Her şehrin kendine has, farklı lezzetleri var yıllar içinde gelişen. Sanırım bu mutfak kültürüne hava durumunun da etkisi büyük. Geçen hafta İsviçre mutfak kültüründe var olan birkaç lezzeti yazmıştım, bu hafta da Zürih seyahatimde gidip bizzat yemek yediğim birkaç mekanı ve önemli özelliklerini yazacağım. Benim seyahatlerdeki mottom; lokal gez, lokal ye, lokal yaşa olduğu için sadece çok şık lokantalar peşinden değil, günlük hayatın içindeki lezzetlerin de peşinden koştuğum bir hafta sonu geçirdim, işte gözüme çarpan, damağıma hitap eden Zürih'ten birkaç lezzet adresi.
FelIx
Burası Bellevue tarafında, nefis bir kafe. Ancak kafe dediğimde aklınıza Türkiye'deki örnekleri gelmesin. Klasik pasta, kahve çeşitleri, tatlı ve hamur işlerinin olduğu, yüksek tavanlı, eski kokan, hafif Barok dekorasyonlu harika bir mekan. Küçük bistro tarzı masalarda yer bulup oturmak ve dışarıdaki soğuktan kendinizi nefis pastaların ve sıcak çikolatanın kucağına atmak hakikaten bir ayrıcalık. Sahibi, komik kıyafetli, apoletli ceketi olan yaşlıca bir amca oradan oraya koşturuyor. İçerisi ana baba günü, tezgah rengarenk tatlılar, çikolatalar ve hamurlularla çok canlı görünüyor. Ben kestaneli pasta yedim, hafif likörlüydü, bayıldım; klasikçiler elma strudel tercih ediyor mekanda, beş yıldız 10 numara verdim Felix'e. www.cafefelix.ch
Peclard Schober
Bir diğer 10 numara beş yıldız mekan da burası. Hem sabah kahvaltısı, hem gün boyu pastane gibi düşündüğünüzde eşsiz bir mekan. Dar bir girişi, kapısının önünde küçük masaları, mevsime özgü sıcak şarap servisi ve sizi büyüleyen atmosferi ile hakikaten yıllara meydan okuyan bir pastane/ lokanta burası. İçeride oturup vakit geçirirken kendinizi ayrıcalıklı hissedeceğiniz eşsiz bir adres, yolunuz düşerse uğramadan geçmeyin. İçeri girmek için katılacağınız insan seline değer bir deneyim yaşayacağınıza eminim. www.peclard-zurich.ch
HIltl
Burası biraz daha genç ve pop bir mekan. Daha spor ve gün boyu vakit geçirip akşam da bar lounge gibi takılmaya elverişli bir adres. İlginçtir, sabahtan başlayıp, öğlen, akşam, gece bar ve sonrasında kulüp gibi de servis veriyor. Bu aslında Türkiye'de çok alışık olmadığımız bir düzen, hatta buna aşçılık atölye çalışmaları da ekliyor. Bir koltukta 10 karpuz ama yine de şık ve görülmesi gereken bir mekan Hiltl www.hiltl.ch