Fondü
Fondü dediğimiz, aslında altında basit, mum gibi bir ısıtıcı olan bir kabın içindeki eriyik peynire bandırılan farklı çeşitteki ekmeklerden oluşan bir yemek. Önemli olan peynirin kıvamı. Sert ve yumuşak peynirlerin harmanından oluşan ağır kokulu ama lezzetli bir harç. Artık hazır olarak da satılıyor bu harman. Günümüzde sadece peynirden değil et ve çikolata ile de fondü yapılıyor. Sizi bilmem ama ben genellikle gittiğim yerlerde en 'fanfirikli' lokantalara gitmek yerine sokaktaki yerli ahalinin yediği şeylerden tatmayı hep daha samimi ve gerçek bulurum. Düşünsenize siz esnaf lokantasında yiyorsunuz, filanca yerdeki büfenin tostuna bayılıyor, falanca dönercinin dönerini eşsiz olarak nitelendiriyorsunuz. Aynı mantık; ben de oraların büfelerini, dönercilerini arşınlamaya gayret ediyorum. Ara ara güzel lokantalara da gidip, sezonluk özel ürünler de yemiyor değilim tabii ki. Bu İsviçre gezimde de sokakta raclette'inden sosisine, fondüsünden röştisine her şeyin bir halini hatrını sordum, ama aklımda kalan en değişik lezzet, beyaz trüf mantarlı risottoydu. Şu an Avrupa'da epeyce beyaz trüf var. Fiyatı biraz pahalı, ama kokusu ve aroması muhteşem. Haftaya İsviçre'deki lezzet adreslerini ve gidilmesini önerdiğim bir kaç pastane ve lokantayı yazacağım. O zamana kadar benden size mevsime gayet uygun, içinde hafif de olsa İsviçreli pastacıların esintilerini taşıyan, evde kolayca yapabileceğiniz bir tatlı tarifi... Hepinize afiyet olsun.
Balkabaklı ve Mascarpone Peynirli Tart
Malzemeler
İÇ HARÇ İÇİN
400 gr küp kesilmiş balkabağı
200 gr beyaz toz şeker
4 adet karanfil
2 tarçın çubuğu
Hamur için
500 gr un
2 yumurta
200 gr tereyağ
150 gr pudra şekeri
Süslemek için
150 gr mascarpone peyniri
Frambuaz sos
Hazırlanışı
Balkabağını, toz şekeri, karanfili ve tarçın çubuklarını bir fırın kabına koyun. Ağzını folyo ile kapatıp 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin. Balkabaklarınız hafif kıtır kıtır ve şekeri çekmiş olarak hazır olacaktır.
Hamur için olan malzemeyi karıştırın ve yoğurun. İyice kıvama geldikten sonra 20 dakika kadar hamurunuzu dinlendirin. Daha sonra tart kalıplarına yerleştirecek şekilde merdane ile hamurunuzu açın. Kalıplara yerleştirdiğiniz hamurunuza çatalla küçük delikler açın ve fırında 10 dakika kadar pişirin.
Fırından aldığınız kalıp içindeki hamurun içine balkabaklarınızı doldurun. Üstünü yine merdane ile açtığınız hamurla kapatın ve üzerine bıçak ile ince bir artı (+) işareti atın
Fırında 10 dakika kadar daha pişirin.
Servis ederken üzerine ister sade, ister toz şekerle çırptığınız mascarpone peynirini ekleyip, frambuaz sos ve bir tutam nane ile süsleyin.