Oyuncu Berna Laçin geçenlerde yayınlanan bir röportajda söyle dedi: "Bu ülkede benim en sevmediğim laf şudur: 'Beğenmiyorsan gidersin...' Nereye gideceğim kardeşim? Ben ev sahibiyim. Ülke benim. Evi boyarım, çatlağını onarırım, su sızdıran boruları tamir ederim, yine otururum. Kimsenin haddi değil böyle bir şey söylemek."
Laçin haklı ama ne yazık ki "doğru" olanla, "gerçek" olan nadiren örtüşüyor şu dünyada. Keskin milliyetçilerin sadece Türkiye'de değil, diğer birçok ülkede fütursuzca kullandığı bir saldırı söylemi bu...
Geçen gün YouTube'ta, "Japanese Devils" (Japon Şeytanlar) isimli belgeseli izlerken, aynı sözlere rast geldim. II. Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin anıldığı şehitler gününde, savaş karşıtları, "Onlara kahraman demeyin" diye bildiri dağıtıyorlar.
Milliyetçiler de onlara, "Askerlerimiz bu milleti korumak için canlarını verdi... Beğenmiyorsanız Japonya'yı terk edin, sizi gidi vatan hainleri" diye saldırıyor.
Belgesel ise tam da bu "kahramanlarımız" söyleminin nasıl da büyük bir yalan olduğunu anlatıyor. Dönemin militarist yönetimi, ülkeyi korumak için değil, düpedüz emperyalist emellerle saldırmıştı, şimdiki gibi güçlü olmayan Çin'e...
İşgalle yetinmedi; korkunç katliamlar yaptı Japon ordusu. Hiçbir suçu olmayan Çinliler acımasızca öldürüldü. Bazen kurşun sıkıyor; bazen bugün IŞİD'in yaptığı gibi kafaları kılıçla kesiyorlardı. (Tecavüze uğrayan kadın sayısı ise muazzamdır.)
Yaşlı askerler o günleri şöyle anlatıyor: "Çinlileri öldürmek adeta kutsal bir davranıştı... Ne kadar çok öldürürsek, o kadar şerefli sayılıyorduk..."
"Vatan, Millet, İmparator" lafları milliyetçi bir dekordu. Yönetimin asıl amacı, Doğu ve Güneydoğu Asya'ya egemen olarak; ekonomi ve toprak olarak büyümekti.
Bu ilişki hiç şaşmaz: Nerede milliyetçi hamaset varsa, bilin ki birileri malı götürmek, kendilerinin olmayana bedavadan el koymak üzere kolları sıvamıştır.
Ortadoğu'da ise milliyetçi söylem, dini kavram ve simgeleri kullanır. Bu sefer sloganlar, "Vatan, Millet, Muhammet" şeklini alır. Ancak "hain" ilan ettiklerine söyledikleri değişmez: "Beğenmiyorsan gidersin..."