek artıyor. Hayvanseverlerin toplumda yabancılaştırılmasına, tacize uğramasına her gün rastlıyoruz. Bu durum devlet ve anayasa güvencesinde vatandaş olarak sahip olduğumuz hakları da ihlal eder hale gelmeye başladı. Yani hayvanla başlayan bu sorun, aslında toplumsal bir karmaşaya doğru hızla yoğruluyor. Acil olarak medeni ve hakkaniyetli bir düzenleme yapılması gerekli.
ADLİ YARDIM ALMAK MÜMKÜN OLACAK
Barolarda hayvan hakları nöbetçi birimi gibi bir nokta oluşturup, 'adli yardım' şeklinde gönüllü avukatların çağrılara cevap vereceği bir alan olması konusunu görüşeceklerini söyleyen Hülya Yalçın şunları ekliyor: "Şu an için hayvanlarla ilgili mağduriyetlere yanıt vermeye çalışıyoruz ama yeterli değil. Hayvanıyla ilgili mağduriyet yaşayanlara tavsiyem, her ilin barosuna direk ya da mail yoluyla başvuru yaparak hukuki yardım talep etmeleridir. Mahkeme aşamasına gelindiğinde müdahil-gözlemci olarak barolardan avukatların da duruşmada bulunması sağlanabilir bu şekilde. Ama mümkünse, elbette profesyonel bir avukat (hayvansever avukat diye bir uzmanlık alanımız yok) arkadaşımızla görüşmeleri en doğrusu. Bize başvuran çok sayıda vatandaşa görüştükleri meslektaşımızı bize yönlendirmelerini söylüyoruz. Hem böylece konunun hukuki detaylarına daha çabuk ulaşıyoruz hem birlikte hareket edebiliyoruz."
KISA... KISA...
VEJETARYENLER BUGÜN SOKAKLARDA
Veganlar ve vejetaryenler Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek bir dayanışma yürüyüşünde buluşuyor. Cenevre'de yapılacak olan 1. Uluslararası Vegi (Vegan/ Vejetaryen) Onur Yürüyüşü'nün eş zamanlı İstanbul ayağı, bugün saat 14:00'te Kadıköy'de gerçekleşecek. Kadıköy Altıyol'da başlayıp Bahariye Caddesi boyunca sürecek olan ve perküsyonlar eşliğinde megafonla söylenecek hayvan özgürlüğü şarkılarının renk katacağı yürüyüş, Moda İlkokulu önünde yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek. Bilgi için: www. vegankolektif. org/
SEVİMLİ YAVRU
Bu sevimli yavru dişi kediciğe yuva aranıyor. Bilgi için tel: (0538) 856 9872
ACİL YUVA ARANIYOR
Labrador- Boxer kırması, üç buçuk aylık dişi köpeğe çok acil yuva aranıyor. Sahiplendirme yalnızca İzmir içerisinde yapılacak. Bilgi için: neminaga@ yahoo.com