İstanbul'un ünlü yerleşim yerlerinden Alkent 2000 Sitesi yönetimi ile site sakini Dursun Boran arasındaki hukuk savaşında Yargıtay'dan Boran'ı umutlandıran bir karar çıktı. Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı işletme projesinin iptali davası mahkemece reddedilen Boran, kararı Yargıtay'da temyiz etti.
'KAT MÜLKİYETİ UYGULANAMAZ'
Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kararında "Birden çok parselde kurulu sitede, toplu yapı uygulamasına da geçilmemiş olduğundan Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanamaz. İhtilafın çözümü genel hükümlere tabidir" dedi. Boran bu hükmü, "Yargıtay, buranın bir site değil, mahalle olduğunu teyit etti. Yönetim aidat toplayamaz" diye yorumladı. Lüks villaların yer aldığı Büyükçekmece'deki Alkent 2000'e 2003 yılında yerleşen Dursun Boran, buranın 3 Haziran 2001'de mahalle statüsüne kavuştuğunu kaymakam ve belediyeden aldığı belgelerle kanıtladı. Site yönetimine aidat vermeyi reddeden Boran, ilk olarak Büyükçekmece Kaymakamlığı'na bir dilekçe sunarak Alkent 2000 girişindeki bariyerlerin kaldırılmasını istedi. Kaymakamlık bu talebi kabul etti ve bariyerler yıkıldı. Güvenlik zafiyetini gerekçe gösteren Alkent 2000 Çamlıca Sitesi, bu kez ada bazında güvenlik uygulamasına geçti. Dursun Boran'ın Alkent 2000'in işletme projesinin iptali ile ilgili olarak açtığı davayı Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi reddetti. Boran bu kararı temyiz etti.
'SİTE DEĞİL MAHALLE'
Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 23 Temmuz 2010 tarihli kararında Boran'ı umutlandıran şu ifadeye yer verdi: "Birden çok parselde kurulu sitede, toplu yapı uygulamasına da geçilmemiş olduğundan Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanamaz. İhtilafın çözümü genel hükümlere tabidir." Boran bu hükmü, "Yargıtay, buranın site değil, mahalle olduğunu teyit etti. Yönetim aidat toplayamaz" sözleriyle yorumladı.