Dün İzmir Aliağa'da, önemli bir geziye katıldım. SOCAR Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz ile Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Saadettin Korkut, Petkim gezisinin ev sahipliğini yaptılar.
Geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR'a satılan Petkim'i gezerken, bölgemizde yapılan çok önemli yatırımları yerinde gördük. İzmir'e, Ege'ye ve Türkiye'ye çok önemli artı değer üreten Petkim'in kıymetini bir kez daha anladık.
Petkim'e yıllar önce, Uğur Yüce Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendiğinde gitmiştim. O günlerden bugüne Petkim çok gelişmiş. Adeta binlerce insanın yaşadığı bir uzay üssü olmuş. Şu anda da Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Petkim'in bünyesinde bulunduğu SOCAR Türkiye ise, tam 5.5 milyar dolarlık Star Rafineri yatırımı, 400 milyon dolarlık konteyner limanı yatırımı gibi adımlarla büyümeye hızla devam ediyor. Çok sayıda proje de tamamlanma aşamasında. Bu yatırımların yapımı aşamasında 10 bin kişiye geçici süreli istihdam sağlanacak. Yatırımlar tamamlandığında da 2 bine yakın kişiye sürekli iş ve aş verecek. 20 milyar dolarlık ciroya ulaşacak, cari açığımızı yılda 2.5 milyar dolar düşürecek. Bu özellikleriyle de Türkiye'nin ikinci büyük sanayi devi olacak.
AMAÇ; KATKI YAPMAK
Dün, çok başarılı, ama aynı oranda mütevazı; pozitif kişiliği ile ön plana çıkan CEO Kenan Yavuz'u dinlerken, Petkim'in İzmir ve Ege'nin geleceği açısından ne derece önemli bir kuruluş olduğunu yeniden ve derinden hissettik.
Petkim'de meslektaşlarımıza, şirketin başta rafineri ve liman yatırımları olmak üzere, bugüne kadar yaptıklarını Kenan Yavuz ile birlikte yerinde gördük.
Yavuz, temelde SOCAR Türkiye Enerji A.Ş. olarak, Star Rafinerisi, Petkim ve onun limanı, ayrıca Gruba bağlı lojistik ve dağıtım şirketlerinde faaliyet gösterdiklerini anlattı. Büyük bir dönüşüm geçirmişler. Sadece büyük yatırımlar yapmakla kalmıyorlar, insana da yatırım yapıyorlar. Yürüttükleri çok sayıda sosyal proje ile bulundukları bölgeye katkı getirmeyi amaçlıyorlar. Düşünün tam 10 milyon dolar harcayarak, meslek lisesi hizmete açtılar. Yavuz, tüm bunlara dikkat çekerken "Mevcut birimleri entegre ediyoruz. Alt yapıyı, insan kaynağını, Ar-Ge'yi, yan sanayiyi ortak kullanan ve sabit maliyetlerini aşağı indirerek, rekabet gücü çok iyi, kazanan bir yapıya geçmeyi hedefliyoruz" diyor.
ŞAŞIRTAN RAKAMLAR
Bir dikkat çekici bilgi de, SOCAR'ın toplamda 9 milyar doları aşacak olan yatırımları tamamlandığında, Cumhuriyet tarihimiz boyunca Türkiye'ye yapılmış doğrudan yabancı yatırım miktarının toplamını geçecek olması.
Çevreye koruma konusundaki hassasiyetlerini de yerinde gördük. Bu alanda dünyadaki en yüksek teknolojiyi kullanıyorlar. Bu duyarlılığı görünce de gerçekten çok sevindik.
Teknoloji, risk iştahı, sermaye, bilgi birikimi, insan kaynağı olarak en üst düzeyde olduklarını vurguluyor Kenan Yavuz; "Hiç kimsenin cesaret edemediği işler yapıyoruz" diyor.
"Büyüklük olarak da, babayiğitlik olarak da en iyiyiz" diyor.
Ne diyelim, öyleler. Övgüyü de hakediyorlar. Çünkü bu işleri başarmak için, sadece cesaret yetmiyor. Biraz da 'babayiğitlik' gerekiyor. İzmir'e, Ege Bölgesi'ne katkıları için de değerli Kenan Yavuz ve Saadettin Korkut'a çok teşekkür ediyoruz.