Türkiye,yüksek gelir grubu ülkeler arasında yer alabilir mi? AK Parti'nin "Yeni Türkiye Sözleşmesi-2013" belgesi, 100 maddeyi bu amaç etrafında şekillendirmiş... Gereken, sosyal hayattan ekonomiye dek her alanda zihin yapısını bu irtifaya ayarlamaktır.
İnsan, kanatları kadar hafif, prangaları kadar ağırdır der şair. Yüksek irtifaya çıkacak isen, jet motorların gücü gereklidir ama safralarını atmadan bunu başaramazsın. Safralar, artık değer üretmeyen her şeydir. Bünyede ağırlık, işletmede hantallık, yüksek irtifa uçaklarında sorun oluşturur.
Ezberimiz, hantallık kelimesi ile kamuyu birlikte düşünmeye yöneliktir ama bu doğru değildir. Nice kamu kurumu biliyorum ki gösterdiği performans, özel sektörün gözde şirketlerinden iyi durumdadır.
Tersi de doğrudur. Öylesi hantallaşmış firma var ki ben onlara "özel sektör KİT'leri" diyorum. Burada sorun, değer üretmeyen süreçleri fark edebilmek ve bunları ayıklamaktan geçiyor.
Safralar envanteri dediğim, siyasetten ekonomiye her alanda artık değer üretmeyen kurumlardan, kavramlardan haberdar olmanın yöntemidir. Parlamenter sistemin gömülü fren ve takozlarını teşhis etmek bunların başında gelir.
Başkanlık sistemiyle öngörülen faydalardan biri de zaten karar süreçlerinde hız tümseği olduğunu kavradığımız yapıları dönüştürecek olmasıdır. Ülkenin büyüme rakamına vesayet kurumlarının karar verememesidir.
Türk Telekom'un özelleştirme fiyatını Anayasa Mahkemesi'nin belirlememesidir. Herkesin her kesimin safralar envanterini oluşturma gayreti olmalıdır. Yüksek gelir grubu ülke olacak isek atılası safraları öğrenmenin başka yolu yoktur.