Zorunlu trafik sigortası, ülkemizde yasalarca mecburi kılınmış ve araç sahiplerini güvence altına alan sigorta türüdür. Genellikle kasko ile karıştırılır. Trafik sigortasının kaskodan farkı, sigortayı yaptıranın değil karşı tarafın uğrayacağı zararların karşılanmasına yönelik zorunlu bir sigorta olmasıdır. Üstelik kasko yaptırmak zorunlu olmayıp kişiye bağlı bir durumdur. Sigorta yaptırmak için öncelikle zorunlu trafik sigortası fiyatları 2021 konusunda araştırma yapmak gerekir. Trafik sigortası fiyat sorgulama ve teklif alma işlemleri ile ilgili detayları hazırladık.
TRAFİK SİGORTASI NE İŞE YARAR?
Trafik sigortası maddi ve manevi zararları teminat altına alan zorunlu bir sigortadır. Trafik sigortası ne işe yarar sorusunu daha da açacak olursak; yaşayabileceğiniz bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına ya da üçüncü şahısların bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza teminat altına alan bir sigorta türü tanımı yapabiliriz. Ülkemizde yer alan araçların yaklaşık %85'i sigortalıdır.
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPTIRILMAZSA NE OLUR?
Trafik sigortası yasal zorunluluk gerektiren bir sigorta türü olduğu için ceza alabilirsiniz. Araçların trafik sigortalarının bulunmaması durumunda trafiğe çıkmaları kanunen yasaktır. Trafik poliçesi olmayan aracınızla trafiğe çıktığınızda, yetkililer bu durumu tespit ettiğinde trafik cezası uygulanarak aracınız bağlanır. Araç sahipleri trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda gecikme zammı ile hasarsızlık indirimi uygulamalarından olumsuz etkilenir.
TRAFİK SİGORTASI SORGULAMA
https://www.sbm.org.tr/tr/uygulama/trafik-prim-karsilastirmasi-3 internet sitesi üzerinden trafik sorgulaması yapabilirsiniz. İnternet sitesinde çıkan aşağıdaki bilgileri doldurarak sorgulama işlemi başlatılabilir.
Not: Bu sorgulama sigorta şirketleri tarafından son 30 gün içerisinde tanzim edilen poliçelerdeki asgari, ortalama ve azami primi gösterir.
TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI 2021
Trafik sigortası ne kadar? Sorusu her araç sahibinin her yıl merak ettiği konulardan biri. Zorunlu trafik sigortası fiyatları yasal çerçeveler doğrultusunda belirlenmektedir. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenerek duyurulur.
Trafik sigortası fiyatları ortalama olarak İstanbul'da 920 TL, Ankara'da 865 TL, İzmir'de 826 TL'dir. 2021 yılında araçlarda en pahalı trafik sigortası 1.626 lira ile İstanbul oldu. Kocaeli, Bursa ve Ankara 1.580 lira ile ikinci sırada yer aldı. En ucuz trafik sigortası Kars, Osmaniye, Şırnak gibi illerde 3 yıl ve daha fazla kaza yapmamış araçlar için 801 lira olarak belirlendi
En uygun trafik sigortası araştırması yapmak için sigorta şirketlerinden zorunlu trafik sigortası hesaplatarak bulabilmeniz mümkündür. Genelde en uygun teklifi veren sigorta şirketi ile anlaşma yapılır.
TRAFİK SİGORTASI HESAPLAMA
Trafik sigortası hesaplarken bazı şartlar dikkate alınır. Zorunlu trafik sigortasının teminatlarının kapsam ve limitleri ile trafik sigortasında uygulanabilecek primler yasal çerçeveye göre değerlendirilir. Buna göre:
TRAFİK SİGORTASI TEKLİF ALMA
Ülke çapında yaygınlaşmış size en yakın acente ve sigorta şirketleri ile trafik sigortası teklifini kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilirsiniz. Yapmanız gereken internet sitelerinden başvuru yapmak ya da telefon aracılığı ile teklif almaktır.
TRAFİK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI
Sigortalı: Poliçe konusu motorlu araçta 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre işleten sayılan kişiyi,
Karayolu: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre karayolu sayılan alanlar ve diğer alanlardan genel trafiğe açık yerler ile karayoluyla trafik bağlantısı olan yerler,
Motorlu Araç: İlgili mevzuat gereği trafiğe çıkması trafik siciline veya ilgili mevzuatla düzenlenen özel sicile tescile tâbi motorlu araçları,
(Değişiklik:RG-20/3/2020-31074) İşletilme Hali: Motorlu aracın mekanik aksamının çalışması, (Mekanik aksamı çalışmasa bile motorlu aracın kendiliğinden de olsa hareket haline geçmesi işletilme hali olarak kabul edilir.
Zarar: Motorlu bir aracın işletilmesi ile oluşan bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahısların ekonomik değeri olan mal varlığında doğrudan azalma olmasına veya vücut bütünlüğünde eksilmeye, sürekli sakatlığa veya ölümüne sebebiyet verilmesi nedeniyle ilgililerin uğradıkları bu Genel Şartlar ile içeriği belirlenen maddi kayıpları,
Eşdeğer (Muadil) Parça: Bir motorlu aracın montajında kullanılan esas-orijinal parçaların değiştirilmesi amacıyla üretilen, ilgili mevzuat (yönetmelik, standart, teknik düzenleme) çerçevesinde belirlenen deney, muayene metotlarına göre orijinal parçayla (kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik vb.) kıyaslanarak tespit edilen kriterlere uygunluğunun, (Değişiklik:RG-20/3/2020-31074) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/2 sayılı Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelge ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yetkili kuruluşlarca düzenlenecek belgeler yoluyla belgelendirilmesi gereken parçaları, (Bu kapsamda bir belgenin varlığı durumunda, belge konusu parçaların aksi iddia sahibince kanıtlanana kadar eşdeğer kalitede olduğu varsayılır.)
Orijinal Parça: Bir motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçalarla aynı kalitede olan ve söz konusu motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçaların veya yedek parçaların üretiminde sağlayıcı tarafından getirilen ölçütlere ve üretim standartlarına göre üretilmiş yedek parçaları,
Aracın orijinal parçaları ile aynı üretim bandında üretilen yedek parçaları, (Bu parçaların, söz konusu aracın montajında kullanılan parçalarla aynı kalitede olduğunun ve araç üreticisi tarafından getirilen ölçütlere ve üretim standartlarına göre üretildiğinin Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde belgelendirilmesi halinde, belge konusu parçaların aksi iddia sahibince kanıtlanana kadar orijinal yedek parça olduğu varsayılır.)
(Ek:RG-20/3/2020-31074) Yeniden Kullanılabilir Parça: 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen kodlandırılmış, hasarsız ve takip edilebilir, araç ve can güvenliği ile çevre standartlarını karşılayan parçaları,
(Ek:RG-2/8/2016-29789) Sorumluluk Riski: Sigortalının motorlu araç işletilmesinden doğan; kazaya sebep olan mücbir sebepler dahil olaylar ile kazazede, hak sahibi ve diğer ilgili üçüncü kişilerin kusurları çerçevesinde belirlenen tazminat yükümlülüğünü ifade eder.