Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kırk katır mı kırk satır mı?

Çipras henüz referandum sorusunu netleştirmedi ama aradığı cevap belli: "AB planına hayır!" Fakat anketler halkın Çipras ile aynı fikirde olduğunu söylemiyor. Halkın %57'si, "AB'de kalalım" diyor ama "acı reformlara" rıza göstermiyor.
Peki, ne olacak? AB'nin birliğini tehdit eden, euro için tehlike çanları, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi Güney Avrupa ülkeleri için de "ben de isterem" emsali olacak Yunanistan'ın referandumu, kökü daha derinde bir sorundan kaynaklanıyor.
Küresel krizde konut balonundan başlasa da aslında temel sıkıntı, türev ürünleri ve şeytani inovasyon sonucu paradan para kazanma kültüründe yatıyordu. Önce şirketler iflas etti, ardından ülke iflasları gündeme geldi. Geniş halk kitlelerini soyup bankaları kurtaranlar bugün aynısını Yunanistan'da deniyor.
Ya Yunan halkı? Paradan para kazanma dönemi kapanınca sponsoru AB'nin durgunluk zaafı, başına bela olmuş. 2014'te şampanya tüketiminin %14 arttığı ülkede para sahiplerinin keyfi yerinde... Sorun, günde 60 euro ile sınırlandırılan halkın hayatına getirilen ilave yüklerde yatıyor.
Bana göre referandumdan ne çıkarsa çıksın, çözüm olmayacak. Ne "intihar etmeyin" diyenler ne de "IMF'yi kovalım" diyenler kazanacak. Zira Komşu, üretimi kaybetti... Elindeki ekonomi araçları, turizm, gemi işletmeciliği ve zeytinyağından ibaret...
Kırk katır mı kırk satır mı? Anlaşma sağlansa bile Yunan halkı önerilen reformları daha doğrusu ölüm diyetini yerine getirmeyecek. AB'den ve Euro'dan ayrılması halinde ise dev kriz onu bekliyor olacak.
Hangisi daha hayırlı? Eğer bize benziyorlarsa kriz, AB vesayetinden daha iyi. Hiç değilse üretimi yeniden keşfedebilecekler. 2001'de biz de geçtik o yoldan zira...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA