Ukrayna, Venezüella, Tayland, Bosna, Brezilya yanıyor. Libya patlamaya hazır bomba gibi. Mısır, Irak, Lübnan, Filistin'de tansiyon dorukta. Afrika'da iç savaşlar var, Suriye zaten savaşın ortasında.
UKRAYNA
Ukrayna'da iktidara geri adım attırıldı. Ekim ayında AB yanlısı gösterilerle başlayan hareketin hedefi Rus yanlısı iktidardı. Sonunda ülkeyi savaş alanına çevirip, istediklerini kısmen de olsa elde ettiler. Ukrayna'daki darbe girişiminin arkasında çok açık bir şekilde Amerika ve Avrupa vardı. Amerika Ukrayna için tam 5 milyar Dolar harcadı. Göstericilere para dağıtıldı, meydanlara silahlar sokuldu.
VENEZÜELLA
Venezüella'da Chavez'in ölümünün ardından seçimle başa gelen Maduro'ya karşı bir hareket başlatıldı. Sokaklardaki göstericiler muhalifler olsa da darbe girişiminin arkasında Amerika olduğu konuşuluyor. 2013 yılındaki Latin Amerika ülkelerinin ortaklığının Amerika için kıtada ciddi bir risk oluşturduğu biliniyor. Ayrıca Ukrayna ile Venezüella'yı buluşturan bir ortak yön ise Rusya ile ilişkileri. Venezüella'da durum nereye gider kestirilemiyor ama Devlet Başkanı Maduro'nun sert önlemleri aldığı bir gerçek. Maduro ülkesindeki şiddetin faturasını Amerika'ya kesti bile, sokaktaki gerilimi tırmandıran yayınları nedeniyle CNN ile yakalanan bazı CIA elemanlarını ülkeden sınır dışı etme kararı aldı.
BREZİLYA
Brezilya'da Türkiye'deki gezi olaylarıyla birlikte başlayan ve 2014 Dünya Kupası bahane edilerek hala sıcaklığını koruyan girişimin de Venezüella'dan farklı olmadığı düşünülüyor. Çünkü Brezilya da Venezüella gibi CELAC üyesi.
TAYLAND
Tayland'da hükümete karşı isyan hareketi şiddetli çatışmalara yol açtı. Barışçıl başlayan gösteriler, tıpkı Ukrayna'daki gibi eylemcilerin silahlanmasıyla şiddet olaylarına dönüştü. Yolsuzluk, rüşvet iddialarıyla patlak veren ayaklanmanın altında bölgesel bir güç paylaşımının olduğu iddia ediliyor. Vietnam savaşından beri Amerikan müttefiki olan Tayland'da mevcut hükümetin Çin'le yakınlaşmasından dolayı Bangkok'un yangın yerine çevrildiği söyleniyor. Buradaki meselenin Amerika'nın Güney Doğu Asya'daki egemenliğini Çin'e kaptırma korkusundan kaynaklandığı belirtiliyor.
BOSNA
Zincire Bosna Hersek de eklendi. Sebep ekonomik sıkıntılardı. Ancak göstericilerin arasına sızan saldırganlar görüntülendi. Cumhurbaşkanlığı binası ateşe verildi. Bu andan itibaren Bosna'daki ayaklanmanın da benzer bir darbe girişimi olduğu yönünde şüpheler arttı. Hatta Türkiye'deki paralel devlet yapısının Bosna'da da faal olduğu bizzat Boşnak hükümet yetkilileri tarafından dile getirildi.
LİBYA
Libya'da 2011 Arap Baharı sırasında Kaddafi linç edilmek suretiyle ortadan kaldırıldı. Şu an ülkedeki Milli Konsey iktidarda bulunuyor. Ancak geçtiğimiz haftalarda iki ayrı darbe girişimi yaşandı. Ülkede 2011'den bu yana güvenlik istikrarı yok. Aşiretler, onlara bağlı silahlı gruplar, Kaddafi rejimi taraftarları ve milisler. Devrimin 3. Yıldönümünde yani 17 Şubat'ta bir darbe yapılması planı vardı. Bu nedenle aylar önce 7-17 Şubat tarihleri arasında halk sokağa dökülecek ve sonunda silahlı bir grup yönetime el koyacaktı. Ancak belirlenen tarihten önce farklı gruplar sabırsızlık gösterince, plan deşifre oldu. Neticede eski askerler iki kez yönetime el koymak istediler fakat beceremediler. Ancak bu durum Libya'da ilerleyen günlerde yeni bir girişimin olmayacağının kanıtı değil. Libya'daki darbe taleplerinin arkasındaki güç ise Körfez Ülkeleri. Çünkü özellikle Suudi Arabistan'ın Arap coğrafyasında monarşik ya da askeri rejimleri tercih ettiği bir gerçek. Bölgedeki her sivil iktidar, Körfez için bir risk oluşturuyor bu nedenle Dubai merkezli rejimler, Libya, Mısır, Tunus, Suriye gibi ülkelerde asla ve asla demokratik yönetimlere tahammül edemiyor.
MISIR
Mısır'da darbe sonrası sivil iktidara geçiş kolay olmayacak görünüyor. Zaten darbeci Genelkurmay Başkanı Sisi'nin ilk seçimde aday olacağını düşünürsek, Mısır Mübarek rejimine dönmüş olacak. Seçim var, sandık var, aday var, buraya kadar her şey demokratik görünse de sandıktan çıkıp, ülkeyi yöneten darbeci bir asker olacak.