Prof. Dr. Rana Kibar, görev yaptığı Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. İlk olarak 6 Haziran Perşembe günü üniversitede düzenlenen törenle hizmete açılan Hava Platformları ve Savunma Sistemleri Araştırma ve Tasarım Laboratuvarı ile ilgili konuşan Prof. Dr. Rana Kibar, "Türkiye'de bir ilk oldu. Özellikle üniversite, TUSAŞ ve sanayi işbirliği ile hayata geçti. Dolayısıyla 3 kurumun işbirliğiyle TUSAŞ'ın hizmete giren bir laboratuvarı yoktu. Bizim için en önemli kısmı bu. Üniversitemize lisans ve lisansüstü düzeyde, meslek yüksekokulu öğrencilerimiz TUSAŞ destekli farklı projelerle çalışmalarını sağlayacak. Öğrencilerimiz geliştirdikleri projeleri destek sağlayan sanayi kuruluşlarının hem Ar-Ge ve tasarım laboratuvarlarında hem de üretim kısmında daha somut bir hale dönüştürecekler. Projenin çok önemli bir paydaşı daha var. Üniversite adına Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisimiz. Dolayısıyla açılışını yaptığımız bu laboratuvar tüm bu kuruluşların desteğiyle oluşturuldu" dedi.
TUSAŞ'IN ŞUBESİ GİBİ ÇALIŞACAKLAR
Kibar, "Yeni açılan laboratuvarda 10 bilgisayarımız var. Bilgisayarlarımız son teknolojiye sahip. Bilgisayarın içindeki yazılımlar son derece kıymetli. Öğrencilerimiz bu yazılımlar sayesinde TUSAŞ'ın bir şubesi gibi davranarak çalışacaklar. Hem tasarım, hem Ar-Ge çalışmaları, hem de akademik çalışmalar yapılacak" dedi.
NİTELİKLİ BÜYÜMEK İSTİYORUZ
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlük koltuğuna 11 ay önce oturan Kibar, "Biz üniversite olarak nitelikli olarak büyümek istiyoruz. Sayısal olarak büyümekten bahsetmiyorum. Bu kapsamda alt yapımızı daha da güçlendiriyoruz. Öğrencilerimize her geçen gün daha iyi bir eğitim alıyor. Donanımlı öğrenciler yetiştiriyoruz. Üniversitemizin akademik çalışmalarını son derece önemsiyoruz. Hocalarımızın, öğrencilerimizin farklı projelerde yer almasını destekliyoruz. Bunlara mümkün olduğu kadar katkı sağlıyoruz" dedi.
SOMUT ÇIKTIYA DÖNÜŞMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ
Kibar, "Üniversitemizde yapılan tüm akademik çalışmaların ülkemize katkı sağlayacak şekilde somut bir çıktıya dönüşmesini sağlamak amacıyla başta sanayi olmak üzere tüm kurumlarla işbirliği içindeyiz. Ortak projeler yapmaya devam edeceğiz" dedi.
46 BİN ÖĞRENCİMİZ VAR
46 bin öğrencileri olduğunu belirten Kibar, "15 fakültemiz, 15 meslek yüksekokulumuz, 2 yüksekokulumuz, bir lisansüstü araştırma enstitümüz var. Tüm bu birimlerimizle öğrencilerimize hizmet veren bir üniversiteyiz. Mümkün olduğu kadar hem öğrencilerimizin, hem öğretim üyelerimizin, hem de idari personelimizin tüm etkinliklerine katılarak onlara destek olmaya çalışıyoruz. Bu dönem biz mezuniyet programlarımızı gerçekleştiriyoruz. 17 günlük bir mezuniyet programı planladık. Merkez ya da ilçe ayırmaksızın ailelerimizin en mutlu günlerinde yanında yer almaya gayret ediyoruz" diye konuştu.
TÜTÜN EKSPERLİĞİ YÜKSEKOKULU DÜNYADA TEK
Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak kapılarının ülkedeki tüm öğrencilere kapılarının açık olduğunu anlatan Rana Kibar, "Neden burayı tercih etmeliler? Çünkü alanında uzman öğretim üyelerine sahibiz. Tüm birimlerimizle güçlüyüz. Açılışını 1 ay önce açılışını yaptığımız Enerjisa Laboratuvarı, önceki gün açtığımız Hava Platformları ve Savunma Sistemleri Araştırma ve Tasarım Laboratuvarı ile alt yapımızı her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Manisa güzel bir şehir. Sanayisi ve tarımıyla güçlü olan bir şehir. Öğrencilerimize farklı sosyal imkanlar var. Bazı birimlerimiz Türkiye'de tek ya da birkaç tane var. Örneğin Akhisar'da dünyada tek olan Tütün Eksperliği Yüksekokulumuz var. Kesinlikle istihdam problemi olmayan bir okul" dedi.