Günümüzde sürekli olarak gelişmekte olan teknolojiyle birlikte yapay zeka kavramı da ortaya çıktı. Bilgi teknolojilerinde yaşanan ileri yönlü gelişmeler sonucu insan zekasını taklit ederek görevlerini yerine getirmek amacıyla topladığı bilgilerle kendisini yenileyebilen ve geliştirebilen makinlere yapay zeka adı verildi. En basitinden video oyunlarında, öneri motorlarında ve akıllı asistanlar gibi sistemlerde bu makineler karşımıza çıkmakta. Diğer yandan bu sistemlere ilişkin detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler Yapay zeka nedir, ne işe yarar? sorusuyla yapay zeka uygulama alanları hakkında araştırmalar yapmayı sürdürüyor. Peki, Yapay zeka nedir, ne işe yarar?
Yapay zekayı basit bir şekilde tanımlayacak olursak, yapay zekâ (AI), mevcut görevleri yapmak adına insan zekasını taklit ederek elde ettiği verileri tekrarlamalı olarak yine kendini iyileştirme kabiliyetine sahip makine ya da sistemlerdir. Yapay zekalar pek çok şekilde kendisini belli eder.
Kurumların müşterilerinin yaşadıkları problemleri hızlı olarak kavramak ve en uygun cevaplar ile çözümleri sunmak amacıyla yapay zeka teknolojisinden faydalanılır.
Herhangi bir durumda zamanlama faktörünü iyi duruma getirmek adına kullanıcı tanımlı bilgi kümlerinde kritik önemde bilgi alınması amacıyla yapay zeka kullanılır.
Herhangi bir uygulamada kullanıcı grubunda bulunanların sahip oldukları alışkanlı ve düzene göre televizyonda yayınlanan programlar bazında otomatik öneri yapılmasında yapay zekadan yararlanılır.
Detaylarıyla bahsettiğimiz yapay zeka, bir özel biçim ya da işlevin ötesinde düşünce ile bilgi analizinin süper güçlendirilme süreciyle alakalıdır. Yapay zeka ismi duyulduğunda dünyayı ele geçirecek pek çok özelliğe sahip insansı robotlar akla gelse de yapay zekanın tasarlanış amacı bu değildir.İnsanlara ait yetenek, katkı ve özelliklere oldukça güçlü şekilde gelişim kazandırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu kapsamda yapay zekalar önemli değere sahip birer ticari varlık olma özelliğine sahiptir.
Yapay zekanın en önemli uygulama alanları şunlardır
Yapay zeka gelişen teknolojilerin nimetlerinde yararlanarak yalnızca ses tanımayla sınırlı kalmayıp söz konusu sesi anlama ve cevap verme seviyesine kadar ilerlemiştir. Yapay zeka ses tanıma özelliği sadece akıllı teknolojik aletlerde yer alan cortana veya siri gibi sanal aistanları kapsamamakta, yaşamımızın hemen her noktasında ses tanıma yapay zekalarıyla karşılaşmaktayız.
Yapay zekalar görüntü işleme özelliğine sahip olduğunda görüntüde yer alan pikseller kod şeklini alıyor. Trafik lambalarını, çevredeki insan ve hayvanlar ile ikaz tabelalarını idrak eden ve hareketlerini buna göre şekillendiren otonom (sürücüsüz) araçalr bu uygulama alanına verilebilecek en güzel örneklerden.
Google ve diğer pek çok küresel arama motoru'nda "Bunu mu demek istediniz" şeklinde algoritmalar geliştiriliyor. Arama motoru bazında bu örnekten çok daha fazlasının gerçekleştiği bilinmekte.
Muhakeme yapay zeka üzerinde kullanılan en zorlu alanlardandır. Geliştirilen yapay zekanın herhangi bir durumda birden fazla olayı eleyip en akılcı karara varması oldukça önem arz etmektedir. Örnek verilecek olursa; Bir mahkemede görülen davada görev yapan hakimin suçluyla suçsuz olanın ayrımına varması muhakeme yetisinin güçlü olmasıyla mümkündür. Bu noktada geliştirilen yapay zeka söz konusu olayda olaya ilişkin delilleri harmanlayıp eleyerek suçlu ve suçsuz ayrımına varır.