2019 yılında resmi tatil hangi güne denk gelecek? Kaç gün izin yapılabilir? Yıllık ücretli izin konusu çalışanlar ile işverenler arasında hep tartışmalara yol açıyor. Özellikle resmi tatillerin öncesinde ve sonrasında izin yapmak isteyenler için bazı engeller çıkartılıyor. Kamu sektöründe 9 güne kadar uzayan tatiller ortaya çıkarken bu özel sektörde pek mümkün olmuyor. Ancak son yasa ile bu duruma da çare bulundu.
YASA İLE GELEN HAK
Meclis'te kabul edilen yeni bir düzenleme ile çalışanların izin sorunu çözüme de kavuşturuldu. Daha önce 10 günden az olmamak üzere sadece üçe bölünebilen yıllık izinler yeni yasayla istenilen parçaya bölünebiliyor. Bu durumda çalışanlar isterlerse 1 gün dahi yıllık izin kullanma hakkına kavuştu. Bu durum özellikle resmi tatiller öncesi ve sonrasında 1 günlük izin kullanarak süreyi uzatma imkanı da getirmiş oldu. Örneğin Pazartesi günü başlayan bir Kurban Bayramı tatili Perşembe günü sona eriyor. Cuma günü işbaşı yapması gereken çalışan bugünü yıllık izninden saydırarak hafta sonlarıyla birlikte 9 günlük tatil yapabiliyor.
BÖLMEK ARTIK SERBEST
Yeni yasa ile birlikte yine eskisi gibi 1 yılını dolduran çalışanlar kıdemlerine göre belirlenen izin günlerini kullanabiliyor. Ancak izni parçalara ayırma konusunda serbest kalınıyor. Yani 20 gün izni olan bir çalışan bunun 10 gününü bütün olarak kullanmak zorunda. Kalan 10 günü istediği kadar parçaya bölebiliyor. Yani bu çalışan 10 gün kullandıktan sonra isterse 3+2+1+4 ya da 2+2+3+3 gibi farklı zamanlarda izinler kullanabiliyor.
Böylece işverenler de daha önce yasaya aykırı olarak kullandırdıkları 1 günlük izinler sebebiyle ceza ödemekten de kurtulmuş oldular. İzinlerin bölünmesi konusunda işveren tek başına karar veremiyor. Bu kararı çalışan veriyor ve işveren ile anlaşarak izinlerini uyguluyor.
YILBAŞINDA UYGULANIR
Bu yıl yılbaşı resmi tatili yani 1 Ocak Salı gününe rastlıyor. Dolayısıyla cumartesi ve Pazar izinli olan bir çalışan, ya da sadece Pazar izinli olan bir çalışan pazartesi günü iş başı yapıp, ertesi gün tekrar izin yapmak durumunda. Burada devreye yeni yasa giriyor. Çalışanlar pazartesi gününü 1 günlük izin olarak kullandıklarında yılbaşı tatili 4 güne kadar çıkabiliyor.
TAZMİNATINIZI YAKMAYIN
İş Kanunu 25. Maddesine göre işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi işverene tazminatsız atma hakkı tanıyor. O yüzden pazartesi mazeretsiz izin yaparsanız başınız yanabilir.
KIDEME GÖRE SÜRE
Kimin ne kadar izin kullanacağı ise çalışılan yıla göre belirleniyor. Buna göre,
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,
b) Beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,
c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az izin kullanmıyor.
18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük çalışanlara kıdemine bakılmadan 20 günden az izin verilemiyor