Oldum olası hamur seven bir millet olduğumuzu düşünürüm. Genel beslenme tarzımızda ekmek, pide, lahmacun, muhtelif hamur işleri, pilav ve makarna var. Yaz gelir, denizden çıkanın güzel bir pide çeker canı, kış gelir, kıvamlı soslu bir makarna ister bünye. Aslında pek mevsimi yok bu hamur işlerinin. Karbonhidrat vücudun gereksinimi, doğada daha sağlıklı yoldan da edinme formülleri var elbet, ama konu lezzet olunca hamur işlerine düşkünlük bizim gibi damağına düşkün bir milletin vazgeçilmezi oluyor. Makarna, bu hamur işleri klasmanında tek başına önemli bir başrolde. Biz bakarsanız pilavcı bir milletiz. Her yemeğin yanında bir pilav ararız ve hakkını vermek lazım, mazimizde biriken Osmanlı mutfağı geleneklerinin muazzam çeşitte pilavları var. Ancak dediğim gibi pilav hep bir yan yemek olarak algılanır, oysa makarna öyle mi? Lokantaya gidin, tek başına bir başlık altında onlarca çeşit makarna var, evde yemek yaparken bile tek başına bir öğünü kapsayacak bir başlık makarna. Peki neden böyle? Aslında biraz kültürlerin, geleneklerin ve tüketim alışkanlıklarının sonucu diyebiliriz bu duruma. Makarna tam olarak bir İtalyan yemeğidir diyebiliriz. Ve İtalyanlar farklı şekillerde yaptıkları makarnayı hep ana yemek gibi tüketmişler, hatta o kadar ki makarna başrolde yanına yardımcı yemekler koyarak onu desteklemişler, fakat başrolü yanına koydukları hiçbir şeye vermemişler. Bu sebeple hem insan algısında, hem karın doygusunda makarna dediniz mi tek başına bir ana yemek akla geliyor.
BASİT VE EĞLENCELİ
Günümüzde artık paketli satılan makarnalar gerçekten çok lezzetli. Birbirinden farklı içerikler, lezzetli sebze katkıları, farklı un çeşitleri ile market raflarından size "Al beni, al beni!" diye bağırıyor ve tabii sizler de doğal olarak alıyorsunuz. Bunda yanlış bir şey yok, kimi zaman ben de alıyorum, ama aslında biliyorum ki el açması makarnanın tadı, paketli hiçbir üründe yok. El açması makarna aslında bizim kültürümüze de uzak değil. Baklava hamuru açan eller için makarna hamuru açmak çocuk oyuncağı bile diyebiliriz, fakat ya bunu hiç denemeyenler? Onlar biraz korkuyorlar tabii ki, "Nasıl olur? Olur mu, olmaz mı?" diyerek. Bana güvenin, el açması makarna yapmak hiç de zor değil, üstelik bir o kadar da eğlenceli. Sadece kendinize biraz güven ve doğru, basit bir tarife ihtiyacınız var. Doğru tarif ve cesaretlendirme benden, kendinize güvenip mutfağa girmek sizden. Üstelik bu verdiğim tarife farklı otlar, aromalar da katıp sonraki seferlerde mutfağın makarna kralı ya da kraliçesi olmamanız işten bile değil...