Genetik bilimi, insan vücudunun sırlarını bir bir aralıyor. Alman biyoloji uzmanları, "ebedi gençlik" adı ile andıkları bir genin varlığını saptadıklarını duyurdular.
"Gençlik geni" araştırması, Kiel'deki Christian Albrecht Üniversitesi ile Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi uzmanları tarafından yapıldı. Uzmanlar, söz konusu poliplerin "ölümsüzlüğünü" kök hücrelerin bölünebilme özelliğini kaybetmemesiyle açıklıyor, ancak bu özelliğin nereden kaynaklandığı belirsizliğini koruyordu. Prof. Dr. Thomas Bosch başkanlığındaki ekip, Türkçe'de knidliler, sölenterler veya haşlamlılar olarak bilinen tatlı su canlısı Hydra'yı inceledi.
Uzmanların 50'li yıllardan bu yana laboratuvarlarda gözlemlediği bu birkaç milimetre uzunluğundaki canlıların o yıllardan bu yana yaşamlarını sürdürebilmesinin nedeni tam olarak belirlenememişti. Son araştırmada, dünya üzerindeki hemen tüm hayvan ve canlıların taşıdığı belirtilen ve tatlı su polipi Hydra'da da bulunan FoxO geni üzerinde yoğunlaşıldı. Uzmanlar, FoxO geninin devre dışı kaldığı poliplerin daha az kök hücresine sahip olduğunu, daha yavaş büyüdüğünü saptadı. Bu canlıların bağışıklık sisteminin de zayıfladığını gözlediler. Prof. Dr. Bosch sonucu, "Araştırmamız ilk kez yaşlanmayla FoxO geni arasındaki bağı tespit etmiş bulunmaktadır" sözleriyle özetledi. 100 yaş üzerindeki insanlar üzerinde yaptıkları taramada FoxO geninin son derece aktif olduğunu tesbit ettiklerini belirten Prof. Bosch, "FoxO geninin büyük ihtimalle insanların yaşlanmasında da etkili olduğu sonucuna vardık" diye konuştu.
Daha çok yolumuz var
Dr. Remin Akçay Tan (Taksim Alman Has Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Sorumlusu):
Foxo geni ilk olarak 1993'te tanımlanmıştır. Hücresel yaşlanma ve uzun ömür konusunda daha keşfedilecek pek çok sır ve aydınlatılması gereken pek çok moleküler mekanizma olsa da konuyla ilgili yapılan her çalışma değerlidir.
Uzun yaşama şansı
Uzm. Dr. Cumhur Gökhan Ekmekçi (Memorial Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Müdürü):
Bu gen herkeste var ancak bazılarının daha uzun yaşadıkları görülüyor. Ancak üzerine sağlıklı yaşamla bir hayat inşa etmek gerekiyor. Genin varlığı bize bazı insanların gerçekten uzun yaşam şansı ile doğduğunun kanıtıdır.
Genetik imkânlar önemli
Prof. Dr. İsmail Tufan (Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı):
Bazı insanların çok daha uzun yaşama şansına sahip oldukları zaten biliniyordu. Platon 90 yaşına, Aristoteles 62 yaşına kadar yaşamış ki o dönemde ortalama yaşam süresi otuzlardaymış. Genetik imkânlar bence çok önemli.