Birkaç gün önce güzelim Tire'de, "Tire Süt Kooperatifi"ni ziyaret ettik. Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük ile uzun uzun sohbet ettik.
Mahmut Eskiyörük, çocukluğunu, üniversiteli yıllarını bile toprakla uğraşırken geçirdikten, uzun süre çiftçilik yaptıktan sonra, yüzlerce üreticinin arzusuyla, 10 sene önce Tire Süt Kooperatifi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. Tire Süt, 1967 yılında kurulmuş, elbette çok sayıda insanın emeğiyle bulunduğu yere ulaşmış, ama 10 yıl öncesine kadar, daha kendi halinde bir kooperatifti.
ULUSLARARASI BAŞARI
Eskiyörük geldikten sonra, çok şey hızla değişti.
Kooperatif dönüştü. Eskiyörük, inançlı, gözü kara, çalışkan bir adam. Kendisini kooperatife adadı.
Günlük 38 ton süt toplayıp işleyen kooperatif, şimdi bu rakamı soğuk zincirle birlikte günde 160 tona çıkardı.
500 üyesi vardı, üye sayısı 3 bin oldu. İdari binası dışında Tire Organize'de modern, dev bir fabrika yarattı.
Eskiyörük başkan olduğunda 11 çalışan vardı, bu sayı şimdi 250 civarında. Kooperatifin öz varlık değeri 390 bin liradan 9 milyon liraya ulaştı. Kooperatif yüzde 2 bin büyüdü. Üstüne bir de aynı kooperatif, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından "Örnek Kırsal Kalkınma Modeli" seçildi.
Düşünün artık, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünyadaki bir çok ülkeye Tire Süt'ün serüvenini örnek gösteriyor. Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkelerin tarım sektörü temsilcileri, Tire Süt Kooperatifi'ni kendisine örnek alıyor.
Tire Süt'ün Başkanı Mahmut Eskiyörük'ün başarısını Tarım Bakanı Mehdi Eker de yakından izliyor.
Siyasetten uzak, siyaset üstü çizgi izleyen Eskiyörük de, Bakan Mehdi Eker'e önerilerini iletiyor. FAO'nun yönlendirdiği yurtdışından gelen tarım temsilcileri, Tire Süt'ü ziyaret ederek inceliyorlar; Tarım Bakanlığı da birçok kooperatife Tire Süt'ü örnek gösteriyor. "Birlikten kuvvet doğar" ilkesiyle hareket eden kooperatif, üreticinin birbirine kenetlendiğinde, ne kadar büyük işler başaracağının, gerçek bir simgesi haline geldi.
CANLA BAŞLA YAPIYOR
Kooperatif; Süt İşleme Tesisi, Et İşleme Tesisi, Akaryakıt İstasyonu, Sılaj Paketleme, Yem ve Levazım Maddeleri Satış Deposu, satış mağazaları, Araç ve Makine Parkıyla; ortaklarının üretim yapmalarını sağlayıcı tüm girdileri, kaliteli ve en ekonomik koşullarda temin ediyor. Ortaklarının kaliteli üretim yapmasını sağlıyor.
Amaç ortakların üretimini en iyi şekilde işlemek ve pazarlamak, onların daha çok kazanç elde etmelerini sağlamak. Üreticilerin alın terlerinin hakkını vermek. Kooperatifin amacı üreticiden direk tüketiciye ulaştırmak.
İşte bu işleri canla başla ve gerçek bir aşkla yapan, üreticileri birbirine kenetleyen, bir başarı hikayesi yaratan Mahmut Eskiyörük, benim gözümde tipik bir halk kahramanıdır. Şimdi aynı Eskiyörük; Başbakan Erdoğan'a çağrı yaparak, "Keşke Sayın Başbakanımız 'Okul öncesi çocuğu olan her aileye, süt ve süt ürünleri yardımı yapacağız' kararı alsa" diyor.
Neden olmasın! Mantıklı, eminim Başbakan Erdoğan'ın da seveceği bir öneri.
Zaten Valilikler ve kaymakamlıklara sosyal yardımlar için ciddi kaynaklar geliyor.
Eskiyörük'ün dediği gibi, bu sosyal yardımların en az yüzde 30'u süt ve süt ürünleri olarak halka verilebilir.
Bugün Egeli Sabah'ın manşetine taşıdığımız bu önerisi nedeniyle, Eskiyörük'ü kutluyorum.