Türkiye'de ilk kez PRP yöntemiyle menopozdaki bir kadının gebe kalmasını ve ardından bebek dünyaya getirmesini sağlayan Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, bu kez de Türkiye'nin ilk yapay zekalı tüp bebek yöntemini hayata geçirdi. Yapay zeka ile embriyoları ayrıştırılan Zeynep ve Utku adlı ikiz bebekler, başarılı bir doğumla Kayseri'de dünyaya geldi.
TÜRKİYE'NİN İLK YAPAY ZEKA İLE DÜNYAYA GELEN TÜP BEBEKLERİ
Zeynep ve Utku Adabaş bebeklerin Türkiye'nin ilk yapay zeka ile dünyaya gelen ikiz bebekleri olduğunu belirten Prof. Dr. Gökalp Öner; "Hümeyra ve Erkan Adabaş çiftinin 7 yıldır bebekleri olmuyordu. Daha öncede başarısız bir denemeleri olmuş. Hatta kendisine kesinlikle gebe kalamazsın demişler. Biz yapay zeka yöntemini kullanarak tüp bebek yaptık. En kaliteli ve genetiği en normal embriyoyu yapay zeka yöntemiyle seçip anneye transfer ettik. Şimdi ise sağlıklı bir şekilde ikizlerimiz dünyaya geldi. Bu şuanda Türkiye'de bir ilk. Yapay zeka yöntemi sayesinde bebekler sağlıklı ve bozuk embriyolardan arındırılmış olarak doğdular" diye konuştu.
YAPAY ZEKA İLE DÜNYA VERİ BANKASINDAKİ VERİLER KARŞILAŞKTIRILDI
Yapay zeka yöntemiyle oldukça başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirten Prof. Dr. Gökalp Öner; "Bu hastamızda yapay zekanın avantajı şu oldu. Embriyoların resimlerinin bulunduğu dünyada bir veri bankası var. Yapay zeka ile oradaki embriyolarla bizim hastadaki embriyolar karşılaştırıldı. Böylece en uygun ve gebelik getirme şansı en yüksek embriyo resimleri eşleşti. Bozuk olan embriyolar ise ayrıştırıldı.. Bu yöntemle en doğru sonuca ulaştık. Yapay zeka ile tüp bebekte ilk gebelikte gebeliği yakalama ve sağlıklı ilerleme şansı yakaladık. Genetiği bozuk embriyolar ayrıştırıldığı için düşüklerinde önüne geçmiş olduk" dedi.
2'Lİ VE 4'LÜ TESTİN YERİNİ ARTIK YAPAY ZEKA ALDI
Annelere gebelik dönemlerinde 2'li ve dörtlü testler uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Gökalp Öner; "İleri yaş kadınlarda biz bu testlerin yerine yapay zeka ile genetik bozuklukları ayrıştırıyoruz. Aslında tarama yaparak bu testlerin yapılmasına gerek kalmadan bozuk embriyoları ayırt ediyoruz. Embriyoları kadınlarda anne karnına koymadan bebeklere tarama testi yapıyoruz. Buda daha sonradan orya çıkabilecek başta down sendromu gibi bir çok hastalığın önüne geçiyor. Oldukça güvenli olan yapay zeka ile tüp bebek yöntemini ilk kez Kayseri'de uygulayarak başarıya ulaştık. Bu yöntem tüp bebekte bir çığır açmıştır" diye konuştu.
"YAPAY ZEKA İLE İKİZLERİMİ KUCAĞIMA ALDIM"
Kendilerine daha öncesinde bebek sahibi olamayacaklarının söylendiğini belirten anne Hümeyra Adabaş; "Ben Prof. Dr. Gökalp Öner'e ilk gittiğimde bana bebek sahibi olabileceğimi söyledi ve dediği gibi de oldu. Ben tedavimizde yapay zeka kullanıldığını öğrendiğimde tepki veremedim. Çünkü ne olduğunu bilmiyordum. Bebeklerimin olacağını öğrendiğimde çok mutlu olmuştum. Gökalp hocam bizi teknolojinin geldiği son nokta olan yapay zeka yöntemiyle tüp bebek sahibi yaptı. Şuanda Türkiye'de ilk kez yapay zeka ile doğan belekler benim bebeklerdim. Bu durum çocuk sahibi olmak isteyenlere de örnek teşkil edecek. Kimse umutsuz ve karamsar olmasın. Artık teknoloji ve tıp çok ileri noktalara geldi. Hocama teşekkür ediyorum" dedi.