İnternette de tanınmış alışveriş sitelerinde ata tohumları kiloyla satılıyor. Bakanlığın büyük destek verdiği ata tohumlarının geleceğe taşınması için çalışmalar aralıksız sürerken 37 ata tohumunun tescillendiği ve 300'ü aşkın tohumun da incelendiği bildirildi.
ÇİFTÇİLER 'ATA TOHUMU' EKİYOR
Türkiye 'Ata Tohumu'nu sevdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği ata tohumları ile üretim yapılması projesi meyvelerini vermeye başladı. Ülkemizde 7 yıl önce başlatılan 'Ata Tohumu Projesi'nde bugüne kadar çok mesafe kat edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bünyesindeki Türkiye Tohum Gen Bankası'nda ata tohumlarını geleceğe taşımak için çalışmalar aralıksız sürerken çiftçiler de incelenmek üzere ellerinde atasından dedesinden kalan tohumların yok olmaması ve sonraki nesillere aktarmak için gen bankasına getirdi. Genetiğiyle oynanmamış ve laboratuarda üretilmemiş tohumlardan oluşan ata tohumları, bugün artık 7'den 77'ye herkesin ilgisini çekiyor. GDO'lu ürünlerden uzak duran vatandaşlar, hibrit veya tek tip tohumdan üretilen ürünleri almıyor. Marketlerde, bakkallarda ve semt pazarlarında ata tohumlu ürünleri almayı tercih eden vatandaşlar, satın aldıkları ürünün etiketine çok dikkat ediyor. Çiftçiler de her yıl bir sürü para ödedikleri hibrit ya da ithal tohumları artık tarlasına sokmuyor. Çiftçi de yok olmaya yüz tutan ata tohumuna döndü. Binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşabilmiş sağlıklı ve saf tohumlardan oluşan ata tohumları, yetiştiği bölgelere göre farklılık gösteriyor. Ata tohumu ile üretilen sebze ve meyvelerin lezzeti hemen fark ediliyor.
LİSELERDE DE ÜRETİLİYOR VE SAKLANIYOR
Ata tohumunu tüm ülke çapına yaymak için üretim ve saklama merkezlerinin sayısında son dönemde bir artış gözleniyor. Bunun yanı sıra bazı okullarda ata tohumu üretmek ve saklamak için çalışmalar sürdürülüyor. Türk çiftçisinin umudu ata tohumu için çeşitli illerdeki liselerde atölyeler ve tohum bankaları kuruldu. Üniversitelerin çoğunda ise ata tohumu çalışmaları devam ediyor. Sanal dünyadan alışveriş yapan binlerce müşteri için çeşitli ata tohumları satılıyor. Büyük alışveriş sitelerinde satılan ata tohumları ve fideler, isteyen müşterilere gönderiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da ata tohumu isteyen çiftçilere gerekli şartları karşıladıkları takdirde (Çiftçi Kayıt Sistemi vs) ücretsiz tohum dağıtıyor. Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan ve genetiği değiştirilmemiş bu tohumlardan üretilen ürünlerden alınan yeni tohumlar, bir sonraki yıl toprakla buluşuyor.
Türkiye halen 117 ülkeye tohum ihracatı yapıyor. Tohum üretimi son 21 yılda 9 katına, tohum ihracatı da 19 katına çıktı. Bakanlığın sertifikalandırdığı tohumluk satışında KDV oranı da yüzde 1'e indirildi. Meyvecilikte kullanılan fidan ve fidelerin yüzde 99'u yurt içinde üretilip sertifikalandırılıyor. GDO'lu bitki ve hayvanların üretimine izin verilmiyor. Ayrıca yine gıda amaçlı GDO'lu ürün ithalatı da yasak. Takviye edici gıdaların piyasaya sunumundan önce onay alma şartı getirildi. Birçok gıdada bazı katkıların kullanımı da yasaklandı. Gıda etiketlerinde enerji ve besin öğelerinin miktarlarının yer alması zorunlu hale getirildi.