Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Grip salgınları her sene 250 bin civarında insanın hayatına mal olan bir olay. Fakat 2020 ve 2021 yıllarında Korona tedbirleriyle beraber grip salgınını yaşamadık. İzolasyonlar, çok fazla sokağa çıkmama ve kapanmaların olmasıyla beraber grip salgının olmayacağını gördük. Fakat bu bize iki şey getirdi. Bir tanesi evet grip salgını kırılabilirmiş, bu bir umut. İkincisi ise yıllardan beri savunma sistemimizin her kış yaşadığı bu grip salgınına karşı olan immün yanıtı, hafızası maalesef bu 2 yıl içerisinde kayboldu. Tedbirlerin bırakılması, yeniden sosyal hayatın aktif bir şekilde yaşanmasıyla beraber Kuzey Yarım Küre tümüyle Türkiye de dahil olmak üzere grip salgınının etkisi altında." dedi.
BELİRTİLER DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR
Belirtilerin değişkenlik gösterdiğini ifade eden Akkoyunlu, "Saydığımız gibi Rinovirüs olduğunuz zaman daha çok sinüzitte olduğu gibi geniz akıntısı ve baş ağrısıyla gidiyor. RSV ile enfekte olduğunuz zaman daha çok alt solunum yolları ve bronşit tablosuyla, balgamla, nefes darlığı ve hırıltıyla gidiyor. İnfluenza ile enfekte olduğunuz zaman daha çok kas ağrısı, kemik ağrıları gidiyor. Korona ile enfekte olduğunuzda korona etkileri ortaya çıkıyor. Bununla birlikte aslında etkenlerin farklı olması nedeniyle farklı farklı reaksiyonlar veriyor. Bir de savunma sisteminin bunlara karşı hazırlıksız olması, tanımıyor olması nedeniyle verdiği reaksiyon değişebiliyor" diye konuştu.
GRİP OLANLAR NEDEN UZUN SÜRE İYİLEŞMİYOR?
Gribal enfeksiyonların uzun süre iyileşmemesinin iki nedeni olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, şöyle devam etti: "Birincisi savunma sistemimizin hafızasından gribin ortadan kalkmış olması. İkincisiyse bu nedenle verdiği yanıtın anormal bir yanıt olabilmesi. Ya aşırı bir reaksiyonla beraber astıma neden olarak uzun süre devam eden bir öksürüğe neden oluyor ya da bir şekilde savunma sistemi yeterince reaksiyon gösteremiyor, yeterince hastalığı ortadan kaldıramıyor. Buna bağlı olarak hastalığın belli bir süre daha uzun geçtiğini ve daha ağır seyrettiğini görüyoruz. Üçüncü bir olasılık ise hastalık bir hasar bırakıyor yukarıdan aşağıya kadar solunum yollarının ana bariyerlerini yıkıyor. Buna bağlı olarak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar eklenmesine neden oluyor."
"ACİLLERE ÇOK SAYIDA GRİP VAKASI GELİYOR"
Acillere çok sayıda grip vakası geldiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyar ise, "Kendi pratiğimde çok sayıda hasta görmekteyim. İnfluenza salgını denebilir mi buna bilemiyorum. Acillere İnfluenza'lı ve ateşi olan, tipik grip belirtilerinden burnu akan, boğazı ağrıyan, halsizliği olan çok sayıda hasta başvurusu oluyor. Bu bir anlamda bir salgın gibi düşünülebilir." dedi.
"PİJAMA, BATTANİYE, ÇORBA ÜÇLÜSÜ"
Gripten korunmak için pandemi döneminde bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlere aynen devam etmek gerektiğini belirten Çelikoyar, şöyle konuştu: "Özellikle hasta kişilerden kaçınmak gerekiyor. Bazı ülkelerde rast geldiğim uygulamalardan birisi gribal hastalıkları olan insanların evrenlerinden hiç çıkmamaları yönünde telkinler, mesajlar, hastaneye bile gitmemeleri gerektiği, onların evlerinde hizmet alabileceği şeklinde duyurular şeklindedir. Bunun altında yatan sebep şu, gribal hastalığı olduğunu düşünen bir kişinin, bir belediye otobüsüyle hastaneye gitmeye kalkıştığı anda o belediye otobüsün içindekilere, gittiği hastanedekilere hepsine hastalık taşıyabileceğini unutmamak lazım. Gribal hastalığı olan insanlar eğer basit belirtileri varsa halsizlik, hafif ateş, hafif kırıklık, öksürük gibiyse aslında sadece evde kalmaları; pijama, battaniye, çorba üçlüsü ile yetinmeye çalışmaları en uygun çözüm olacaktır. Bunun dışında her zaman kişilerin uykularına, beslenmelerine, alışkanlıklarına dikkat etmelerinde fiziki olarak da aktif olmalarında yarar var."
NEDEN RİNOVİRUS VE İNFLUENZA BİRLİKTE GÖRÜLÜR?
Rinovirus ve İnfluenza'nın neden birlikte görüldüğünü açıklayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise, "Aslında bu durum nadirdir ama aynı anda soğuk algınlığı ve grip olmak mümkündür. İyi haber şu ki, vücudunuz aynı anda iki enfeksiyonla savaşabilir. Ancak, muhtemelen normal bir hastalıktan daha kötü hissedeceksiniz. Virüslerin yayılmasını durdurmaya yardımcı olacak başka birçok araç vardır. Çocuklar öksürürken veya hapşırırken ağızlarını ve burunlarını bir mendille kapatmayı ve sonra mendili hemen çöpe atmayı öğrenmelidir. Halka açık yerlerde maske takmak COVID, grip ve diğer virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ve herkes ellerini sabun ve suyla yıkamaya veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmaya teşvik edilmelidir." ifadelerini kullandı.