Türkiye'de birçok ilklere sahne olan Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), en ucuz elektrik, su, doğalgaz ve arıtma teminiyle de Türk yatırımcısının en gözde sanayi bölgesi oldu. Türkiye'de ilk kez kendi bünyesine enerji otomasyonu kurup kayıp kaçakları önleyen alt yapıyı tamamlayan AOSB, diğer 285 OSB'ye örnek oluyor. Yıllık enerji kullanımını hesaplayıp dağıtıcı kuruluşlara taahhütte bulunan bölge, böylece en ucuz enerjiyi sunarak Antalyalı sanayicilerin ihracatındaki artışta büyük bir rol oynadı.
ISPARTA KADAR KULLANIYOR
Fabrikaların 2014 yılında Isparta ve Burdur'un tüketimine denk gelen 317 milyon kilovat saat tüketeceğini taahhüt eden AOSB, dağıtım şirketinden uygun bir fiyat aldı. Antalya'daki konutlar elektriğin kilovatına 32 kuruş, diğer OSB'lerdeki sanayiciler 26 kuruş öderken, AOSB'deki sanayiciler her şey dahil 18 kuruş ödüyor. Antalya'daki tüm tüketimin yüzde 12'sine eşdeğer elektrik kullanan bölgede sanayicileri, tam kapalı otomasyon sistemi sayesinde kesintisiye uğramıyor. Bölge yönetimi, kayıp- kaçak oranı da 10 binde 3 olduğundan böyle bir kalemi de sanayiciye yansıtmıyor.
DOĞALGAZDA DA EN EKONOMİK
Doğalgazda dağıtım yetkisine sahip olan bölge, yıllık 110 milyon metreküp doğalgaz kullanacağını, aşarsa farkını ödeyeceğini, bu miktarı tüketemezlerse de cezasını çekmeye razı oldukları taahhüdünde bulundu. Böylece üzerine işletme gideri gibi bir bedel koyulmaksızın, sanayiciye yüzde 1.5- 2 civarında indirimli doğalgaz sunuluyor.
BOŞ YERE SU POMPALANMIYOR
Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tam otomasyonlu, debi ve scada kontrollü su sistemi sayesinde, evlerde 1 TL olan suyun metreküp fiyatı sanayiciye 0.29 TL'den faturalandırılıyor. İndirimin sebebi kullanılacak miktarın taahhüt edilmesinin yanı sıra, otomasyon ile ihtiyaç olmadığı halde su sistemine su pompalamak için gereksiz yere elektrik tüketimi yaşanmaması.
İŞİN SIRRI İYİ PLANLAMA
Enerji otomasyon sistemi olan Türkiye'nin ilk OSB'si olduklarını hatırlatan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, ihracat, ciro, istihdam, fiziki büyüklük, arsa maliyetleri her mevsim inşaat ve üretim yapılabilirliği, iklimsel kolaylıklar gibi özellikleriyle bölgenin bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Her şey mükemmel olunca sanayicinin rekabet gücünün de arttığını vurgulayan Budak, "Çevreye duyarlılığımız, peyzajımız konusundaki başarımız zaten ortada. Enerjiye yakın bir coğrafyadayız. Bundan sonra yapılması gereken, iyi bir teknik ekiple planlama yapmaktı" diye enerji maliyetlerindeki farklılığın sırrını paylaştı.