Okçular Vakfı tarafından Kahramanmaraş'taki depremlerin ilkinin merkez üssü olan Pazarcık'a "Türk Obası" kuruldu. Türk Obasında Han (Merkez) Çadırıyla birlikte toplam 100 tane çadır kurulumu gerçekleştirildi. İlk iki günde 70'e yakın aile çadırlara yerleşirken, yakın süreçte toplam kapasitenin tamamının dolması bekleniyor. Ailesiyle birlikte Türk Obasına yerleşen Kadir Karakurt, "Burası çok güzel, Allah devletimize zeval vermesin. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde yıkımlar meydana geldi. Bu yıkımlar sonucunda on binlerce kişi yaşamını yitirirken, yüz binlerce kişi de yaralandı. Binaların yıkılması sonrasında evsiz kalan vatandaşlar için hızla Çadır Kentler kurulmaya başlandı. Çadır Kentler kurulurken de aynı zamanda konteyner kentler için saha etütü ve altyapı çalışmaları başlatıldı. Tüm bu hummalı çalışmalar beraberinde bir projeyi daha getirdi. Okçular Vakfı, her yıl düzenli olarak Bitlis'te Ahlat ve Muş'ta Malazgirt'e bu çadırları kuruyordu. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda ilk depremin merkez üssü olan Pazarcık'a getirilen çadırlar, asker ve polislerin yardımıyla ilçe merkezine yakın bir alanda kuruldu. Depremzedelerin kalıcı konutların inşası tamamlanana kadar kalabileceği çadırlar, keçi kılı ve yününden dokundu. Yazları serin kışları ise kapattığı alanı sabit bir sıcaklıkta tutma özelliğine de sahip olan çadırların dağıtımında, engelli, şehit ailesi ve ampute afetzedelere öncelik veriliyor.
Toplamda hanedan çadırı ile birlikte 100 çadırın bulunduğu "Türk Obası" vatandaşlara geçici olarak barınma hizmeti sunacak. Çadırlar kentte, temizlik ihtiyacı için lavabo, duş ve tuvalet bulunurken, alanın hemen yan tarafında çocuklar için oyun alanları ve hedef tahtası ile ok ve yay bulunuyor.
Türk Obası hakkında SABAH'a bilgiler veren Okçular Vakfı gönüllüsü Selçuk Diyarbekir, yaklaşık iki hafta önce Pazarcık'a geldiklerini ifade ederek, "Malazgirt ve Ahlat'taki Türk Oba çadırlarımız, Moğol ve Kırgız çadırlarımızı söküp buraya naklini gerçekleştirdik. Çadırların yağmur, su ve çamurdan etkilenmemesi için alt kısmını yerden yükselttik. Çünkü bu çadırların en büyük özelliği, el dokuması yün keçe çadırlar olması. Tüm bu çadırların içlerinde hem duş kabinlerimiz hem de elektrik tesisatları mevcut. Çadırlarımız sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek hale gelmiş durumda" dedi.
Toplamda 100 tane çadır kurulduğunu belirten Diyarbekir, "Bunlardan bir tanesi Han Çadırı ismini verdiğimiz, koordinasyon toplantılarının yapılabileceği, çocuklar için çeşitli eğlence ve film gecelerinin düzenlenebileceği bir merkez. Şu anda toplam 70'e yakın ailemiz çadırlara yerleşti ve yerleşmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Türk Obasında çocukların da düşünüldüğünü söyleyen Diyarbekir, "Çadırların olduğu alanda çocuklar için oyun parkları, onların eğlenmesi için yapılacak aktiviteler mevcut. Alanda revir, rehabilitasyon, güvenlik ve yemek dağıtım noktamız da mevcut" şeklinde konuştu.
Ailesiyle birlikte Türk Obasındaki çadırlara yerleşen Kadir Karakurt (47), "Tam yerleşmedik, yerleşmeye çalışıyoruz. Burası çok güzel, kim yaptırdıysa, kim yardımcı olduysa çok teşekkür ederim. Allah devletimizden razı olsun. Emeği geçen herkesin eline emeğine sağlık" diye konuştu.