İzmir'in Bayraklı ilçesinin, kişisel tarihimde önemli bir yeri var. Bayraklı Eczacıbaşı İlkokulu'nda öğrenim gördüm. Yıllarca Saint Antuan Katolik Kilisesi'nin olduğu sokakta oturduk. Halamın eski Rum evi, aynı sokağın devamındaydı. Çocukluğumun en büyülü yılları orada geçti. Bu nedenle Bayraklı'yı çok sever ve önemserim. İşte aynı Bayraklı'da, geçtiğimiz cumartesi günü; ilçenin kaderini belirleyecek, çok önemli bir toplantıyı izledim. Toplantıyı İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayraklı Belediyesi birlikte düzenlemişlerdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi ile işbirliği içinde sürdürdüğü; Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallerini kapsayan 60 hektarlık alanla ilgili, yeni kentsel dönüşüm projesinin detaylarını açıkladı.
EMEK VERENLERİ KUTLUYORUM
Şunu rahatlıkla yazabilirim: Projenin detaylarına hakim olduğumuzda, bir kez daha gördük ki; 'kentsel dönüşüm' sözcüğünün getirdikleri; öyle herkesin dilinde rahatlıkla ifade bulduğu kadar basit ve kolay değil. Gerçekten de çok emek isteyen, çok zor bir süreç. Özellikle uygulamaya geçmeden önceki hazırlık dönemi; tüm projeler için, çok önem taşıyor. İzmir'de heyelan bölgesi olan Kadifekale'de, çok sayıda konutu taşıyarak ve aynı alanı ağaçlandırarak; tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi; 5393 sayılı Belediye Yasası'nın 73 maddesine dayanarak hayata geçireceği bu yeni ve yerinde kentsel dönüşümde, zorlu bir sınav daha verecek. Ama son bir buçuk yılda, hazırlık derslerini gerçekten çok iyi çalışmışlar. Emek verenleri kutluyorum.
Proje tüm detaylarıyla hazırlanmış. Kamunun ve halkın çıkarları gözetilmiş.
Sonuçta ortaya alkışlanacak, desteklenecek bir proje çıkmış. İzmir'in göbeğindeki tarihi bir ilçenin cazibesini, en üst düzeye taşıyacak, İzmir'e ve kentin geleceğine artı değer katacak; estetik bütünlük içinde, yeşil alanların arttığı, çok etkileyici bir proje şekillenmiş.
Başkan Aziz Kocaoğlu'nun, 'adil olma'; 'projenin yarattığı doğal ranttan, halkın ciddi bir pay alması' konusundaki tutarlı yaklaşımı; belediyenin yurttaşlar ile müteahhitler arasında bir hakem, belki omdusmanlık görevini üstlenecek olması; çok çok olumlu.
HAYALİ BİLE GÜZEL
Süreç, bu haftadan itibaren 'uzlaşma' çalışmaları ile başlayacak. Hiç kolay iş değil. 5 bin 500 civarındaki konutun yerine; geçmişte bölgeye tanınan yoğunluk hakkından, yüzde 50 emsal düşmüş olarak; düzgün bir imar anlayışı ile 8 bin konut inşa edilecek.
Yapılacak kentsel düzenlemeler ile şehrin merkezinde; modern, şık, insanların yürüyen bantlar ile ulaşım sağladığı; dört katına kadar büyüyen yeşil alanları kullandığı; kıyı ile bütünleşen; spor ve sosyal tesis alanlarının olduğu; yaşam kalitesinin doğallıkla yükseldiği; depreme dayanıklı; estetik; çok güzel yeni bir şehir doğmuş olacak.
Büyükşehir'in, İzmir'in kıyı şeridini düzenlemeye yönelik projesini, çok beğenmiştim. Bu 'yerinde kentsel dönüşüm projesi' de çok doğru bir iş ve çok güzel. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu alkışlıyorum. Yapılan çok detaylı hazırlık da, projenin tümüyle hayata geçeceği inancını yansıtıyor. Aynı projeye, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak omuz veren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ı da içtenlikle kutluyorum.
BAŞKAN KARABAĞ'IN GURURU
Hasan Karabağ, şimdi dönüştürmeye çalıştığı Bayraklı'nın o gecekondu bölgesinden yetişmiş bir insan. Bu nedenle kendisi, bugünleri görmenin onurunu yaşadığı söyledi.
Gerçekten güzel bir duygu olmalı. Bir gecekondu bölgesinde, çocukluğunuz, ilk gençlik yıllarınız, hayatınızın önemli bir bölümü geçecek ve bir gün o ilçeye başkan olup; aynı gecekondu bölgesini, yaşanılır şehrin simgesi olabilecek cazip bir alana dönüştürmenin içinde olacaksınız. Bir belediye başkanı için mutluluk verici. Umarım bu zor iş başarılır.
Biz de bu başarıyı izlemekten, İzmir aşığı bir gazeteci olarak büyük mutluluk duyarız.