KALP HASTALIKLARI İÇİN RİSK
Diyetlerin beslenme açısından kalitesi değerlendirilirken, çeşitlilik, denge ve sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanıp uygulanmadığı göz önünde bulundurulmaktadır. Beslenme biliminde temel öneriler olan; yağsız veya az yağlı süt ürünlerini, tam taneli tahılları, et-tavuk-balık-yumurta-kuru baklagilleri yeterince tüketen, meyve-sebze alımını arttıran, limitli tuz, şeker ve alkol alan bireylerin, yeterli ve dengeli beslendiği yönündedir. Yüksek yağlı düşük karbonhidratlı diyet uyguluyorsanız; E ve A vitamini, tiamin, B6, folat, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve diyet lifi açısından düşük bir örüntü içerdiği görülmektedir. Bu diyetlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olmasının ise kalp hastalıkları için risk faktörü olduğu unutulmamalıdır. Çok düşük yağlı diyetlerin az miktarda et ürünleri içermesi, yağ alımını sınırlandırması nedeniyle E ve B12 vitamini, çinko mineralinin de düşük olduğu bildirilmiştir.
SEYİR DÖNEMİ
İkinci aşama olan seyir döneminde protein yüklü atak evresini tamamladıktan sonra, yokluğu kendini hissettiren sebzeleri de protein içeren besinlerle birlikte tüketmeye başlayabiliyorsunuz. Ancak protein almadan yalnızca sebzeyle beslenmek de yasak. Dr. Dukan bu aşamada bir gün saf protein diyeti, ertesi gün ise protein ve sebze diyeti uygulanmasını tavsiye ediyor. İkinci evrede dönüşümlü diyet yapıyorsunuz. Domates, salatalık, turp, ıspanak, taze fasulye, lahana, mantar, kereviz, rezene, tüm salata çeşitleri, hindiba, pazı, patlıcan, kabak, havuç ve pancar herhangi bir miktar sınırlaması olmadan tüketebileceğiniz sebzeler arasında yer alıyor. Bu aşamayı da geçtikten sonra artık yapmanız gereken tek şey var: Normal hayatınıza devam ederken haftada bir gün saf protein diyeti yapmak.