Rus ezgileri seslendiren ve bir yandan da dans eden orta yaşlı bir kadın ayağında terliklerle kendisini izleyen herkesi coşturuyor. Adının Alina Garbianko olduğunu öğrendiğimiz 55 yaşındaki Ukraynalı müzisyen 1 ay önce İstanbul'a gelmiş. Arkadaşı akordeon ustası Vantin Strinok ise tam 79 yaşında. "O çok yaşlı ama pek çok ülkeyi gezdi. 10 yıl Almanya'da yaşadı" diyen Alina arkadaşı ile Sırbistan'dan İstanbul'a geldiklerini söylüyor. Daha önce ABD'ye bile gittiklerini anlatan Alina, yıllarca Ukrayna Flarmoni Orkestrası'nda çaldıklarını söylüyor.
'DİLİMİZİ BİLMESELER DE...'
"Ben şarkı söyleyip dans etmeye başlayınca herkesin yüzü gülüyor. Durup benimle dans ediyorlar diyen Alina Garbianko, İstanbul'da daha da fazla kalmak istediklerini anlatıyor. "Belki dilimi bilmiyorlar ama yaptığımız müzik herkese yakın" geliyor diyen müzisyen ilerleyen yaşlarına inat 79 yaşındaki Strinok ile çok iyi bir grup olduklarını ve çok eğlendiklerini ifade ediyor. İstiklal Caddesi'nde yürümeye devam ederken kulağımıza çok tanıdık bir ezgi çalınıyor. Küçüklüğümüzden beri dilimize dolanan, "Üsküdar'a gider iken..." Ancak müziğin geldiği yere yaklaşıp sözleri de işitmeye başlayınca şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz. Akordeon'un ardında, çekik gözleriyle bu bilindik şarkıyı Japonca seslendiren genç kızın adı Hitoko Ono. 25 yaşındaki Japon genç kızın asıl mesleği anaokulu öğretmenliği. Ancak dünyayı tek başına gezmeye karar verdiğinde ailesinden büyük tepki görmüş. Birkaç ay önce İstanbul'a gelen Hitoko henüz 4 ay önce öğrendiği akordeon ile sokakta geçinmek için para kazanıyor. Şimdiye dek insanların sempatik tavrından çok mutlu olduğunu anlatan Hitoko, "İstanbul'da başıma hiç tatsız bir olay gelmedi. Şarkı söylediğimi gören herkes samimi davranıyor. Ara sıra dans eden sarhoşlar da oluyor ama bize bir zararların yok" diyor. Hitoko 2 ay önce, kendisi gibi müzisyen olan 21 yaşındaki Fransız Lucas Preleur ile tanışmış. "Birbirimize aşık olduk. Bir süre daha İstanbul'da kalacağız" diyen Preleur, gitarıyla bir iki yıl önce yollara koyulmuş. Portekiz, İngiltere ve İtalya'da da bir süre kalan Preleur, İstanbul'u çok sevdiğini söylüyor.
HİTOKO, VİSKİ VE ÇİKOLATA
Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları bölümünde okuyan 27 yaşındaki Hüseyin Korkma da, bu ikili ile birlikte sokak müziği yapıyor. İkiliye evini açan Korkma, kurdukları grubun adının da, "Hitoko, viski ve çikolata" olduğunu söylüyor. Korkma, sokakta birkaç saat çalarak az para kazanıldığını söylüyor ama ekliyor: "Eğer bir CD yaparsanız daha fazla kazanabiliyorsunuz. Çünkü bir CD 10 lira. İyi bir günde CD de satarak 100 lira kazanabiliyorsunuz. Birkaç saat için hiç fena değil..."
YARIN:
Belgrad'da tanıştılar İstanbul'a aşık oldular