Van Milletvekili Burhan Kayatürk bir grup gazeteciyi Van'a davet etti. Hali hazırda vekil olan ve bu seçimlerde AK Parti milletvekili adayı olan Kayatürk'ün davetinin konusu ne siyaset ne de seçimlerdi.
Deprem sonrası devletin bölgeyi yeniden kalkındırması, Van'a gelen turist sayısında da bir artışa neden olmuştu. Depremden bir yıl sonra Van'a giderek kentin yaşadığı hızlı silkinişe şahit olmuştum. Fakat o günlerde depremzedelerin acıları tazeliğini koruduğundan daha çok depreme ve sonrasına dair görüşmeler, geziler, gözlemler yapabilmiştik.
Bu gezide ise Van'ın doğal ve tarihi güzelliklerini görmek, Çözüm Süreci'nin şehre yansıyan 'umuduna' tanıklık etme fırsatı yakaladım.
Akdamar Adası'ndaki tarihi Akdamar Kilisesi'nin ziyaretçileri fazla olsa da Van'da Akdamar'a eş değerde birçok kilise ve tarihi yapı da bulunuyor. Van, inanç turizmi noktasında özellikle Batılı ülkelerden çok fazla turist çekebilecek büyük bir potansiyele sahip.
***
Gezi'nin ana gayesi de buna yönelikti zaten. Van vekili Burhan Kayatürk de Van'da yeni bir turizm destinasyonu oluşturma gayreti içine girmiş ve seçimlerden önce de olsa kolları sıvayıp bu destinasyonu gazetecilere tanıtmak istemişti.
Gazetecilerin çoğu Akdamar Kilisesi'ni zaten görmüştü ama diğer adalardaki Kiliseler en az Akdamar kadar güzel, estetik ve tarihi öneme sahip yapılardı.
Tabi bu kiliselerin çoğunun restorasyonu daha yapılmamış. Kayatürk'ün de hedefi buraları Kültür Bakanlığı öncüğünde restore ettirilip Van'a gelen turist sayısını artırmak ve bu tarihi bölgede yeni bir destinasyon oluşturmak.
***
Kayatürk, "Van, turizm potansiyeli çok yüksek bir kent. Akdamar adasının, şehrimiz için dünyaya ve tüm Türkiye'ye açılacak bir anahtar olduğunu düşündük. Öyle ya bu ada daha şimdiden dünyadan ve Türkiye'den, Ermeniler ağırlıkta olmak üzere her din ve milletten turisti çeken bir merkez oldu" diyor. Kayatürk, dolayısıyla Akdamar'ın bu bilinirliğinden yararlanarak Van'ın farklı değerlerine de dikkat çekebileceklerini düşünerek bu tanıtım atağını başlatmış.
Akdamar'ın bu inanç ve kültür turizmi potansiyelini tamamlayacak neler olabilir diye düşündüklerini ifade eden Kayatürk, var olan ama kullanılmayan, bir türlü hak ettiği şekilde değerlendirilemeyen tarihi, kültürel ve dini değerlerlerle ilgili envanter çalışması başlattıklarını söylüyor.
***
Van üzerinde Akdamar dışında 3 ada daha var. Bunlar Çarpanak, Kuş ve Adır adası. Hepsinde de Akdamar adasında olduğu gibi birer kilise yer alıyor. Bunun dışında Başkale ilçesinde yine Atina'daki Akropol'ü andırır şekilde bir tepe üzerine kurulu olan devasa büyüklükte Saint Bartholomeus Kilisesi yer alıyor. Saint Bartholomeus kilisesi, bugüne kadar askeri bölge içinde olduğu için de ziyaret edilemiyormuş.
Kayatürk bu adalarla ilgili gerçekleştirmek istedikleri hayallerini şöyle anlattı: "Akdamar adası domino etkisi yaratabilir. Akdamar'ın şöhretinden yararlanıp diğer bilinmeyen değerlerimizi de şöhret haline getirmeli ve böylece gelen turistlerin Van'a daha uzun süre vakit geçirmelerini sağlayabiliriz. Böylece, Van'a İnanç Turizmi rotasını çizdik. Bu rotayı ilk siz gazeteci arkadaşlarımız tamamladı. Diliyoruz ve tahmin ediyoruz ki bu rota turizm şirketlerine de bir model oluşturacak. Onlar da turlarına böyle bir paket ekleyebilecekler. Bu durumda Van'ın ekonomisinde küçümsenemeyecek bir dalga yaratabileceğiz. Belki ardından Erçek gölünde konaklayan flamingolar da ilgi görecek."
***
Van, bugün artık acılarla, terörle, gerilimlerle anılan günlerini geride bırakıp Çözüm sürecinin de etkisiyle yüzünde tebessümünü eksik etmeyen bir kent. Sadece seçimlere hazırlanan siyasiler değil turizmci de sanayici de esnaf da kısacası sokaktaki Vanlı da 'Barış' ve 'huzur' dolu bugünlerin artık hiçbir şekilde eski günlere dönmesini istemiyor.
Van'ın güzel insanları da bu barış günlerinden büyük heyecanlı duyuyor.
Dolayısıyla karamsar cümleler kurmak yerine, gelecekten, turizmden, istihdamdan, Van'ın dünyanın dikkatini çekecek güzelliğinden bahsediyorlar sürekli…