Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 02.47'de, merkez üssü Van-Kurubaş olan 5.0 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Deprem sonrası İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir genelinde başlatılan incelemeler sonucu ilk belirlemeleri göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Vatandaşların büyük çoğunlukla çadır ve konteynırlarda kalması ve soğuk yüzünden bulundukları yerlerden dışarı çıkmadığı gözlendi.
Yaşanan deprem sırasında büyük panik yaşayan ve boşaltılan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalan hasta ve yakınları ile çalışanlar bina dışına çıktı. Hastaların çadırda bulunduğu belirtiliyor. Daha önce ağır hasar gören ve yıkım çalışmaları yapılan eski Sağlık Meslek Lisesi'nde yeni çökme olduğu belirtildi.
Bu arada İmam Hatip Lisesi'nde kalan ve yaşanan panik sonrası bazıları birinci kattan atlayarak hafif yaralanan 5 polis memuru ambulans ve diğer araçlarla hastane kaldırıldı.
''Bölgede gece boyunca 2.5 ile 3.8 büyüklükleri arasında 16 artçı deprem meydana geldi''
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki artçı depremin, büyük deprem sonrası bölgedeki deprem aktivitesinin değişmesinden kaynaklandığını belirterek, ''Bölgede gece boyunca 2.5 ile 3.8 büyüklükleri arasında 16 artçı deprem meydana geldi'' dedi.
Kalafat, saat 02.47'de, merkez üssü Van-Kurubaş olan 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak şunları söyledi:
''Bölgede gece boyunca 2.5 ile 3.8 büyüklükleri arasında 16 artçı deprem meydana geldi. Bunların birçoğu büyük depremin artçısı. Yani Van'da yaşanan büyük depremin etkisiyle oluşmuş artçı depremler. Yaşanan büyük deprem etkisiyle bölgedeki deprem aktivitesi değişti. Bu da farklı fayların hareket etmesine neden olmaktadır. Yaşanan artçı depremler, küçük fay hatlarındaki deprem aktiviteleri. Dolayısıyla bu hareketlerin devam etmesi normal gözüküyor.''
Kriz Merkezine şu ana kadar herhangi bir binanın yıkıldığına dair bilgi ulaşmadı
Van'da meydana gelen 5.0 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı yaşanmadı. Emniyet ekipleri, yıkılan bina olup olmadığını kontrol etmek için il genelinde devriye geziyor. Şu ana kadar Van Valiliği Kriz Merkezine herhangi bir binanın çöktüğüne dair bilgi ulaşmadı.
Van Bölge Hastanesi, tedbir amacıyla boşaltıldı. Bu arada, Binnaz Kıraç adlı bir kadın, hastane bahçesinde doğum yaptı. Kız bebeğin, Kıraç'ın ikinci çocuğu olduğu öğrenildi.
İl merkezinde elektrik kesintisi yaşanıyor.
''Doğrultulu atımlı bir fay üzerinde, yüzeye çok yakın bir derinlikte meydana geldiği için şiddetli bir şekilde hissedilmiştir''
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, gece saatlerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, ''Doğrultulu atımlı bir fay üzerinde, yüzeye çok yakın bir derinlikte meydana geldiği için şiddetli bir şekilde hissedilmiştir'' dedi.
Köse, bu tür depremlerin devam edeceğinin düşünüldüğünü ve en azından Haziran ayına kadar vatandaşların tedbiri elden bırakmamaları gerektiğini bildirdi.
Köse, bölgede çok sayıda fay olması nedeniyle, vatandaşın ''artçı'' diye nitelendirdiği, ancak bir çoğu farklı faylarda gelişen küçük ve orta şiddetli depremler meydana gelmeye devam edeceğini söyledi. Doğrultulu atımlı bir fay üzerinde, yüzeye çok yakın bir derinlikte meydana geldiği için depremin şiddetli bir şekilde hissedildiğini kaydeden Köse, ''İlk gelen bilgilere göre herhangi bir yıkımın olmaması sevindiricidir'' diye konuştu.
Bu arada, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından bugün saat 02.47'de meydana gelen ve merkez üssü Kurubaş köyü olarak açıklanan depremin merkez üssü Kevenli köyü olarak olarak düzeltildi. Ayrıca ilk bilgilerde yerin 2.8 kilometre altında olduğu belirtilen 5.0 büyüklüğünde depremin yerin 4.3 kilometre altında meydana geldiği kaydedildi.
''Acil olan hastalarımızı, ambulans uçak ve helikopterlerle il dışındaki hastanelere gönderiyoruz''
Van Bölge Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Berktaş, çok acil olmayan hastalarımızı sahra hastanesine yerleştireceğiz, acil olanları ambulans uçak ve helikopterlerle il dışındaki hastanelere gönderiyoruz'' dedi.
Berktaş, deprem nedeniyle hastanede ciddi bir hasarın oluşmadığını, vatandaşların korku dolayısıyla dışarı çıktıklarını söyledi.
Doğum yapan kadının başka bir yere nakledildiğini dile getiren Berktaş, acil durumu olan hastaların ambulans uçak ve helikopterlerle il dışındaki hastanelere nakledileceklerini, durumu acil olmayanların ise sahra hastanesine yerleştirileceklerini bildirdi.