İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yangınla ilgili yapılan açıklamada, sabah saat 08.34'de alınan ihbarla alarma geçen İstanbul İtfaiyesi Bakırköy grubuyla saat 08.37'de yangına müdahale edildiği bildirildi.
Yaklaşık 36 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan ve içinde 60'a yakın işyeri bulunan eski fabrika binası yangınına takviye birliklerin de çağrıldığı ifade edilen açıklamada, "Alanın geniş olması ve içinde çok sayıda yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunması nedeniyle yangın kısa sürede çatıya sıçrayarak genişledi. Yangın yerine kısa sürede, 10 ayrı itfaiye grubu ve su tankerleri sevk edildi. İlk belirlemelere göre çok sayıda tekstil atölyesi, iplik, kağıt, kimyevi madde deposu, çakmak dolum ve üretim atölyesi, zemin katta yediemin deposu ve garajı bulunduğu tespit edildi. Yangın başladıktan sonra iş yerinde bulunan işçilerin müdahale ettikleri ancak alevleri bastıramadıkları daha sonra itfaiyeye haber verdikleri belirlendi" denildi.
Açıklamada, eski fabrika binasının çatısının yanıcı maddelerden oluşması nedeniyle alevlerin kısa sürede çatıya ulaşıp, tüm binayı sardığı belirtilerek, "Zaman zaman patlamaların meydana geldiği yangına fabrika duvarlarının yakılmasıyla müdahale edilebiliyor. Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Şişli, Başakşehir, Gazi, Seyrantepe, Merter, Mecidiyeköy, Kocasinan, Beşiktaş grupları ve Hamidiye A.ş. Katı Atık Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi, Bakırköy Belediyesi'nden su tankerleri söndürme çalışmalarına katıldı.
Yangın söndürme çalışmaları 200 personel 70 araç ile devam ediyor" ifadelerine yer verildi.
İşte ilk görüntüler!
Zeytinburnu'ndaki yangın, uçaktan böyle göründü
Zeytinburnu'nda, tekstil atölyelerinin bulunduğu binada çıkan yangından yükselen dumanlar, İstanbul'un birçok noktasından görüldü.
Gökyüzünü kaplayan siyah dumanlar, İstanbul üzerinden geçen uçaktan da görüntülendi.
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen: Yangının çıktığı yerde tekstil atölyeleri yoğun olarak yer alıyor
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, ''Yangının çıktığı yerde tekstil atölyeleri yoğun olarak yer alıyor. Birçoğu fabrika olarak çalışmıyordu. Malzeme depoları bulunuyordu'' dedi.
Osmaniye Mahallesi Çırpıcı Yolu üzerinde saat 08.00 sıralarında çıkan yangında, yaklaşık 70 bin metrekare alan üzerinde, 40'a yakın atölyenin bulunduğu tesiste bir kumaş deposunda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın, yanındaki deri atölyesi ve diğer atölyelere de sıçradı.
Olay yerine gelen çok sayıda itfaiye ekibi yangını kontrol altına almak için uğraşırken, işyeri çalışanları da depolarda bulunan ürünleri dışarı çıkarmaya çalıştı. Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri ile bu kişiler arasında kısa süreli arbede yaşanırken, yanan iş yerinin sahibi olduğu öğrenilen kişi arbede sırasında fenalık geçirerek olay yerinde bekletilen ambulansa bindirildi.
Yanan deri atölyesinin sahibi Ayhan Göncü, gazetecilere yaptığı açıklamada, tesis içerisinde hacizli malların bulunduğu bir deponun olduğunu belirterek, deponun sahibinin yangını bilerek çıkardığını iddia etti.
''Daha öncede de burada bir yangın çıktığını ve bunun bir kundaklama olduğunu düşündüğünü öne süren Göncü, çok büyük maddi kaybının olduğunu söyledi.
Tesislerin içerisinde bir örgü atölyesinin yer aldığını belirten Savaş Eren de yangın sırasında atölyede eşiyle birlikte bulunduğunu, yangından canlarını zor kurtardıklarını anlattı. Eren, makineleri kurtarmaya çalıştıklarını ancak yoğun duman nedeniyle başaramadıklarını söyledi.
Yangını kontrol altına almaya çalışan itfaiye ekiplerine de dumandan etkilenmemeleri için ayran dağıtıldı.
Bakırköy Belediye Başkanı Erzen: Yangının yed-i emin deposundan çıktığını tahmin ediyoruz
Bu arada Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Bölgenin eski fabrikalar bölgesi olduğunu belirten Erzen, ''Yangının çıktığı yerde tekstil atölyeleri yoğun olarak yer alıyor. Birçoğu fabrika olarak çalışmıyordu. Malzeme depoları bulunuyordu. Bu olaydan 10-15 gün önce yed-i emin deposunda yangın çıkmıştı. Yine yangının o depodan çıktığını tahmin ediyoruz'' dedi.
Ölü ya da yaralı olmadığını ifade eden Erzen, yangının çıkış nedeni ile ilgili şu anda bir şey söylenemeyeceğini kaydetti. Erzen, tesisin içerisinde bulunan atölyelerin genellikle iplik, kumaş ve boya benzeri atölyeler olduğu için ekiplerin yangını söndürmede zorlandığını söyledi. Gazetecilerin atölyelerinin ruhsatsız olduğu iddialarına ilişkin Erzen, şunları söyledi:
''Birçok atölyeyi mühürlemiştik. Bunların içerisinden 8 tanesi ruhsatlı, diğerleri de denetleniyordu. Ancak insanlar mührün olup olmadığını umursamıyor. Yanan atölyelerin içerisinde mühürlerini bozan kişilerin atölyeleri olduğunu düşünüyoruz. Kundaklama ihtimali de bulunuyor. Böyle bir konu, polis ekiplerinin yaptığı incelemeden sonra belirlenecek. Bu iş yeri sahiplerinin bazılarını mahkemeye vermeyi düşünüyorduk. Tek tesellimiz can kaybının olmaması.''
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibinin müdahale ettiği yangının söndürülmesi için çalışmalar sürüyor.
Dumanlar Beşiktaş'tan böyle görüldü
Yangın nedeniyle oluşan yoğun duman Beşiktaş'tan net bir şekilde görülüyor.
YANGIN ANADOLU YAKASINDAN GÖRÜLÜYOR
Sabah saatlerinde başlayan yangının dumanları neredeyse tüm İstanbul'u kapladı. Yangın Kadıköy'den bile görüldü.
DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Özuğur: Yangından yükselen dumanın hava ulaşımına
herhangi bir etkisi söz konusu değil
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, Bakırköy'de bir tekstil fabrikasında çıkan yangından yükselen dumanın hava ulaşımına herhangi olumsuz etkisinin söz konusu olmadığını bildirdi.
Özuğur, ''Yangından yükselen dumanın hava ulaşımını herhangi bir etkisi söz konusu değil'' dedi. Bugünkü hava şartlarına bağlı olarak Atatürk Havalimanı'na uçakların deniz yönünden iniş yaptığını ve kalkışların da Sefaköy yönünde olduğunu ifade eden Özuğur, bunun normal bir uygulama olduğunu, dumanla bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti.
Özuğur, güney rüzgarlarının da olmaması nedeniyle de Atatürk Havalimanı'ndaki hava trafiğinde herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını sözlerine ekledi.
YANAN FABRİKANIN SAHİBİ
Ekoayrıntı'nın haberine göre yanan fabrika Akın Tekstil'in kurucusu ve sahibi Ali Haydar Akın'a ait. 1956 yılında kurulan Akın Tekstil, Çorlu'daki fabrikaya taşındıktan sonra Zeytinburnu'ndaki fabrikasını depo olarak kullanmaya başlamıştı.
Bir dönem satılması gündeme gelen Akın Tekstil'in 71 dönüm büyüklüğündeki arazi İstanbul'un en gözde arsalarından birisi konumunda.