Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine taşıyacak "geçici hükümet" nihayet belli oldu. Güvenoyu almasına gerek olmayan bu seçim hükümetinin iki açıdan önemi var:
1- Anayasa'nın 114. maddesi ilk kez işletildi. Yani, siyasi parti liderlerinin ve Meclis'in seçimde ve takviminde uzlaşamamaları nedeni ile Cumhurbaşkanı anayasal yetkisini kullanmak durumunda kaldı.
Bu yönde bir teamül oluştuğu için her aşaması ilgi uyandırdı ve tartışıldı.
2- Seçim hükümetinde AK Parti'yi, HDP ile yani terör örgütünün siyasal uzantısı parti ile baş başa bırakma oyunu oynandı. Ancak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in kabineye girmeyi kabul etmesi ile bu plan çöktü.
Kuşkusuz devlette devamlılık esas ve geçici de olsa bu hükümet gerektiğinde hayati kararlar alabilme meşruiyetine de sahip. Lakin bu hükümete, gereğinden fazla anlam yüklemek doğru olmaz.
***
1 Kasım seçimlerine damga vuracak konulara gelince... Açık ara birinci madde "
istikrar" olacak. Seçmenin, istikrarı "
tek başına iktidarda" bulması beklenecek.
İstikrar başlığının altında ise "
güvenlik ve huzur" teminatı ile "
ekonomik büyüme ve refah" vaadi aranacak. Önümüzdeki iki aya sığması muhtemel gelişmeler, şok etkisi yaratacak olaylar dizisi seçmenin kararına mutlaka yansıyacak. Bugünden yanıtı bulunması gereken soru, "
istikrar için tek başına iktidar mı?" yoksa "
istikrar için siyasal koalisyon zorlaması mı?" olacak.
AK Parti'nin iddiası ve 13 yıllık performansı yeniden istikrar için güçlü iktidarın gerekliliği üzerine. Bu konuda genel bir mutabakat da söz konusu. Buna karşın, diğer partilerin tek başına iktidar umudu olmadığından muhalefet bloku etrafında müthiş bir koalisyon cephesi tahkim edildiği de bir gerçek!
***
Peki, "
AK Parti açısından 1 Kasım nasıl sonuçlanacak?" Kâhin değiliz. Fakat AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı "
7 Haziran 2015 Genel Seçimi Sonuç Analiz Raporu"ndan hareketle 2009'dan bu yana yapılan tüm seçimler incelendiğinde bir il dikkati çekiyor: "
Kırşehir!"
Benim tespitlerime göre; "
AK Parti'nin Kırşehir'de aldığı oy oranı, 2009'dan bu yana bir iki puan sapma ile Türkiye'deki oy ortalamasını veriyor."
AK Parti
2009 Yerel Seçimlerinde Kırşehir'de yüzde 37.3 oy alırken Türkiye çapındaki oyu yüzde 38.8'di.
2010 Anayasa Referandumu'nda Kırşehir yüzde 58.51 'evet' derken, ülke genelinde 'evet' oyu yüzde 57.88'di.
2011 Genel Seçimlerinde AK Parti Kırşehir'de yüzde 50.81 oya ulaşırken Türkiye'deki oy ortalaması yüzde 49.95'i bulmuştu.
2014 Yerel Seçimlerinde Kırşehir AK Parti'ye yüzde 42.2 destek verirken Türkiye genelindeki oylar yüzde 45.60'tı.
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Kırşehir,
Tayyip Erdoğan'a yüzde 52.82, Türkiye ise yüzde 51.79 oyla sahip çıktı.
2015'te ise Kırşehir'de yüzde 39.61 oy alan AK Parti, Türkiye genelinde yüzde 40.87 oyla birinci parti oldu. Yerel seçimlerin özgün dinamiklerinden kaynaklanan istisnai sapmalar dışında AK Parti'nin Kırşehir'deki nabzı, Türkiye'deki nabzıyla örtüşüyor. Kırşehir'e özel olarak eğilmekte fayda var sanki. Daha geniş perspektif isteyenler ilaveten Yalova
Çiftlikköy, Antalya
Döşemealtı, Eskişehir
Sivrihisar, Bingöl
Adaklı, Sivas
Kangal, Ordu
Gürgentepe,
Bartın ve Manisa
Ahmetli'yi de büyüteç altına alabilir.