Okuyanların da görenlerin de vicdanlarını sızlatıp hafızalarına kazanan olay geçen Şubat ayında İstanbul Kadıköy Suadiye'de yaşandı. Türkmenistanlı uyruklu bakıcı Merjen A., 80 yaşındaki Müzeyyen D.'yi gün gün adeta ölüme götürdü. 4 yıldır bakıcılığını yaptığı yaşlı kadına yapmadığını bırakmadı. Acımasız bakıcı, bakıma muhtaç yaşlı kadını sürekli darp etti. Şiddetin boyutu öyle büyüktü ki 80 yaşındaki kadın gözyaşlarına boğulup çığlıklar atsa da bakıcı onu saçlarından çekip sürükledi, boğazını sıkıp nefes almasını engelledi, vücudunu ısırdı, boğmaya kalktı, düştüğünde ise kaldırıp tekrar tekrar dövdü.
VAHŞETE İYİ HAL İNDİRİMLİ JET TAHLİYE
Alzehimer hastası Müzeyyen D.'nin yaşadığı dram kızının şüphelenip eve yerleştirdiği kamera görüntüleriyle ortaya çıktı. Bakıcı suçunu kabul edip tutuklanırken İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 'Beden bakımından kendini savunamayacak kişiye eziyet' suçundan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. İstanbul Anadolu 62. Asliye Ceza Mahkemesi de ilk celse önce 5 yıl hapis cezası verdiği bakıcıya iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 4 yıl 2 aya indirip tahliyesine hükmetti.
"ÇIĞLIKLARINA RAĞMEN, MERHAMET DUYGUSU OLMADAN, VAHŞİCE"
Vicdanları sızlatan olay ve kararın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil oldu. Bakanlık, görüntülerle yüreklere an be an işlenen dehşeti dilekçesinde tek tek anlattı. "Bakıcı, yaşlı kadının çığlıklarına rağmen merhamet duygusu olmadan saçlarından çekip sürükledi. Kafasına defalarca yumruk ve tekme attı. Vahşice boğmaya çalıştı" diyerek şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. Suçun ise "kasten öldürmeye teşebbüs" olduğunun altını çizdi.
"İYİ HAL İNDİRİMİ ÖDÜL NİTELİĞİNDE"
Mahkemenin alt sınırdan verdiği cezayı eleştirerek adeta yüreklere su serpen Bakanlık, "İyi hal indirimi ödül niteliği taşımaktadır. Günümüzde artarak çoğalan ve artık eğitim seviyesinin de bu konuda bir önem teşkil etmediği kadına, çocuğa, yaşlıya karşı şiddet vakaları dikkate alınarak, sanıklar hakkında üst sınırdan ceza tayini ile haklarında iyi hal indiriminin uygulanmaması suçtan caydırıcı olması adına bir zorunluluk haline gelmiştir" vurgusu yaptı.
"SERBEST DOLAŞMASI SUÇLULARA CESARET VERİR"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bir diğer önemli vurgusu da verilen 'ödül' gibi cezayla kamu vicdanının zedelenmesiydi. Kararın toplumda infiale yol açacağı kaydedilerek, "Bahse konu suçlarda iyi hal indiriminin uygulanmaması kamu düzeninden olduğu kadar, adalete ve devlete olan güvenini sarsmamak adına da önem teşkil etmektedir. Toplum içerisinde serbestçe dolaşmasının mağduru ve toplumu koruyamayacağı gibi aynı veya benzer suç işleyenlere cesaret vereceği ortadır" dedi. Hem verilen cezaya hem tahliye kararına itiraz etti. Mahkeme ise tahliye kararına yönelik itirazın yerinde görülmediğini ve kararında değişiklik düşünmediğini belirtti. Şimdi söz İstinaf Mahkemesi'nde.