Güneş
enerjisi konusunda dünya devi firmalardan biri olan Alman firması, Antalya için 7 yılda tamamladığı AR-GE çalışması ürününü burada yeterli ilgiyi görmeyince Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerine satmaya başladı. Antalyalı Ahmet Abat, Sunset Energietechnik firmasının Türkiye distribütörü olunca, güneş panallerinde monokristal hücrelerin kaynak bağlantılarının zamanla erimesi gibi sorunları firmaya bildirerek, yeni bir ürün geliştirilmesine ön ayak oldu.
KİMSENİN HABERİ OLMADI
Firma Alman üniversiteleri ile yaklaşık 1 milyar euro tutarında araştırma başlattı. Çalışmalar sonucunda polikristal hücreler, paneller ve modüllerin geliştirilmesi ve yeni keşifler ortaya çıktı. ARGE'nin başarılı olmasıyla Alman devletinin verdiği teşvikle harcama miktarının karşılandığını anlatan Abat, "Alanya'dan Kumluca'ya kadar 1999-2006 yılları arasında yeni ürünleri testini yaptık. Kimsenin haberi olmadı. Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan araştırma çalışması verileri mevcut. Ancak geliştirilen yeni ürünümüze bölgemizde beklenen ilgi gösterilmedi" diye konuştu.
EN İYİ GÜNEŞ VAN'DA
Yapılan araştırmalarda Türkiye'de güneş enerjisinden en fazla elektrik üretim yerinin Van olduğunu da belirlediklerini açıklayan Abat, "Sanıldığının aksine, elektrik en sert güneşten üretilmiyor. Güneş ışığının içindeki ışınlardan üretiliyor. Antalya'da en fazla elektrik, havanın nemden dolayı puslu olduğu gündoğumunda üretilir" dedi.