Yıl içindeki özel günlerin sayısı, Arda'nın Mutfağı köşesi yazılarını yazmaya başladığımdan beri daha çok dikkatimi çeker oldu. Anneler Günü, Babalar Günü, Öğretmenler Günü, Sevgililer Günü derken, 365 günde kutlanacak birçok özel gün yaratılmış. Bana sorarsanız bu saydığım değerlerin hakkını vermek için tek gün yetmez, ama hatırlamak ve hatırlatmak için sembolik de olsa bu günlere ihtiyaç duyuyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, aslında dünya emekçi kadınlarının haklarının teslim edildiği, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlandığı özel bir gün. Düşündüm de bana bugüne kadar emeği geçen, kutlanması gereken ne çok kadın var çevremde. Madem öyle, o zaman bu yazımı biraz bu kadınlara ithafen yazıp, onları anarak ve haklarını teslim ederek derlemek istedim. Buyrun size Arda'nın ve Arda'nın Mutfağı'nın kadınları... Öncelikle annem... Bana kendime güvenmeyi öğreten, attığım her adımda yere doğru basmamı sağlayacak muhakeme yeteneğini veren, iş disiplinini, insan sevgisini aşılayan güzel annem. Eğitim ve iş kariyerinin yanına bir de beni ekleyerek, yüküne yük katmış, ama bana bunu hiç negatif yansıtmamış güzel annem. Sonra tabii ki anneannem... Bugüne kadar üzerimdeki emeklerinden defalarca bahsettim. Bana yemek pişirmeyi sevdiren, özendiren, öğreten kadın. Mekanın cennet olsun. Dostum, arkadaşım, yardımcım Deniz, yıllardır her projemde benimle olan, bana en çok yanlışım olduğunu düşündüğü zamanlarda kafa tutan, merhametli, hakkaniyetli arkadaşım. Geçmişte Roka Davet zamanında, şimdilerde Leblon, Forneria ve Arda'nın Mutfağı projelerindeki en büyük destekçilerimden biri Deniz. Yapımcım Özlem... Beni TV'de bir proje yapabilecek birikime ve yeteneğe sahip olduğuma inandırmak için aylarca uğraşan; hakkımı benden çok koruyan, beni benden çok savunan sevgili Özlem.
YÖNETMENİM, KUAFÖRLERİM...
Yönetmenim Berşan, gözlerini koca koca açarak "Arda o plan da güzel, ama istediğim bu plan," diye beni her açıya sokan, geceler boyu montaj setlerinde dirsek çürütüp, uykusuz gözlerle ertesi gün çekimde harikalar yaratan kadın. Yapım asistanımız Meltem, her hafta en güzel ekose gömleği bulmak için yolları arşınlayan, pembe sevmediğime kanaat getirmesi çok uzun sürmeyen yorulmaz savaşçı. Kuaförüm Gülay ve Neslihan, her çekim sabahı beni canlandıran, sadece saçımı değil, motivasyonumu da en yukarılara çıkaran canım arkadaşlarım. Ve bu satırlara sığdıramadığım, bana ve yaptığım her şeye emeği geçen, hayatıma renk katan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için bu satırlar yetersiz olsa da elimden geldiği kadar birkaç kelime karaladım onlar için. Siz de sevdiğiniz kadınlara bugün ne kadar değerli olduklarını hissettirin; ister telefon ederek, ister mesaj atarak, ister yemeğe götürerek, isterseniz de size vereceğim bu tatlı tarifi, onlar için hazırlayarak...
LEZZETLİ ÇUBUKLAR
MALZEMELER
4 yemek kaşığı tereyağı
2 paket marshmallow (300 gram)
3 bardak kahvaltılık gevrek (müsli)
1 avuç kuru üzüm
1 avuç kuru kiraz
1 avuç yabanmersini
1 avuç tuzsuz badem
1 avuç fındık
HAZIRLANIŞI
25'e 35 cm. pişirme kağıdını yağlayın. Tencerede tereyağını orta ateşte eritin. Marshmallowları ekleyip, yaklaşık 5 dakika eriyene kadar pişirin. Müsli ve istediğiniz bütün kuru meyveler ve yemişleri ekleyip karıştırın. Beklemeden hemen yağlı kağıda alın ve bir spatula yardımıyla bastırın. Üstünü bastırmak için tekrar yağlı kağıttan faydalanabilirsiniz. Şekil verdikten sonra bir saat soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde kesin. Ağzı kapalı şekilde iki gün saklayabilirsiniz.
MARMELATLI KURABİYELER
MALZEMELER
170 gr. krem peynir (oda sıcaklığında)
230 gr. tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
2 yemek kaşığı toz şeker
325 gr. un
1 tutam tuz
Marmelat
Pudra şekeri
HAZIRLANIŞI
Fırını 175 derecede ısıtın. Geniş bir kaba krem peyniri, tereyağı, iki yemek kaşığı toz şekeri ve tuzu koyun. Mixer ile orta hızda birbiriyle özdeşene kadar yaklaşık 2 dakika karıştırın. Sonra mixeri düşük hıza getirin. Yavaş yavaş unu katarak karıştırmaya devam edin. Görüntüsü ufalanmış bir karışım kıvamında olmalı. Sonra elinizle yoğurarak bu karışımı bir hamur topu formuna getirin. Tezgahınızı unlayın. Hamuru 3 mm. kalınlığında kare veya dikdörtgen olarak açın. Hamurdan 6x6 cm'lik kareler kesin. Bir çay kaşığı istediğiniz çeşit marmelatı kestiğiniz kare hamurun ortasına yerleştirin. Seçtiğiniz marmelatın yoğun kıvamda olmasına dikkat edin. Miktar olarak fazla ve reçel kıvamındaysa tepsinize yayılıp akabilir. Bütün karelerin ortasına marmelatı koyduktan sonra, iki karşıt köşeyi ortada iki parmağınızla iyice birleştirin. Pişerken açılmaması için hamuru iyice yapıştırın. Pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsinize, kurabiyeleri aralarında 4 cm. kalacak şekilde yerleştirin. Yaklaşık 12 dakika veya üstleri altın rengine dönene kadar pişirin. Piştikten sonra birkaç dakika bekletin ve hâlâ sıcakken üzerine pudra şekeri serpin.