Megakent ulaşımına gelen yüzde 40'lık zammın ardından taksici esnafı araçlarındaki taksimetrelerde tarife güncellemesi yapmak için soluğu yetkili bayilerde aldı. İddiaya göre taksici esnafından Batuhan Duru, taksimetresini değiştirmek için sektöre yeni giriş yapan bir firma ile el sıkıştı. Duru'nun aracındaki taksimetre değiştirildi, uygulanan tarife güncellendi.
400 LİRAYLA AÇTI
Değişimin ardından Duru'nun sahibi olduğu takside kontak açan şoför Fındıkzade'den aldığı yolcuyu İstanbul Havalimanı'na bırakmak üzere yola koyuldu. 9 lira 80 kuruştan açılması gereken taksimetrenin 400 lirayla açılış yaptığını, kilometre başına ise 70 lira yazıldığını gören yolcu ve taksi şoförü karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlık geçirdi. Yolcu ve şoför arasıdanda "Dolandırma" meselesi yüzünden tartışma çıktı. Tartışamanın ardından yetkili firmayı arayan Batuhan Duru, yaşadığı mağduriyete bir çözüm bulamadı.
Yeni taksimetrelerde dudak uçuklatan tarife kamerada
"HIRSIZ KONUMUNA DÜŞTÜK"
Yaşanan durumun ardından büyük mağdur olduklarını belirten taksici esnafı Batuhan Duru "Taksimetreyi değiştirmek için daha avantajlı teklif sunan Pars'la el sıkıştık. Bu sabah taksimetreyi taktırdık, hemen ardından da şoför arkadaşım mesaiye başladı. Fındıkzade'den bir yolcu aldı. Havalimanına doğru giderken taksimetrenin 400 liradan açıldığını fark etmiş. O daha ne olduğunu anlayamadan yolcu tepki göstermiş, dolandırıcı konumuna düşmüş. Yolcu şikayet etse suçsuz günahsızız, ruhsatımız mı iptal edilir bilmiyoruz" dedi.
SÖKTÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ
Duru "Bizimle aynı sorunu yaşayan arkadaşlarımız da var. Ne yapacağız bilmiyoruz, söktürmeyi düşünüyoruz. Hem yolcular, hem de bizler mağdur oluyoruz. Taksiciler son zamanlarda mimli zaten, bu olayla da müşterilerin gözünde hırsız konumuna düştük. Firmayı arıyoruz, bu gece yarısından sonra normale döner diyorlar. Büyük sıkıntımız var" dedi.
Firma yetkililerinin yaptığı açıklamada ise yaşanan durumunun güncelleme sırasında yapılan teknik bir aksaklıktan kaynaklandığı belirtildi.
TAKSİCİ SÜRECİ ANLATTI
Yeni taktırdığı taksimetre nedeniyle aynı şekilde mağdur olduğunu belirten bir başka taksici esnafı Hüseyin Keleş yaşadığı sıkıntıyı şu ifadelerle anlattı "İkitelli'den bir yolcu aldım. Esenler'e doğru yola çıktık. 500 metre gitmemiştik ki yolcu bir anda telefonunu çıkarıp taksimetreyi kameraya çekmeye başladı. Ben ne olduğunu anlamaya çalışırken taksimetrede 400 lira yazdığını gördüm. Biraz ilerledikten sonra yolcu fiş isteyip taksiden indi. Yolcunun gözünde dolandırıcı konumuna düştük. Ben de durumu plaka sahibine bildirdim, Pars'ın yetkili bayisine gidip 7-8 saat taksimetreyi değiştirmesini bekledik. Daha sonra yolcuyu bulup mağduriyetini giderip tatlıya bağladık durumu" diye konuştu.
İNTERNET ÜZERİNDEN TARİFEYLE OYNANABİLİYOR
Taksimetreler ile internet üzerinden tarife değişikliğine gidilebildiğini ve bu yolla dolandırıcılık yapılabildiğine dikkat çeken AR-GE mühendisi Furkan Öztürk "Taksimetreler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir ölçü aletidir. Tarifelerin güncellenme işlemleri bakanlık tarafından yetkilendirilmiş servislerce yapılır. Hiçbir üretici bu kendilerinin belirlediği yöntemlerle tarifelerini güncelleyemez. Bakanlığımız uluslararası bir kuruluş olan Welmec üyesidir. Welmec OİML-R21 belgesinde yayınladığı gibi henüz internet üzerinden tarife değişikliğiyle ilgili bir calisma gerçekleştirmediginden bir karara varmamıştır. Bu konuda çalışmaları tamamlamadığı icin son derece sıkıntılığı ve sakıncalı bir durumdur. Ancak taksimetrelerdeki sistem, internet üzerinden uzaktan müdahaleye ve erişime açık durumda. Tarife değişikliklerinin taksimetreye uzaktan müdahale ile internet üzerinden yapılması manüpülasyonlara sebebiyet verebiliyor. Bu da hem taksici esnafını hem de müşteriyi mağdur edebiliyor. Özellikle yabancı turistlerimizin yoğun olduğu ilçelerimizde gerçekleşecek bu manüpülasyonlar taksici esnafımız ve ülkemiz adına iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Bu sebeple yetkililerin bu durum üzerine durmalarını ve gereğini yapmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.