Son günlerde influenza ve grip vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Hastanelerin acil servislerine gelenlerin büyük bölümünü gribal enfeksiyon şikâyeti olan hastalar oluşturuyor. Uzmanlar grip salgınının mevsimsel olarak zirve yaptığı bir dönemden geçildiğini belirterek salgından korunma yöntemlerini anlattı.
EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ
KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Gribal
ve viral
enfeksiyonların en sık
görüldüğü aylara girdik.
Kreşlerde, anaokullarında,
okullarda çocuklar
arasında çok kolay
bulaşıyor. Gribal semptom
yaşayan çocuklar en
az bir hafta okula gönderilmemeli.
Özellikle
ileri yaşlı, kronik hastalığı
olanlar, bebekler
çok iyi korunmalı.
En iyi korunma yöntemi
semptomu olan kişilerin
bir hafta süreyle evde
istirahat etmesi gerekiyor.
Fakat hasta kişilerin
dışarıda olması gerekiyorsa
maske kullanması
ve kendini izole etmesi
gerekir. El hijyenine çok
dikkat edilmeli. Özellikle
hastalık belirtisi olan
kişilere temas etmemek
gerekiyor. C vitamini
desteği alınmasını tavsiye
ediyorum.
EGZERSİZ DİRENCİ ARTIRIYOR
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan: Dengeli beslenme
ve yeterli uyku
çok önemli. Hastalık
belirtisi olanlar istirahat
edip bol sıvı tüketmeli.
Özellikle mevsim
sebze ve meyveleri, içerisindeki
yüksek orandaki
vitamin ve antioksidanlardan
dolayı bol bol
tüketmeliyiz. Düzenli
egzersiz, yeterli uyku ve
stresi yönetmek bağışıklık
sistemini güçlendirir.
Sağlıklı bir yaşam
tarzı, enfeksiyonlara
karşı direncinizi artırır.
Hastalık sonrası öksürük
uzun süre devam
edebiliyor. Sıvı tüketimi
ve pastil kullanımı ile
öksürük semptomlarını
baskılayabiliriz.
TAZE MEYVE TÜKETİN
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş: Çocuklarda görülen viral
enfeksiyonlar, çok hızlı
şekilde zatürreye dönüşebiliyor.
Bu nedenle hastanelerin
yataklı servislerinde
bir yoğunluk
var. Başvuruların yüzde
80'i influenza kaynaklı.
Bağışıklığın güçlendirilmesi
önem taşıyor. Taze
meyve ve sebze tüketilmesini,
uyku düzenine dikkat
edilmesini öneriyorum.
ADAÇAYI, IHLAMUR VE ZENCEFİL
Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız: Grip salgınına karşı doğal korunma yöntemleri, vücudu güçlendirmek ve bağışıklık sistemini desteklemek açısından oldukça önemli. Hastalık ciddi bir boyuta ulaşmadığı durumda evde doğal yöntemlerle tedavi vücut direnci ve bağışıklık için büyük önem arz ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve besleyici bir yeme alışkanlığı gerekiyor. Sebze, meyve, kuruyemişler, balık gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, vücudun direncini artırıyor. Aynı zamanda adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarının düzenli olarak içilmesi, antioksidanlar ve vitaminlerle vücudu destekliyor ve aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz bölgesinde rahatlama yapıyor.
'MESAFEMİZİ KORUYALIM'
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker: Bağışıklık
sistemimiz farklı kimyasal
etkenler, çevresel
faktörler, hava kirliliği
gibi nedenlerle bu
sene daha düşük görülüyor.
Bu nedenle de
gerçekten sağlıklı kişilerde
dahi uzun süren
ve ağrılı semptomlar
görüyoruz. Özellikle
bu dönemde geçtiğimiz
pandemi döneminden
bağımsız bir şekilde,
normal dönemde
gördüğümüz mevsimsel
influenza, rinovirüs ya
da RSV dediğimiz diğer
solunum yolu enfeksiyonu
etkenleri ve virüsler
zaten ön planda.
Bunlardan
korunmak için
ek alınabilecek
tedbirler mevcut.
Özellikle
soğuk havalarda
bile olsa,
bulunduğumuz
ortamları havalandırmamız,
mümkün olduğunca
güneş maruziyetimizi
artırmamız,
kalabalık ortamlarda,
gerekirse maske,
maske kullanamıyorsak
bile hasta olan kişilerle
mesafemizi korumamız
güzel çözümler olabilir.
Kalorisi yüksek gıdalar
yerine meyve-sebze
tüketimi, özellikle süt
ve süt ürünleri tüketimi,
C vitamini içerikli destek,
takviyeler de olabilir
ama bunları limon,
mandalina, portakal gibi
meyvelerden almak da
önemli.
MUTLAKA MASKE TAKIN
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yenal Karakoç: Toplu
ortamlarda temasların
azaltılması, ev, okul,
işyerlerinin düzenli
havalandırılmasını, özellikle
su ve sıvı tüketiminin
artırılmasını öneriyoruz.
65 yaş üstü ve kronik hastalığı
olanlar daha dikkatli
olmalı. Toplu halde
bulunulan kapalı ortamlarda
maske takılmalı.