Yozgat Bozok Üniversitesi'nde "Eğitim ve Süreçler Bağlamında Meslek Yüksekokullarının Bugünü ve Geleceği" konulu çevrimiçi çalıştay düzenlendi.
Meslek Yüksekokullarının güncel sorunlarına ilişkin alanında uzman akademisyenlerin ve sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı çevrimiçi çalıştayda, Meslek Yüksekokullarında uygulamalı eğitim, kalite ve kariyer süreçleri detaylı olarak ele alındı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Meslek Yüksekokulları, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu ve her biri alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip ara eleman yetiştirilmesi maksadıyla kurulduğunu belirterek meslek yüksekokullarının teknik ve mesleki anlamda yükseköğretimin en önemli bileşenlerinden birisi olduğunun altını çizdi.
Ülkemizin geleceği olan gençlerin teknik, bilgi-beceri, donanım noktasında daha iyi bir noktada olması için Meslek Yüksekokullarının da masaya yatırılması ve ciddi bir revizyondan geçmesi gerektiğine dikkat çeken Karadağ: "Bunun yolu Meslek Yüksekokullarında verilecek pratik ve uygulamalı eğitimin ve yine Meslek Yüksekokullarının kalite ve kariyer süreçlerini gözden geçirilmesine ve kendilerini revize etmelerine bağlıdır" dedi.
YÖK'ün güncel verilerine göre Türkiye genelinde 1024 adet (986 aktif, 38 pasif) Meslek Yüksekokulu bulunduğu bilgisini veren Karadağ, 8 milyona varan yükseköğrenim öğrencilerinin 2 milyona yakınını MYO öğrencilerinin oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti; "Devletimizin büyük yatırımlarla fiziki imkân, teknik donanım, insan gücü istihdamı ile hazır hale getirdiği okullarımızda bizlere düşen istikbalde ülkemizi daha ileriye taşıma azmi ve gayretinde olan gençlerimizi yetiştirmektir. Türkiye'nin bölgesinde ve küresel dünya ölçeğinde rakipleriyle yarışabilmesi elbette bilim, teknik ve teknolojinin yol açıcı gücü ve bu tekniğin başında yer alacak nitelikli insan gücüne sahip olmasından geçmektedir. Yükseköğretime ve özelde bugün konumuz olması hasebiyle Meslek Yüksekokullarına bu zaviyeden bakmak durumundayız. Pandemi dönemi hayatımıza pek çok kısıtlamalar getirirken, uzaktan eğitim süreciyle eksiklerimizi gözden geçirme, değişen dünya ve salgının etkilerine karşı yeni hazırlıklar yapmayı da zaruri kılmıştır. Meslek Yüksekokullarımızın da bu süreçte masaya yatırılması ve değerlendirmeye tabi tutulması bu süreci avantaja çevirecek önemli bir adımdır."
Karadağ, konuşmasının sonunda: "Bugün çevrimiçi platformda da olsa önemli adımlar atılacağına inandığım bu çalıştayın yapılması düşüncesinden, hazırlanma safhasında emeği geçen başta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Güney ve tüm akademik personelimize, teknik ekipteki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp bu çalıştaya katılmalarından ve yapacakları konuşmalardan dolayı da katılımcı hocalarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çalıştayın Türkiye'de Meslek Yüksekokullarımızın bugününe ve geleceğine ışık tutacak önemli katkılar sunmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık konuşmasında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde başarılı şekilde yürütülen +1 Uygulamalı Eğitim Modeli'ni detaylı olarak anlattı. Rektör Prof. Dr. Sarıbıyık, "+1 Uygulamalı Eğitim Modelini" dört eğitim öğretim döneminden oluşan MYO'larda 3 dönemi teorik-uygulamalı derslerden bir dönemini ise 16 haftalık tam zamanlı süre ile uygulamalı bir staj dönemi ile yürüttüklerini söyledi. "Bilgiyle beceriyi bütünleştiriyoruz" mottosuyla bu projeyi başarılı şekilde uyguladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Sarıbıyık, üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde ülkenin nitelikli ve ara eleman ihtiyacını karşılayan bu uygulama ile sahada gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
ÜÇ AYRI OTURUMDA YAPILDI
YOBUTV ve YOBU UZEM YouTube sayfalarından canlı olarak yayınlanan ve moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney'in yaptığı çalıştayın ilk oturumunda "Meslek Yüksekokullarında Uygulamalı Eğitim " konuları ele alındı. Konu ile ilgili Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Gazi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Irmak, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Mesut Ertan Gümüş sunum yaptı.
"Meslek Yüksekokullarında Öğrenci Kariyer Süreçleri" konusunun ele alındığı ve moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz'ın yaptığı 2. oturumda ise, KOSGEB Daire Başkanı C. Arda Taşkıran, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, İstanbul Aydın Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Süleyman Sözer Kırca bilgiler aktardı.
Moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın'ın yaptığı "Meslek Yüksekokullarında Kalite Süreçleri ( Eğitim- Öğretimde Kalite Süreci, Uygulamalı Eğitimin Ölçme Değerlendirilmesinde Kalite" konulu 3. ve son oturumda ise, Hacettepe Üniversitesi Yüksek Öğretim Kalite Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Adana Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Boyan, Ankara Üniversitesi Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Sınağ sunumlarını gerçekleştirdi.
Çalıştay, izleyicilerden gelen soruların cevaplanması ve değerlendirme konuşmaları ile sona erdi.