Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, "Türkiye Uyuşturucu Raporunda" Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün uyuşturucu ile mücadelesi ve tedavi sürecine ilişkin verilere yer verdi. SABAH uyuşturucu raporuna ulaştı. Türkiye'de uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi ayaktan ve yatarak tedavi edildiğini ve 2021 yılı sonu itibariyle 136 uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi merkezi bulunduğu kaydedildi. Ayrıca, 57 merkezde hem ayaktan hem yatarak, 79 merkezde ise sadece ayaktan tedavi hizmeti yürütülürken 32 ilde ise yataklı tedavi merkezi hizmet verdiğinin bilgisi paylaşıldı.
AYAKTA TEDAVİ MÜMKÜN
Dünya genelinde uyuşturucu bağımlılığının tedavisinin ayaktan sürdürüldüğü programlar giderek yaygınlaşırken Türkiye'de ise özellikle hasta yakınları arasında, bağımlılık tedavisinin sadece yatarak sürdürülebileceği yönünde güçlü bir kanı ortaya çıkıyor. Halbuki hekimin düzenleyeceği tedavi planı doğrultusunda hastanın kendi hayatını ve çevresini düzenleyerek ayaktan bağımlılık tedavisini sürdürmesi mümkün oluyor.
Tedavi merkezlerine bağımlılık tedavisi için başvuran hasta, hekim tarafından değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmede kullanılan uyuşturucu, kullanım şekli, hastanın tedaviye uyumu, aile ilişkileri ve sosyal yaşamı gibi tedaviyi etkileyecek faktörler göz önünde bulundurularak hastanın ayaktan ya da yatarak tedavisi konusunda karar veriliyor.
2021 sonu itibariyle ülke genelinde 79 ayaktan tedavi merkezi hizmet sunuyor. Alkol ve nikotin kullanım bozuklukları çıkartıldığında, 2021 yılında sadece tedavi merkezlerine yapılan toplam ayaktan tedavi başvuru sayısı 247 bin 390 olduğu ortaya çıktı. Bunların 100 bin 837'i denetimli serbestlik kapsamında yönlendirildi.
YATARAK TEDAVİ 14-21 GÜN SÜRÜYOR
Tedavi merkezlerine bağımlılık tedavisi için başvuran hastanın hekim tarafından yapılan değerlendirmesinde yatarak tedavisine karar verilen hastaların tedavisi detoksifikasyon denilen arındırma ile başlıyor ve psikososyal müdahalelerle sürdürülüyor. Yatarak tedavi süreci genellikle 14-21 gün sürüyor. Ayrıca tedavi merkezlerinde sürdürülen tıbbi tedavinin bir parçası olarak bireysel ve grup terapileri yapılıyor. Halk eğitim merkezlerinden gelen eğitmenlerin rehberliğinde iş uğraş seramik, mozaik, takı tasarımı, resim, spor, kitap okuma vb. düzenleniyor. 2021 yılında yataklı tedavi merkezlerine 15 bin 497 kişi başvuruda bulundu.
UYUŞTURUCU MADDE İLK KULLANIM YAŞI 21
Yatarak tedavi görenlerin cinsiyete göre dağılımları incelendiğinde ise yüzde 92,8'inin erkek, yüzde 7,2'sinin kadın olduğu anlaşıldı. Tedaviye başvuran hastaların yaş ortalaması 29,1 olarak ölçüldü. Tedavi olanların yaş grubuna göre dağılımı incelendiğinde, tedaviye başvuran hastaların 25-34 yaş grubu arasında yoğunlaştığı görüldü. Yatarak tedavi gören hastalar maddeyi ilk kullanım yaşı bakımından incelendiğinde ise 21,51 yaş ortalaması kaydedildi.
EN FAZLA TEDAVİ GÖREN EROİN KULLANICILARI
Tedavi gören hastaların tedavi gördükleri madde türlerine göre dağılımları incelendiğinde; yüzde 55,1'inin eroinden, yüzde 15,3'ünün metamfetaminden, yüzde 11,7'sinin esrardan, yüzde 5'inin diğer opiyatlardan, yüzde 4,5'inin sentetik, yüzde2,4'ünün kokainden, yüzde1,9'unun ecstasyden, yüzde 1,4'ünün uçucu maddeden, yüzde2,6'sının ise diğer maddelerden tedavi olduğu görüldüğü anlaşıldı.
HIV TESTİNDEN 24 POZİTİF ÇIKTI
2021 yılında bağımlılık tedavi merkezlerinde yatarak tedavi gören ve damar yoluyla uyuşturucu madde kullanan hastalara HIV ve viral hepatitler için tarama testi uygulandı. Damar içi madde kullanan bin 465 kişinin yapılan tarama testi sonuçları incelendiğinde; Hepatit B testinde 65 pozitif, Hepatit C testinde 462'si pozitif, HIV testinde ise 19 pozitif sonuç tespit edildi.