Dünyayı
yaklaşık 4 yıldır etkisi altına alan koronavirüsün yeni varyantı BA.2.86 gündem konusu oldu. 'Hayatın durduğu' günler geri mi gelecek endişesi bu alt varyanta karşı merakı da artırdı. İsrail, Danimarka, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tespit edilen BA.2.86'yla ilgili bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakayoğulları, "Araştırmacılar ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, çok sayıda mutasyona sahip olmasından dolayı BA.2.86'nın Kovid-19 aşısını veya yakın zamanda ortaya çıkan farklı bir varyanttan kaynaklanan bağışıklığı by-pass edebileceğinden şüphe duymaktadırlar" dedi.
İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakayoğulları, son varyantın özellikleri ve mutasyonlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Kovid-19 varyantı BA.2.86, virüsün aktif kısımlarındaki 35'ten fazla bölgede mutasyon taşımakta olup şu anda İsrail, Danimarka, ABD ve İngiltere'nin yanı sıra İsviçre, Güney Afrika ve diğer birçok ülkede görülmektedir. Halk sağlığı yetkilileri, bilim insanlarının sosyal medyada 'Pirola' adını verdiği Kovid alt değişkenini halen araştırmaya devam etmektedir" dedi.
Bu varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunun henüz bilinmediğini vurgulayan Doç. Dr. Dedeakayoğulları, "Şimdiye kadar bildirilen vakaların test ve sıralama eksikliğinden kaynaklı daha fazla olabileceği düşünülmektedir. Diğer Kovid-19 varyantlarına benzer şekilde BA.2.86 varyantında da öksürük, boğaz ağrısı, burun akması, hapşırma, tükenmişlik, baş ağrısı, kas ağrıları ve değişen koku duyusu gibi benzer semptomlar görülmektedir" diye konuştu.