İnci
Aksoy 20 senedir sanatla iç içe yaşıyor. 1991 yılında kurduğu EKAV Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı olan İnci Aksoy için sanat tahvil, bono gibi bir yatırım aracı değil, tam tersine yaşama ışık tutan bir araç. Her yıl Amerika'da sanat üzerine eğitim alan Aksoy gençlere sanatı çok küçük yaşlardan itibaren aşılamak gerektiğine inanıyor. Vakfın adını taşıyan Ekavart Galerisi'nde ise Türk Çağdaş sanatçılarının resim, enstalasyon yada fotoğraf sergilerini düzenleyen Aksoy önümüzdeki aylarda sanatı topluma yakınlaştırmak için çalışmalar yapmayı planlıyor.
- Kuruluşunuzun 20. yılı nedeniyle yaptığınız 'Dikkat Kadın' sergisini anlatır mısınız?
- Bu sergiye bir sene önce karar verdim. Kadınla ilgili bir şey yapmak istiyordum. Bizim sergilerimiz hep bir konsept üzerinedir. Bu sefer kadına yönelik bir çalışma yapmak istedim. Bildiğiniz gibi 21.yüzyıl kadınların yüzyılı ya da dişilik yüzyılı olarak adlandırılıyor. Bir kadın olarak 21. yüzyılda sorumluluklarım nedir, neler yapabilirim, sanatla insanlara nasıl etkileyici olabilirim gibi düşünceler vardı kafamda ve sonunda bu kadın sergisi ortaya çıktı. Kadın nasıl olmalı, biz ne yapmalıyız, bu konuya nasıl dikkat çekeriz, diye düşünürken serginin adını 'Dikkat Kadın' koymaya karar verdik. Kadınların birçok sorunu var. Kadına şiddet her yerde uygulanıyor; evde, toplumda, işyerlerinde bile. Tüm bu şiddete sanatla ışık tutalım dedik. Tasavvufta çok güzel bir deyiş vardır: "Sanat bizi bize anlatır, gösterir, aydınlatır".
- Sergide 20 sanatçının eseri var, bu sanatçılar kadın mı?
- Genelde bu tür sergiler hep kadın sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Biz bu sefer erkekleri de yanımıza almak istedik. Sonuçta erkeksiz de hayat olmuyor.
- Sanat galerisinin dışında sizin bir de www.ekavart.tv
siteniz var...
- Ekavart Tv, Türkiye'nin ilk online sanat televizyonu olarak Ağustos 2008'de kuruldu. Dünyada da bir ilk olduğunu söyleyebilirim. O yıllarda hiç böyle bir şey yoktu. ekavart.tv'yi kurarken sanatı ne kadar insana ulaştırabilirsem o kadar önem kazanacağına inanıyordum.Bu sitede hem dünya hem Türkiye'deki müzelerden haberler var. Bursa Kent Müzesi yurt dışından ödül aldı; Türkiye'de bundan kimsenin haberi bile olmadı. Süleyman Saim Tekçan'ın kendi adını taşıyan bir müzesi var ki benim için bu müze çok önemli, ama kaç kişinin bu müzeden haberi var. Biz sergi haberlerinin yanı sıra bu tür haberlere de yer veriyoruz. Sanatçılarla çok özel röportajlar yapıyoruz, güncel sergilere yer veriyoruz. Bienali de bizim siteden binlerce insan gezdi.
'DİKKAT KADIN' ADLI SE RGİMİZ ANADOLU KENTLERİNİ DOLAŞACAK
- Anadolu'da projeleriniz oldu mu?
- "Dikkat Kadın" sergisini gezici yapmak istiyoruz ve zaten de bu konuda birkaç yerden teklifler aldık. İstanbul'dan sonra Mersin ve Bursa'ya götüreceğiz. Bu konuyla serginin küratörü Denizhan Özer ilgileniyor.
- Sizin sanata merakınız biraz da eşiniz Erol Aksoy'un koleksiyoner olmasından mı kaynaklanıyor?
-Mutlaka etkisi olmuştur. İnsan bir kere sanata ilgi duydu mu vazgeçemez diye düşünüyorum. Onun için sanatı çocuklara genç yaşta aşılamak lazım. 5-6 yaşından itibaren çocuklara sanattı öğretmek gerek. Zaten bir tane projemiz de AVM'lerde sanat alanlarının kurulmasıydı. EKAV olarak bu konuda uzun zamandır çalışıyoruz. Bu proje Kültür Bakanlığına sunuldu ve kabul edildi. Ve bu sayede alış veriş merkezlerine kararname çıkarıldı. Bu projeyi 3 senedir yürütüyoruz ve nihayet bir sonuca bağlandı. Bundan böyle tüm AVM'lerde otopark ve sanat merkezlerinin kurulması zorunlu oldu. Bir başka proje de İstanbul'da halka dönük sanat alanlarının kurulması. Bunun için de çalışmalarımıza başladık. Her insanın keyif alacağı ve yaşayabileceği bir sanat alanı inşa etmek istiyorum.