MAZHAR ALANSON
Çocuklukta geçen bayram gibisi yoktur. Bayramlık kıyafetler alınırdı, el öpülür para toplanırdı. Çocuklar için bayram, akrabalardan alınan paralarla çatapat fişek falan almaktı. Vallahi benim ailem orta sınıftı, memur çocuğuydum. Öyle büyük paralar dönmezdi ama bir şeyler çıkardı işte.
AJDA PEKKAN
Manevi değerlerle dolu bir ayı tamamlamanın, tutulan oruçların yapılan ibadetlerin kucaklaşmasıydı Ramazan Bayramımız... Büyüklerimize olan saygının, küçüklere olan sevginin, aile olabilmenin, komşulukların, birlikteliklerin öneminin kavrandığı büyük bir maneviyat dönemidir.
ARDA TURAN
Birçok bayram anım var. Biz kalabalık bir aileyiz. Ailece babaannemde toplanırdık ama ilk günlerinde bayramı evde geçirirdik. Kalabalık ailelerde her zaman gülüşmeler, güzel yemekler olur... Benim de böyle güzel tatlı anılarım var. İlk gün sabah kalkar, bayram namazına, sonra hemen dedemlere giderdik. Çocukken kapı kapı dolaşıp el öperdik.
CENGİZ KURTOĞLU
Bayramlarımız çok önemli... Ben örf ve adetlerine, geleneklerine bağlı bir adamım. Ailemi de öyle büyüttüm, yeatiştirdim. En büyük zenginliğim olan kalabalık ailemle bayramlarda bir arada yemekler yer, şarkılar söyler, sohbetler eder, eskiyi unutmadan vakit geçiririz.
BERKAY
Biz misafiri çok severiz. Bayramlarda da mutlaka birinci gün orkestra arkadaşlarım, eşleri ve çocuklarıyla birlikte öğlen bizim evde yemek yeriz. Birinci gün hep birlikte yemeğimizi yedikten sonra orkestra arkadaşlarımla birlikte konser vereceğimiz yerlere doğru yola çıkıyoruz. Özlem evimizde misafir ağırlamaya devam ederken, ben de çalışıyorum.
İZZET YILDIZHAN
Gün bayram namazıyla başlar bizim için. Evlatlarımla erkenden kalkıp namazımızı kılarız. O esnada evde sofra hazır olur. Malum kalabalığız. Büyük bir sofrada bir arada yemek yemenin duygusu başkadır. Daha sonra otelime geçer, çalışanlarımla ve dostlarımla bayramlaşırım. Kesinlikle. Dediğim gibi ben gelenek ve göreneklerine önem veren bir insanım. En büyüğü Mustafa dahil olmak üzere bütün evlatlarım elimi öperler, harçlıklarını alırlar. Her ne kadar büyümüş olsalar da evlat başka bir şey. Tabii bende evlat, yeğen çok olduğu için bayramlar bana pahalıya patlar ama olsun. Bu ritüel devam edecek.
HÜLYA KOÇYİĞİT
Bayramın ilk günü sabah mezarlıklar ziyaret ediliyor. Eskiden biz büyüklerimizi ziyaret ederdik, şimdi çocuklarımız, torunlarımız bizi ziyaret ediyor. Torunlarla geçen her an muhteşem, onları gördüğümde mutluluktan uçuyorum. Başka insanlara yardımlar yapılıyor. Büyükler hâlâ harçlık alıyor. Çocukluklarından beri adetimiz var. Biz de hâlâ harçlığımızı verip güleriz.
FETTAH CAN
Her bayram benim için aynı heyecandadır. Çocukluğumdan beri kıymet veririm ve olabildiğince geleneklerime bağlıyımdır. Aile ziyaretlerine çok önem veririm. Şimdi de çocuklarımıza aynı heyecanı yaşatmak adına bayram sabahlarını olabildiğince renkli ve eski usul yaşamaya devam ediyoruz. Konserimiz yoksa evimizde aile büyükleriyle bayram sabahı kahvaltısıyla başlarız. Oğlum biraz daha büyüyünce onu bayram namazlarına götürmeyi heyecanla bekliyorum. El öptürmüyorum henüz, yani zorlamıyorum. Gösterdik birkaç kere, canları isterse yapıyorlar. Ama öpseler de öpmeseler de bayram harçlığı alınıyor. (Gülüyor)
TOLGAHAN SAYIŞMAN
8-9 yaşlarındayken önce babamın, sonra da annemin aile ziyaretleri o kadar kalabalık ve neşeli geçerdi ki eve çok mutlu dönerdim. Hatırlıyorum bir bayramda öylesine çok para toplamıştım ki kendime bilgisayar alacak kadar para çıkmıştı (Gülüyor). Yine 14-15 yaşlarımda bayram günü topladığımız paralarla mahalledeki yakın arkadaşlarımla biletleri günler öncesinden tükenen Fenerbahçe-Galatasaray maçına karaborsadan girme şansımız olmuştu.
HALUK PİYES
Bizde bayram namazından sonra hep beraber kahvaltı yapılır. Ama ben Almanya'dan Türkiye'ye gelince biraz gurbetçi gibi oldum çünkü ailem İstanbul'da değil, Tarsus'ta. Özlüyorum onları ama burada da esnaf arkadaşlarım var; aile gibiler...
SİBEL CAN
Tüm Müslüman âlemine, hayırlı ve huzurlu bir Ramazan Bayramı diliyorum. Allah tekrarlarını göstersin... Bu özel günler ve gecelerde hep dua ederim. Bu duayı bana küçükken annem öğretmişti, mekanı cennet olsun... Aslında bizim bayramımız arife gününde hüzünle başlar. Küçükken annemle ve babamla, ailemizden kaybettiklerimizi arife günü ziyaret ederdik. Öyle büyüdük, öyle gördük. Çocukluk bayramlarımı unutamam. Bana ve kız kardeşime farklı bayram elbiseleri alınırdı ve ben hep kardeşiminkileri daha çok beğenirdim. Onunkileri giymek isterdim ve evde gereksiz bir gerginlik olurdu. Annemle babam, buna bir çözüm bulup bize aynı desen ve renkte elbise almaya başladı. Bayramlarda hep ikiz gibi giyinirdik; saç tokamıza kadar aynıydı. Aldığımız bayram harçlıklarıyla lunaparka giderdik. Mendillerimiz, lokumlar, şekerler; hepsi ayrı bir güzeldi.