2022 yılı 'Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı' İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Fatih Ormanı Kampüsü'nde gerçekleşti. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürü İsa Tatlıcan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
HER YIL 600 MİLYONDAN FAZLA FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ"
Bakan Kirişci, "Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada yer aldıklarını belirterek , "Geleceğe Nefes' projesinin ise vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Ormanlarımızı, bu işe gönül vermiş yaklaşık 40 bin çalışma arkadaşımızla koruyor, geliştiriyor ve yeşil vatanımızı gelecek nesillere aktarmak için mücadelemize devam ediyoruz. Bir yandan orman yangınlarını önleyici sistemleri hayata geçirirken diğer yandan her yıl 600 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturuyoruz. 2023 yılı hedefimiz; 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak ve böylelikle 2002'de 20,8 milyon hektar olan orman alanımızı 23,4 milyon hektara çıkarmaktır. Uluslararası Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2020 raporuna göre Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada yer almaktadır. Gurur duyduğumuz bir diğer başarımız ise 'Geleceğe Nefes' projesidir. "Daha yeşil bir Türkiye ve daha yaşanabilir bir dünya" hedefiyle 11 Kasım 2019'da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle başlatılan bu proje, vatandaşlarımız tarafından büyük bir ilgi görmüştür.
Orman teşkilatımızın destekleriyle düzenlenen ağaç dikme kampanyalarına vatandaşlarımız geniş katılım göstermektedir. İşimiz sadece ormanları korumak, ağaç dikmek, yangın söndürmek değil, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sunmak, orman köylüsünü kalkındırmak ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir kaynakları sunmaktır. Bu çerçevede orman köylümüze önemli bir katma değer sunan ve 2002'de 31 bin ton olan odun dışı orman ürünleri üretimini, 2021 yılında 928 tona çıkardık. 2023 yılı hedefimiz ise bu üretimi 1 milyon 200 bin tona çıkarmaktır. Artan üretime paralel olarak ihracatta da büyük bir ivme yakaladık. 2002'de 39 milyon dolar olan odun dışı orman ürünleri ihracatını 2021'de 1 milyar 600 milyon dolara yükselttik" diye konuştu.
"SON YANGINDAN SONRA HAVA VE KARA GÜCÜMÜZÜ MODERNİZE EDİP GÜÇLENDİRİYORUZ"
Bakan Kirişci, "İhracatımızın 2023 yılında 2 milyar dolara ulaşması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. ORKÖY çalışmaları çerçevesinde 2002'de 96 milyon TL'lik destek ve hibe sağladığımız orman köylümüze, 2021 yılında 354 milyon TL katkı sunduk. Bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji izleyeceğimizin altını çizmek istiyorum. Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55'e, Uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA hazırda beklemektedir. Yani hava gücü olarak hazırlıklarımız tamdır. Yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde artırdık. Orman teşkilatı başta olmak üzere, jandarma, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlarımıza yangınlara karşı eğitim verdik. Bu eğitimlere 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 bin gönüllü vatandaşımız katıldı. Yeni katılacak 5 bin işçi, 283 mühendis ve bin 500 orman muhafaza memuru ile ekiplerimizi daha da güçlendiriyoruz" dedi.
"462 KİŞİLİK ORMAN ÖZEL HAREKAT TİMİ ORKUT'U KURDUK"
Bakan Kirişçi, " Bu konuda attığımız bir diğer önemli adım da yangınlara karşı profesyonel mücadele edecek ORKUT ekiplerinin kurulmasıdır. Özel eğitimlerden geçen 462 kişilik bu ekip, yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahalede aktif rol oynayacaktır. Ayrıca 150 kişilik yangın uzmanı da operasyonu sahada anlık veriler ışığında yönetecektir. Kara gücümüzü toplamda bin 350 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirdik. Karayolları Genel Müdürlüğü koordinasyon çerçevesinde rezerv güç olarak 185 dozeri, 12 su tankerini, 25 greyderi, bin 913 ekskavatörü ve 229 treyleri hazırda bulunduruyoruz. AB Sivil Koruma Mekanizması üyesi olmamız hasebiyle acil durumlarda bu mekanizmanın havuzundaki uçaklardan yararlanmaktayız" dedi.
GEÇEN YIL 12 ÜLKEYE YANGIN KONUSUNDA DESTEK OLDUK
Kirişçi, "Ayrıca geçmiş yıllarda yangın afeti yaşayan 12 ülkeye de destek verdiğimizi söylemek isterim. Sizlere aktarmak istediğim önemli bir çalışma da Antalya'da kurduğumuz Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezidir. Burada bugüne kadar 16 ülkeden yangın uzmanlarına eğitim verildi" ifadelerini kullandı.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Dünyanın büyük kısmında yüzyılın en sıcak iklimi yaşandı. 316 yangın aynı zamanda başladı. 54 ilimizde 747 yangın 15 günde söndürebilindi. ABD Kalıforniyada yangın ise 105 gün sürdü. Ormanlarda yangınlar erken müdahale ile söndürebilinmektedir. 2022 yılında başlayacak teknoloji geçen yıl yoktu. Bu yıl yerli ve milli teknelojiyi hayata geçireceğiz. Orman Özel Harekatçılar ekibi ve modern techizatlarla Ege ve Akdenizde görev yapacak 462 kişilik ekibimiz mücadele edecek. Geniş coğrafyada sadece teknoloji ile mücadele yanında insanlarımızında bilinçlendirilmesi sağlanacak. Terörle bağlantılı yangınlar için yargıya teslim edilenler oldu. Bu yıl akıllı yangın gözetleme kuleleri ile insansız olan bu yangın kuleleri yangını algılayıp hemen merkeze aktaracak ve Orman Özel Harekat ekibi müdahalade bulunacak. Bu yıl AFAD'ıda orman yangınlarıyla kara gücü olarak görevlendirilecektir. Bu kış mevsimi ve Mayıs ayında yağışlar devam ettiği için bu yıl yangınların az olacağı yönünde bizi umutlandırıyor" dedi.